Samspelet mellan naturen och människan intresserar skogsbiologen Ulrika Krynitz och jägmästaren Håkan Strotz. Tillsammans har de Urnatur, en gård med djur och marker.
Samspelet mellan naturen och människan intresserar skogsbiologen Ulrika Krynitz och jägmästaren Håkan Strotz. Tillsammans har de Urnatur, en gård med djur och marker. Bild: Ulrika Krynitz

Fem platser där du kan semestra i skogen

Nu har vi vant oss vid tanken på semester hemma – sannolikt i Sverige och kanske i naturen. Skogen bjuder på flera fantastiska övernattningsplatser för dig som inte vill bygga din egen koja.

ANNONS
|

LÄS MER:Fem resor för en djupare bild av världen

Semester i skogen
Bild: Ulrika Krynitz

Egentimrade stugor i Holavedskogarna

grade crossed
Samspelet mellan naturen och människan är något som intresserar skogsbiologen Ulrika Krynitz och jägmästaren Håkan Strotz. Tillsammans har de Urnatur, en gård med djur och marker. Skogseremitaget handlar om att möta längtan till något som är ursprungligt och jordnära. De egentimrade stugorna ligger mitt ute i Holavedsskogarna i Östergötland. De har namn som Lilla Kråkslottet, Mosstempel, Kolarkojan, tio stycken totalt, alla utan el. Naturnätter går att boka från april till september, två övernattningar med frukost och råvaror från gården. ”I skogen finns ett liv som är helt okänt för oss. Där pågår fantastiska saker: träden kommunicerar med varandra”, står det i ”Trädens hemliga liv” av skogsvaktaren Peter Wohlleben, som utkom 2015 och gav läsarna nya insikter om träden i skogen. (Bild: Ulrika Krynitz)
Semester i skogen

Yllehydda i skånsk ädelskog

grade crossed
Långsamhetens lov råder på Nyrups Naturhotell. Tystnaden hörs, regnets trummande får nervsystemet att stressa ner, morgonsolen och fåglarnas liv ger dig en naturlig väckning. Yllehyddan är av modell jurta med bäddar och filtar, kissar gör man bakom ett träd (med komplement av komposttoalett) och skogsduschen överraskar med varmvatten. Matlagningen sker över levande eld. Vill man göra mer än att sova, äta och bara vara finns det sagolika strövområden runt hörnet. (Bild: Malin Andersson)
Semester i skogen

Trädtorn med utsikt över Sydsjälland

grade crossed
Genom skir bokskog går en över tre kilometer lång gång som avslutas med en spiral upp i ”Skovtårnet" som tar dig högt över trädtopparna. Steg efter steg i cirklar, 45 meter över jorden och 135 meter ovanför havsytan. Strukturen av cortenstål och lokalt virke av ek vrider och sträcker sig, högst upp kan ögat leta sig 360 grader ut över Sydsjällands natur. Den speciella platsen och upplevelsen lockar gäster från när och fjärran. På Camp Adventure, som platsen kallas, finns även en klätterpark och möjlighet till glamping. (Bild: Rasmus Hjortshøj)
Semester i skogen
Bild: Inge Skovdal SkovdalNordic

Med doften av jord på tallriken

grade crossed
En omedelbar succé och fullbokat säsong efter säsong. Stedsans in the woods i Hylte är en visionär plats med naturnära stugor i en vacker blandskog, intill en sjö där en flytande bastu väntar. I sommar har de öppet som vanligt, med vidtagna åtgärder. Kanske finns det på grund av rådande omständigheter nu möjlighet att hitta ett ledigt datum. En av höjdpunkterna är maten, restaurangen utan väggar och köket under bar himmel. Råvarorna kommer direkt från naturen och allt doftar av skog. (Bild: Inge Skovdal)
Semester i skogen

Hotellet uppe bland träden

grade crossed
I den norrländska naturen med utsikt över Luleälvens dalgång firar Treehotel i år tio år. Trädrummen ligger fyra till sex meter ovanför marken, högt uppe i träden, alla rum är arkitektritade och bär namn som Mirrorcube och Bird’s nest. Boendet är bekvämt med både golvvärme och god isolering. Kent och Britta Lindvall som grundat och driver stället lyckades skapa en världsomsusad plats ute på landsbygden. Idén och inspirationen fick de från en film, Jonas Selberg Augustséns ”Trädälskaren”, som paret beskriver som en filosofisk historia om trädets betydelse för oss människor. (Bild: Peter Lundström)

LÄS MER:Fem platser med spektakulär vandring

LÄS MER:Fem annorlunda matupplevelser utomhus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS