Det finns många skäl att fundera över detta med kork. Ett är förstås att korkdefekt är ett av de vanligaste skälen till att ett vin är dåligt. Och nej, det är inte själva korken som är problemet, utan TCA (trikloranisol), den kemikalie som ger upphov till korkdefektens karaktäristiskt unkna källarlukt.
Korkfrågan väcktes på allvar i branschen för 15–20 år sedan när diskussionen om korkdefekter var som hetast. I dag finns en mängd alternativ till naturkork. Vi har plastkork, skruvkapsyl, glaskork och det senaste tillskottet – Nomacorcs ”gröna” korkar PlantCorc tillverkade av sockerrör.
LÄS MER:Åtta viner från pålitliga Portugal
Och med dessa växtbaserade korkar kommer nästa fråga: Är det verkligen vettigt att våra vinkorkar bara slängs i soporna? Kanske kan de återvinnas i stället? Nomacorc är en del av Vinventions, en gigant som årligen förser vinbranschen med omkring 2,8 miljarder korkar av olika slag. Här pågår utveckling just kring återvinning, framför allt av de nya korkarna av sockerrör.
Nästa år väntas ännu en nyhet – korkar som tillverkas av pressrester, alltså stjälkar, druvkärnor och skal. Tänk om man kunde samla ihop alla de där högarna av pressrester i vinerierna världen över och göra vinkorkar av dem? Då skulle vinbranschen själv kunna stå för råmaterialet till växtbaserade korkar, och man skulle kunna öppna fabriker för att omvandla växtfiber till korkar överallt där det produceras vin. I dag har Nomacorc enbart sådan verksamhet i Brasilien, nära sockerrörsplantagerna.
En spännande utveckling, inte minst för att korkar är big business. Den franska vintidningen La Revue du Vin de France uppskattar att vinkorksmarknaden motsvarar cirka två miljarder euro. Det är förstås också ett skäl till att ligga i framkant kring hållbarheten.
Marie Oskarsson är Två Dagars vinexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är bäst just nu.