I dag finns en mängd alternativ till naturkork: plastkork, skruvkapsyl, glaskork och det senaste tillskottet – Nomacorcs ”gröna” korkar PlantCorc tillverkade av sockerrör.
I dag finns en mängd alternativ till naturkork: plastkork, skruvkapsyl, glaskork och det senaste tillskottet – Nomacorcs ”gröna” korkar PlantCorc tillverkade av sockerrör. Bild: Mostphotos

Oskarsson: Dags att modernisera vinkorken

Vad gör vi med våra uppdragna vinkorkar? Och vad tillverkas de av egentligen? Hållbarhet handlar om helhet, så nu är dags att ta ett nytt grepp på vinkorken.

ANNONS
|

Det finns många skäl att fundera över detta med kork. Ett är förstås att korkdefekt är ett av de vanligaste skälen till att ett vin är dåligt. Och nej, det är inte själva korken som är problemet, utan TCA (trikloranisol), den kemikalie som ger upphov till korkdefektens karaktäristiskt unkna källarlukt.

Korkfrågan väcktes på allvar i branschen för 15–20 år sedan när diskussionen om korkdefekter var som hetast. I dag finns en mängd alternativ till naturkork. Vi har plastkork, skruvkapsyl, glaskork och det senaste tillskottet – Nomacorcs ”gröna” korkar PlantCorc tillverkade av sockerrör.

LÄS MER:Åtta viner från pålitliga Portugal

Och med dessa växtbaserade korkar kommer nästa fråga: Är det verkligen vettigt att våra vinkorkar bara slängs i soporna? Kanske kan de återvinnas i stället? Nomacorc är en del av Vinventions, en gigant som årligen förser vinbranschen med omkring 2,8 miljarder korkar av olika slag. Här pågår utveckling just kring återvinning, framför allt av de nya korkarna av sockerrör.

ANNONS

Nästa år väntas ännu en nyhet – korkar som tillverkas av pressrester, alltså stjälkar, druvkärnor och skal. Tänk om man kunde samla ihop alla de där högarna av pressrester i vinerierna världen över och göra vinkorkar av dem? Då skulle vinbranschen själv kunna stå för råmaterialet till växtbaserade korkar, och man skulle kunna öppna fabriker för att omvandla växtfiber till korkar överallt där det produceras vin. I dag har Nomacorc enbart sådan verksamhet i Brasilien, nära sockerrörsplantagerna.

En spännande utveckling, inte minst för att korkar är big business. Den franska vintidningen La Revue du Vin de France uppskattar att vinkorksmarknaden motsvarar cirka två miljarder euro. Det är förstås också ett skäl till att ligga i framkant kring hållbarheten.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin­expert. Hon provar alla ­produkter i System­bolagets sortiment och gör varje vecka ett ­urval av dem som är bäst just nu.

LÄS MER:Årets bästa glögg 2019 – åtta favoriter

LÄS MER:Här är åtta bra boxviner för höstens kalas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS