En grön matguide till New York

Få städer har så många epitet som New York, inte minst när det gäller matscenen. Nu inriktar sig allt fler restauranger på växtbaserad mat. Staden som aldrig sover har blivit staden som alltid erbjuder något grönt. Therese Elgquist har ätit sig igenom en del av utbudet och bjuder både på restips och recept inspirerade av några utvalda favoriter.

ANNONS

Att hitta god, spännande växtbaserad mat – här pratas det inte om veganskt eller vegetariskt, det är plant based som gäller – i New York är inte svårt. Utbudet av grön mat växer för varje dag som går. Och att de flesta av kaféerna, restaurangerna och matbutikerna också inriktat sig på ekologiskt och hälsosamt blir tydligt när man kikar på menyerna och strosar förbi hyllmeter av spännande varor i de många butikerna.

Alla från unga entreprenörer till stjärnkockar öppnar ställen och skapar rätter som är kreativa och bjuder in till en värld av okonstlad och tillgänglig växtbaserad mat. Det kan vara en av anledningarna till att maten är omtyckt och uppskattad av många fler än de som strikt väljer bort kött och animaliska produkter.

ANNONS

Finns alltid något att upptäcka

Under nästan två veckor scannade jag staden på de platser jag hunnit skriva upp på min att-äta-på-lista sedan senaste besöket. Frukost i West Village, lunch i Brooklyn, middag i Noho. I en stad där förändringar sker fort finns det alltid något nytt att upptäcka; tacos av nygrillade minitortillas på lila majs och spännande fyllningar, glutenfria pizzor med krispiga bottnar, kreativa fyllningar och krämiga nötostar på toppen. Vackra salad bowls fyllda av färger, smaker och texturer. Rejäla burgare på bönprotein (en spaning från vistelsen är att vi mycket snart kommer få se mer av just den sortens burgare) och närodlade och ekologiska grönsaker tillagade á la fine dining.

Jag har låtit mig inspireras och skapat tre recept utifrån tre rätter jag upptäckte på plats i New York. Recepten hittar du på följande sidor. Låt maten guida dig igenom staden!

Therese Elgquist är matkreatör, kokboks­författare och matstylist. Hon är en riktig hälsonörd som älskar meditation, att springa och lyfta tunga saker. Therese vill bjuda in till att laga växtbaserad mat på ett roligt och enkelt sätt som sätter i gång kreativiteten.

Bar Verde

Adress: 65 2nd Avenue, www.matthewkenneycuisine.com/bar-verde

På den södra delen av Manhattan, närmare bestämt mellan Noho och East Village, har stjärnkocken Matthew Kenney öppnat tre växtbaserade krogar likt ett pärlband på en lagom stökig gata. Samtliga tre restauranger har väldigt kreativa menyer. Bar verde har en mexikansk inriktning och på menyn finns tacos, nachos med ett gäng läckra tillbehör, quesadillas, fajitas, mole, grillad majs och rostad sötpotatis. Jag var här två gånger på tre dagar – ett måste eftersom det fanns så mycket spännande att testa.

ANNONS

Nachotallrik med pumpakräm, avokado, svarta bönor och cashew fraîche

2-4 portioner som snacks, 45 minuter

4 stora nävar saltade nachos (tips: köp gärna äkta majstortillas från en taqueria nära dig)

1 medelstor butternutpumpa

1 1/2 dl kokosmjölk

1 ekologisk lime, zest + 2 msk pressad limejuice

2 avokador

2 salladslökar

1 röd paprika

2 kvisttomater

1 jalapeño

1 rättika eller polkabeta

1 förpackning förkokta svarta bönor (á ca 230 g avrunnen vikt)

1 näve korianderskott eller färsk koriander

1 msk rapsolja

Salt och nymalen svartpeppar

Cashew fraîche:

1 dl naturella cashewnötter, blötlagda i 2-4 timmar

1 1/2 dl vatten

1 ekologisk citron, zest + 1 msk pressad citronjuice

1 msk näringsjäst (finns i välsorterade matbutiker, i hälsokosten och på nätet)

Flingsalt

Blötlägg cashewnötterna i minst två timmar, häll sedan av och skölj.

Värm ugnen till 175 grader. Dela pumpan på mitten, gröp ur kärnorna, och skär i mindre bitar. Blanda med olja. Lägg på en bakplåt och baka tills de är helt mjuka, cirka 20 minuter. Låt svalna. Mixa till en slät kräm tillsammans med kokosmjölk och citron. Smaka av med salt.

Mixa cashewnötter, vatten, citron och näringsjäst tills det är krämigt i en stark mixer. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare fraîche. Smaka av med salt.

ANNONS

Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mosa till en bitig röra tillsammans med lite limejuice. Strimla salladslöken. Skär paprika, tomat och jalapeño i mindre bitar. Skrubba och skiva rättikan eller polkabetan tunt. Häll av och skölj de svarta bönorna

Bred ut pumpakrämen på ett fat. Varva nachos, grönsaker, mosad avokado och bönor. Toppa med rättika eller polkabeta. Ringla över cashew fraîchen och toppa med koriander.

Le Botaniste

Adress: Upper East Side: 833 Lexington Avenue, Soho: 127 Grand Street, www.lebotaniste.us

Nedsänkta i en lång marmordisk ligger råvarorna läckert upplagda med alla sina färger, och på beställning plockas rätterna ihop framför ögonen på gästen. Menyn bjuder på allt från lätta men matiga sallader till mustiga grytor, sushiwraps och även sötsaker för den som är på det humöret. Le Botaniste finns på två ställen på Manhattan (dessutom även på två platser i grundarens hemland, Belgien). Från första steget in genom dörren är det en fröjdefull upplevelse för både ögon och gom!

Botanical bowl med snabbsyrad rödkål, norikaviar, frötäckt avokado och gurkmejadressing

4 portioner

2 dl vit quinoa

4 morötter

1/3 rättika

100 g surkål, utan tillsatser (finns att köpa färdig i välsorterade matbutiker)

1 tsk malen gurkmeja

ANNONS

2 avokador

2 msk blandade frön (exempelvis chiafrön, linfrön, hampafrön)

70 g blandade salladsblad

100 g gröna ärtor, tinade

1 näve solrosskott

Snabbsyrad rödkål:

1/4 rödkålshuvud

3 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1/2 dl lönnsirap

Norikaviar:

1 dl solroskärnor

200 g morot, grovt riven

2 noriark

2 msk ljus tahini

2 msk vatten

Salt och nymalen svartpeppar

Gurkmejadressing:

1/2 dl ljus tahini

1 dl vatten

1 tsk äppelcidervinäger

1/2 tsk malen gurkmeja

Salt och nymalen svartpeppar

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Snabbsyrad rödkål: Hyvla rödkålen tunt med mandolin eller osthyvel. Koka upp vatten, vinäger och lönnsirap. Dra av från värmen, tillsätt rödkålen och låt dra i minst 30 minuter.

Norikaviar: Mixa solroskärnor, morot och noriark till ett smul. Tillsätt tahinin och mixa till en röra. Smaka av med salt och peppar.

Gurkmejadressing: Mixa samman ingredienserna till dressingen. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare dressing. Smaka av med salt och peppar.

Blanda surkålen med gurkmeja. Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadorna. Rulla i fröblandningen. Svarva morötterna och rättikan på en grönsakssvarv, eller hyvla tunna band med en potatisskalare.

Fördela salladsblad och quinoa i fyra skålar. Placera ut små högar av övriga ingredienser ovanpå. Toppa med skott och ringla över dressingen.

ANNONS

The Butcher's Daughter

West village: 581 Hudston Street, Nolita: 19 Kenmare Street, Williamsburg: 271 Metropolitan Avenue, www.thebutchersdaughter.com

Ett populärt frukost-, brunch- och middagsställe med en trendfaktor som heter duga. Inredningen för tankarna till sydligare breddgrader och bjuder in till långa stunder kring de små kaféborden. Här kan du dricka färskpressade juicer och matchalatte, äta smoothiebowls och fluffiga våfflor med bärig topping till frukost. Eller gröna tacos och grönkålssallad till brunch, och pizza, pasta och burgare i växtbaserad form till middag. Det finns så klart även något sött att runda av med för den som vill.

Fluffiga brunchvåfflor med jordgubbsmousse, färska bär och mynta

4 portioner

3 dl osötad mandeldryck

1 msk äppelcidervinäger

3/4 dl kallpressad kokosolja, smält + extra till pensling

2 msk lönnsirap

4 dl havremjöl

1 dl havregryn

1 1/2 tsk bakpulver

1 krm havssalt

Tillbehör:

200 g frysta jordgubbar

2 msk kokosgrädde

200 g blandade frysta bär

Färska bär

Färsk mynta

Eventuellt extra lönnsirap till servering

Vispa samman mandelmjölk och vinäger, låt stå i 5 minuter (detta steg är inte nödvändigt men göra våfflorna extra krispiga). Tillsätt olja och lönnsirap. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd sedan ner i vätskan. Låt svälla i 20 minuter.

ANNONS

Värm upp ett våffeljärn och pensla med kokosolja. Grädda dina våfflor tills de får en vackert gyllene färg och blir lätt krispiga i kanterna. Låt svalna på galler var för sig.

Tina jordgubbarna i ett par minuter. Mixa med kokosgrädde till en slät mousse, förvara svalt tills servering. Koka upp resten av de frysta bären till en kompott, tillsätt eventuellt lite lönnsirap för en sötare smak. Låt svalna.

Servera våfflorna toppade med jordgubbsmousse, bärkompott, färska bär och mynta. Ringla eventuellt över extra lönnsirap.

LÄS MER:Tre rätter på åtta ingredienser

LÄS MER:Rätten: Reuben på Bar Normal

Fem gröna restauranger att besöka i New York

Two Hands: Nolita: 164 Mott Street, Tribeca: 251 Church ­Street.

På två platser på Manhattan finns detta lilla australiska ställe som har öppet från frukost till sen eftermiddag. På menyn hittar du läckra chiapuddingar, magiskt fluffiga majsplättar, sallader, burgare och en rad goda drycker. Det sägs dessutom att det var här som avokadomackan sattes på världskartan.

Double Zero: 65 2nd Avenue.

En av tre Matthew Kenney-­restauranger. En helt växtbaserad pizzeria som serverar nästan orimligt goda pizzor med spännande och kreativa – men ändå opretentiösa – toppings. Den glutenfria pizzabottnen är krispig och alldeles underbar, och ostbrickan med nötostar (det vill säga ostar gjorda på nötter) och tillbehör, är ett måste. Förutom pizza finns det på menyn en rad sidorätter med olika grönsaker tillagade enkelt men riktigt gott. Favoriten: rostad brysselkål med äpple och macadamiaost.

ABC: 38 East 19th Street.

Här lagas växtbaserad mat som är hållbar, ekologisk i så stor utsträckning som möjligt och tillagad av råvaror från mind­re gårdar. Köket trollar fram kreativa rätter med en touch av fine dining till både lunch och middag. Två favoriter på menyn är den helgrillade blomkålen med gurkmejadressing och pistage­nötter samt belugalinserna med en syrlig dressing, örter och sötpotatis.

Bareburger: Finns på flertalet platser på Manhattan och i Brooklyn.

En eventuell skepsis mot stora kedjor försvann efter ett besök på detta hamburgerhak. Här känns varje burgare kreativ och som något extra. På menyn finns allt från klassiska burgare till de mer nytänkande The impossible burger, med bland annat vegansk ost, och The beyond burger, med grön ärthummus och örtolja till. Själva burgarna är gjorda på sojaprotein respektive bönprotein. Favoriten är den sistnämnda, serverad inlindad i collard greens (ungefär som stora spenatblad) i stället för mellan två bröd.

Stonefruit Espresso + Kitchen: 1058 Bedford ­Avenue, Brooklyn.

En liten pärla där stämningen är avslappnad och bjuder in till såväl fika som lunch och ­kanske framför allt lata helgbruncher. Menyn är förhållandevis kort men rätterna är goda och väl genomtänkta. ­Utbudet av fika och både varma och kalla drycker är större. Den stående rätten Monk bowl med säsongens grönsaker blev en perfekt lunch, även om portionerna är ganska små. Den kalla matchalatten på havredryck svalkar gott.

Tre butiker och marknader

Hu kitchen: Fanton Hall, 78 5th Avenue.

Hu kitchen är butiken och restaurangen med en slogan som säger ”back to human”, där de vill laga mat som människan gjorde förr. Här serveras såväl varm comfort food som matiga sallader, smoothie bowls och chiapuddingar med alla typer av toppings. I butiksdelen säljs kaffebönor, snacks, sötsaker och deras egengjorda choklad. Väl värt ett besök både för att fylla på snacksförrådet och för att köpa med sig något att äta i närliggande Union Square Park.

Smorgasburg: Lördagar: East River State Park, Williamsburg, söndagar: Prospect Park, Brooklyn.

En omåttligt populär matmarknad och den största utomhus-matmarknaden i hela USA. Under helgerna från april till oktober serverar runt hundra försäljare allt från smoothies till tacos och glass på kokosmjölk. Här finns både växtbaserade och icke-växtbaserade delikatesser, något för alla! På lördagar håller de till i East River State Park. Trevligaste sättet att ta sig dit är att ta båten från södra delen av Manhattan – då får du en fin vy av New Yorks skyline på resan över floden!

Whole Foods: Finns på flertalet platser på Manhattan och i Brooklyn.

Whole Foods är matvarukedjan som är känd för sin inriktning på naturlig och ekologisk mat. Tycker du som jag om att strosa runt i matbutiker när du är iväg och reser finns här hyllmeter av spännande produkter att utforska. Nämnas bör även den populära mat- och salladsbaren där du kan köpa med dig såväl picknick till någon av stadens parker, eller varför inte en takeaway till middagen? Du hittar butikerna fördelat över Manhattan och i Brooklyn (faktiskt i hela landet, och världen bör tilläggas).

Mellan frukost, lunch och middag – fem saker som inte involverar mat

Morgonjogg i Central Park:

Spring på stigar i “skogen” eller runt vattnet, omringad av skyskrapor. En tidig morgon här flödar endorfinerna av fler anledningar än bara joggningen – stämningen är både lugn och lite overklig på samma gång.

The High Line:

En gammal nedlagd tågräls tio meter upp i luften som sedan knappt tio år tillbaka har blivit ett vackert, och lite annorlunda, promenadstråk. Njut av vackra vyer över Lower West Side under tiden du går den drygt två kilometer långa promenaden.

Circle Line runt Manhattan:

Under en båttur runt Manhattan får du ett fint tillfälle att 1) åka båt vilket i sig kan vara lugnande efter timmar i trängseln på trottoarerna och 2) upptäcka ön från ett helt annat håll. Välj mellan turer som går runt hela ön, och under två och en halv timme passerar alla de välkända landmärkena, och andra kortare turer.

Koppla av i parkerna:

Kanske kan det vara svårt att tro att det ska gå att hitta en plats på Manhattan där lugnet lägger sig. Men, det gör det faktiskt! I de många både små och större parkerna, som ligger utplacerade här och var, finner du oaser. Ta en tupplur på en filt, eller slå dig ner på en parkbänk och titta på förbipasserande.

Ellis Island:

Det här är platsen där miljontals emigranter först steg i land när de nådde Amerika under slutet av 1800- och början av 1900-talet. I dag finns här ett av mina absoluta favorit­museer där du kan strosa runt i timmar och försvinna i väg till en svunnen tid. Texter, fotografier och prylar berättar historien om vad som hände här för mer än hundra år sedan. Från Battery Park på Manhattans sydspets kan du enkelt ta dig med färja till ön.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS