Kenny Jakobsson driver Surdegsgott Kullaviks Lilla Hantverksbageri, är bakboksförfattare och bröd-youtuber.
Kenny Jakobsson driver Surdegsgott Kullaviks Lilla Hantverksbageri, är bakboksförfattare och bröd-youtuber. Bild: Anders Ylander

Bagarens tips för att baka ditt eget bröd

När brödpriserna stiger kan det locka att börja baka sitt bröd på egen hand. Bagaren Kenny Jakobsson svarar på fem frågor om hur man kommer i gång och vad man ska tänka på.

ANNONS
|

Varför fastnade du för bröd?

– Jag brukade alltid handla bröd på Alvar & Ivar när jag bodde i Linnéstan. Jag är kock i grunden och började känna att jag kan fixa det här med bröd själv, i stället för att köpa varje vecka. Så jag började baka själv hemma, precis som många andra. I samband med det började jag dokumentera mina bak på Youtube, och så började det växa."

Bröd är ju en av de saker som blivit dyrare den senaste tiden, var ska man börja om man känner att det är dags att baka eget?

– Nattjästa frallor är nästan det mest förlåtande man kan baka, det är väldigt lätt. Du bara blandar ihop degen på kvällen, ställer hela bunken i kylskåpet, klickar ut dem dagen efter och in i ugnen. Stora bröd kan verka lite läskiga, det är fler moment, lite kladdigt, degen ska vikas och sådant som kan kännas lite främmande.

ANNONS

Hur svårt är det egentligen med surdeg?

– Att starta en ny surdeg kan vara lite jobb med, och det tar någon vecka. Det enklaste är att gå till närmsta bageri och be snällt om en klick. Sedan finns det massor av recept och Youtubefilmer att utgå ifrån. Och om du glömmer surdegen i kylen en period så gör det inget, den dör i princip aldrig utan går bra att mata och få liv i igen.

Kenny Jakobsson driver även Instagramkontot @surdegsgott.
Kenny Jakobsson driver även Instagramkontot @surdegsgott. Bild: Anders Ylander

Vilket är ditt bästa knep för att lyckas med ett imponerande bröd?

– Jag rekommenderar verkligen att grädda bröden i en ugnssäker gryta, en gjutjärnsgryta eller liknande. Även lergryta går bra, man lägger ett bakplåtspapper i botten bara. Det är ett sätt att återskapa en bageriugn, grytan håller inne fukten från brödet och det blir jättefint.

Vad behöver man annars för att komma i gång, om man är en materialsportare?

– Inte så mycket, en bunke, en jäskorg kanske och gärna en hushållsvåg som mäter i gram så att man kan vara exakt. Man kan få en bra för en hundring. Sedan kan man hålla på med snittknivar och sådant, men det är egentligen skit samma hur det ser ut – det är viktigare att det smakar gott än att det är en massa krumelurer.

ANNONS

LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

LÄS MER:Recept: Tre goda mackor att äta till middag

LÄS MER:Tre recept på gott hembakt bröd och knäcke

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS