Fredrik Schelin är vinskribent och champagneexpert.
Fredrik Schelin är vinskribent och champagneexpert. Bild: Raphael Cameron

Hur ska vi dricka bubbel, Fredrik Schelin?

Sedan 1980-talet har svenskarnas köp av mousserande vin ökat med 380 procent. Fredrik Schelin har smakat på tusentals olika bubbel, en dryck som enligt honom har fått en oförtjänt snobbig stämpel och funkar lika bra till en korv med bröd.

ANNONS

Om du måste välja: Cava, prosecco eller champagne?

– Jag åker runt i hela världen och provar bubbel, men trillar alltid tillbaka på champagne, det är min personliga favorit. Men det är en smaksak. Många säger att ”du är ju expert, vad ska jag dricka?” Men jag är inte expert på din smak, jag kan bara vägleda dig. Jag tycker folk ska prova mer, och inte bara tänka att ”cava duger gott för mig”. Det är först när man provar det bredvid något annat som man märker vad man gillar. Sen tycker jag inte man kan prata om prosecco i samma mening. Champagne, cava och crémant jäser sin and­ra jäsning på flaska, medan prosecco görs på tank och får en högre sötma och ett lägre kolsyretryck. I Italien dricks det som en aperitivo, det är en perfekt lite sötare kick innan middagen. En dry prosecco kan ha så mycket som upp till 32 gram socker per liter. Jämför med en torr champagne som har max 12 gram socker per liter.

ANNONS

Vad menar du med att champagnen har blivit oförtjänt snobbig, den är ju ganska dyr?

– Tittar man bara på prislappen, visst. Man får se till bakgrunden, en bonde med fyra kossor kommer sälja dyrare än vad massproducerad gris från Danmark kostar. Folk tänker inte alltid på det med vin, att det finns en anledning till priset som ligger i hantverket bakom. Champagne ska lagras minst 15 månader, men många lagras så länge som sex år. Det tar så lång tid innan du ens kan sälja produkten.

Kvalitet före kvantitet då kanske?

– Ja, mitt tips är en champagne-stopper, ett verktyg som gör att du kan öppna en flaska en vardag, ta ett glas, ställa tillbaka den i kylen, dricka vatten till maten och sen öppna den på fredagen igen. Varför inte ha en trevlig stund den där jobbiga tisdagen när det varit jävligt och kallt, utan att behöva dricka upp en hel flaska.

Finns det några fler vanliga misstag folk gör?

– Många får en flaska i present och sparar den, ställer den kanske i vardagsrummet – då blir den förstörd. Den måste ligga ner så korken hålls fuktig, annars torkar den ut och det börjar läcka in luft, vinet oxiderar och blir förstört. Flaskan får absolut inte utsättas för solljus och ska ligga stilla och stabilt, till exempel på golvet i en garderob. Kylskåp vibrerar, ska man öppna den inom ett år är det lugnt, men ligger en champagne där i 5–10 år blir den helt förstörd. Det låter som en skröna, men den vanligaste ögonskadan i Frankrike kommer av champagnekorkar. Trycket ligger på 6 bar i en champagneflaska, det är lika högt som i ett bussdäck. Så det gäller att vara försiktig och inte rikta den mot någon.

ANNONS

Hur ska en flaska bubbel bäst öppnas då?

– Luta den i 45 grader bort från dig och håll hela tiden i korken. Håll andra handen under flaskan och vrid på flaskan, inte korken. Håll emot med handen på korken, det ska pysa, inte poppa. Det är det optimala sättet att öppna en flaska, och det är inte ens jobbigt att öppna en kork som sitter hårt.

Vad är gott till?

– Just nu gillar jag champagne och Brillat Savarin, en ost som är lite gräddigare än brieost, den är perfekt nu till våren. Salt och fett är jättebra, men det finns inga rätt eller fel. Det är klassiskt med ostron och skaldjur, men funkar lika bra med korv med bröd till. Champagne har legat på jäst, vilket passar jättebra till brödet, och fettet i korven blir perfekt till syrorna i vinet. Det ska inte vara svårare än så.

Så, fiskpinnar och champagne?

– Nu är jag allmänt emot fiskpinnar för att det är halvfabrikat. Men lite bröd­smulor och en torskfilé funkar hur bra som helst.

Och till sist, några bubbelrekommendationer?

– En favoritchampagne som alla kan köpa är Lombard, den kostar 299 kronor och är gjord till 100 procent på pinot noir. Det är en god och rund champagne med en bra prislapp. Den bjuder jag ofta på när jag har gäster. Det går att hitta nördigare sorter, men den här passar alla. När det gäller cava tycker jag El Miracle, för 85 spänn, är jättebra. Och en crémant jag gillar är Langlois som produceras av Bollinger.

ANNONS

LÄS MER:20 bubblande favoriter – här är expertens betyg

LÄS MER:Småodlarna under press i Champagne

Fredrik Schelin

Bor: Stockholm

Gör: Vinskribent, gav i höstas ut boken ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska” och besöker Vin & Deli-mässan 26–27 april.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS