Guide och recept: Så lyckas du med matstyling

Hur en rätt presenteras för oss på en tallrik påverkar inte bara vår uppfattning om hur lyxig rätten är, och hur mycket vi är beredda att betala för den. Det visuella kan dessutom få oss att ändra uppfattning om smaken.

ANNONS

När läsken 7up sålde dåligt under 1950-talet gjorde företaget en förändring. Den gröna burken gjordes 15 procent gulare och det visade sig vara tillräckligt för att förbättra hela smakupplevelsen. Konsumenten upplevde en tydligare citrussmak, trots att receptet var detsamma. Nu är uppläggning av mat inte riktigt samma sak som designen på en burk, men ni förstår nog vart jag vill komma – utseendet spelar roll!

Med det sagt, i dag bjuder jag på rätter med lite extra fokus på styling och estetik. Till varje recept har jag lagt med lite tips. Och för att knyta ihop säcken finns också förslag på prylar att duka, servera, och inreda med.

ANNONS
Carpaccio på grönsaker, med sojamajonnäs och nötigt rågsmul.
Carpaccio på grönsaker, med sojamajonnäs och nötigt rågsmul. Bild: Therese Elgquist

Recept: Carpaccio på grönsaker, med sojamajonnäs och nötigt rågsmul

4 portioner som förrätt

Råhyvlade grönsaker med lite enkel, men till synes avancerad, garnering är ett säkert kort för att skapa lyxig “fine dining-känsla”. Här med majonnäs (eftersom det gör exakt allt ännu godare), hasselnöts- och rågsmul samt syrad lök – min absoluta favorit till allt!

2 gulbetor

2 päron

1 fänkål

1 ekologisk citron

1 tsk kallpressad rapsolja

Sojamajonnäs:

1 dl växtbaserad majonnäs

2 tsk soja

Nötigt rågsmul:

1/2 dl skalade hasselnötter*

2 skivor rågbröd

1 nypa flingsalt

Syrad lök:

2 rödlökar

1 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

Garnering:

Färsk mynta

Skala och strimla rödlöken tunt. Koka upp vatten och vinäger. Ta bort från värmen, lägg i löken, sätt på ett lock. Låt stå i 15 minuter.

Skrubba gulbetorna, skär bort biten där blasten suttit, hyvla eller skär resten av betan så tunt som möjligt. Hyvla eller skär päronet. Hyvla eller skär fänkålen så tunt som möjligt. Blanda fänkålen med rapsolja, citronzest och 2 tsk citronjuice.

Blanda ihop majonnäs och soja. Strimla myntan.

Värm ugnen till 175 grader. Mixa hasselnötter och rågbrödet till ett fint smul. Lägg det på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills det börjar dofta nötigt och rågbrödet har rostats, 5–7 minuter. Blanda ihop med salt.

ANNONS

*Tips! Köp gärna finhackade hasselnötter i butiken, det brukar finnas bland bakgrejer. Då räcker det att mixa och rosta det mixade rågbrödet.

Steg för steg – så lägger du upp carpaccion

Att lägga ut olika ingredienser var för sig på en tallrik, som ett mönster, ger en lyxig känsla. Låt grönsakerna vara en bas, och fördela ut toppingen här och var i stället för att lägga allt i en hög i mitten.

Upplägg – steg för steg

1. Lägg ett lager med betor på ett stort fat

grade crossed
Styling – steg för steg

2. Varva med lager av päron.

grade crossed
Styling – steg för steg

3. Toppa med den citrondressade fänkålen.

grade crossed
Styling – steg för steg

4. Ringla ut majonnäs här och var.

grade crossed
Styling – steg för steg

5. Strö över lite rågsmul.

grade crossed
Styling – steg för steg

6. Toppa med mynta.

grade crossed
Styling – steg för steg

7. Garnera med högar av syrad lök.

grade crossed

Så stylar du mat

För att få maten att se riktigt snygg ut på tallriken – och på bild för den delen – finns det några enkla knep att ha som utgångspunkt.

Lägg mindre mat på tallriken: Ju mer mat desto större är risken att allt flyter ihop – både bokstavligt och visuellt. Speciellt om du ska ta en bild på maten. Lägg hellre upp mindre mat, och låt i stället folk ta en extra portion, om du vill få till en extra snygg uppläggning.

Tänk färger: Att ha minst en färg som bryter av är snyggt. Syrad rödlök eller något grönt (örter, krasse, groddar) på toppen gör underverk för i princip alla rätter.

Texturer: Texturer är inte bara något som är fint att ha med för smakupplevelsen – även det visuella blir mer spännande när en rätt toppas med något råhyvlat, kanske något friterat eller varför inte ett smul av nötter eller bröd.

Trattkantarellsoppa med tryffelrostad potatis.
Trattkantarellsoppa med tryffelrostad potatis. Bild: Therese Elgquist

Recept: Trattkantarellsoppa med tryffelrostad potatis

4 portioner

Soppa känns kanske inte vid första tanken som en lyxig bjudrätt – men med lyxiga ingredienser och snygg presentation passar den på vilken höstlig middag som helst, från vardag till fest.

300 g färska trattkantareller, eller torkade och sedan blötlagda

500 g mandelpotatis

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

8 dl grönsaksbuljong

4 dl växtbaserad grädde eller kokosmjölk

1 msk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Tryffelrostad potatis:

300 g mandelpotatis

2 tsk rapsolja

1 stor näve färsk persilja

1 tsk tryffelolja

Flingsalt

Garnering:

1/2 dl växtgrädde

Hackad tryffel (valfritt, köps på burk i bl a italienska delikatessbutiker) eller tryffelolja

Krasse

Om du använder torkade trattkantareller, blötlägg dem i hett vatten i 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär 800 g potatis i mindre bitar, lägg 300 g på en ugnsplåt och blanda med lite olja. Strö över en nypa flingsalt och baka i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk rakt igenom, och krispig utanpå. Finhacka persiljan. Blanda potatisen med persilja och tryffelolja. Smaka av med salt.

ANNONS

Borsta och fräs svampen i en torr gryta eller kastrull tills vattnet fräst bort.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med svampen i lite växtbaserat matfett tills de mjuknat. Tillsätt 500 g potatis, buljong och växtgrädde. Låt koka upp och sjud på svag värme i tio minuter. Ta bort från värmen, mixa helt slätt med stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för tjock. Tillsätt äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan toppad med lite ringlad växtgrädde, tryffelolja eller hackad tryffel, rostad potatis och krasse.

Stylingtips

Ringla en liten cirkel eller ett mönster av växtgrädden på soppan när den är upphälld i serveringsskålar. Lite tryffelolja (eller annan god olja) blir också effektfullt att ringla över. Örter och krasse, sådant som är lätt och lägger sig på ytan av soppan, blir snyggt att avsluta med.

Äpplepaj med cashewkräm och glass.
Äpplepaj med cashewkräm och glass. Bild: Therese Elgquist

Recept: Äpplepaj med cashewkräm och glass

6 portioner

Här kommer en variant på äpplepaj där äpplena får ligga på en bas av cashewkräm som du enkelt gör själv. För en ännu snabbare variant går det bra att byta ut cashewnötterna mot valfri typ av naturell färskost som du i stället mixar med sockret.

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl, gärna grovt för lite mer struktur

100 g växtbaserat matfett

2 msk iskallt vatten

1 nypa flingsalt

Cashewkräm:

2 dl cashewnötter

1/2 dl vatten

2 msk lönnsirap

Fyllning:

3 röda äpplen

1 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

Till servering:

Citronmeliss

Vaniljglass

Lönnsirap

Blötlägg cashewnötterna i hett vatten i minst en timme. Häll av och mixa slätt tillsammans med vatten och socker i en blender eller med stavmixer.

ANNONS

Mixa ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare, mixa bara tills det precis börjat formas en deg. Krama ihop, täck med plastfolie och lägg in i kylen i minst 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär bort fyra “sidor” från äpplena och skär de fyra äppledelarna tunt på längden.

Kavla ut pajdegen till en tunn platta, cirka tre millimeter tjock, på ett bakplåtspapper.

Bred ut cashewkrämen över degen, men lämna cirka tre centimeter runt om kanterna. Strö över kanel och kardemumma. Lägg de skivade äppelbitarna över cashewkrämen. Vik in kanterna över fyllningen.

Baka pajen i cirka 30 minuter, tills skalet blivit vackert gyllene och krispigt, och äpplena mjuka. Låt svalna något.

Servera pajen med glass, citronmeliss och eventuellt lite extra lönnsirap.

Stylingtips

Denna paj är som ett konstverk i sig tack vare att äpplena skivas och läggs i ett vackert mönster. Att låta huvudråvaran ta plats (speciellt när det gäller pajer) är ett kul sätt att styla maten på. En tomatpaj där tomaterna omsorgsfullt läggs ut med snittytan uppåt, en morotspaj där späda knippmorötter får vara hela eller en rotsakspaj där tunt hyvlade rotsaker läggs omlott, blir en effektfull rätt att ställa fram på bordet eller buffén.

Inred med snygga prylar – både i köket och på bordet

Vilka serveringsfat och skålar som är snygga må förvisso vara en rätt subjektiv åsikt, men faktum kvarstår att det finns saker som gör en dukning visuellt tilltagande och spännande för ögat.

Bjuder du på en buffé är en klassiker att servera maten på fat och i skålar som har olika höjd. Även på köksbordet kan det vara snyggt att tänka i olika nivåer: något ligger upplagt på ett stort fat, något annat i en skål och en tredje grej i en skål på fot. Skönast för ögat blir det om du jobbar i samma färgskala, kanske något som bryter av och gärna med lite olika strukturer och material.

Att servera på fat snarare än i skålar gör det enklare att lägga upp exempelvis sallader på ett effektfullt sätt. Även rätter och tillbehör som vanligtvis serveras i en skål kan läggas på fat för ett överraskande inslag. Exempelvis kan en hummus bredas ut över ett fat, ringlas med lite olja och strös med färska örter.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS