Arkitektritad 60-talsdröm

När Linda S Österbom och hennes man Jonas såg villan i Hovås för första gången föll de inte bara för det havsnära läget, utan även för den strama och tidstypiska 60-tals-arkitekturen. Efter en varsam renovering har paret lyckats återskapa husets karaktär och hemmet genomsyras i dag av spännande materialmöten, designklassiker som ropats in på nätauktioner och vacker konst som släpats hem från andra sidan jordklotet.

ANNONS
|

Spännande arkitektur

Modulsoffa från danska märket Hay. Kuddar från House of Hackney och Linum. Taklampor ”Bubble Lamps” av George Nelson i olika former från Herman Miller. Bordslampa bakom soffan ”Taccia” från Flos inköpt på auktionshus. Roboten i öppna spisen har maken Jonas byggt i lera. Tavelvägg med tavlor inköpta på resor utomlands och auktionshus.
Modulsoffa från danska märket Hay. Kuddar från House of Hackney och Linum. Taklampor ”Bubble Lamps” av George Nelson i olika former från Herman Miller. Bordslampa bakom soffan ”Taccia” från Flos inköpt på auktionshus. Roboten i öppna spisen har maken Jonas byggt i lera. Tavelvägg med tavlor inköpta på resor utomlands och auktionshus. Bild: Rebecca Martyn

Linda och Jonas har alltid varit fascinerade av 60-talets arkitektur och de beundrar hur arkitekten Narve Bonna lyckats integrera huset med naturen utanför.

– Vardagsrummet är byggt över en naturdamm och i en del av rummet kommer berget, som huset är byggt på, in. När vi köpte huset 2013 var det en furuorgie med mycket 80-tals-inslag och vi blåste i stort sett ut allting invändigt och bevarade bara de fina 60-tals-detaljerna som tegelpartierna i golven, de stora glaspartierna, den öppna spisen och den platsbyggda bokhyllan.

Konsten i fokus

De gula stolarna ”Platner Side Chair” från Knoll är inköpta på auktionshus.  I mitten, tavla av Göteborgskonstnären Mats Wieslander. Nederst, en etsning av Lina Wolgast och den översta tavlan i Enkaustik är målad av min farmors bästa vännina Hildegard Prescher, som var konstnär i Falsterbo. Nederst till höger: tavla inköpt i Tokyo. Papegojtavlor uppmålade efter beställning i Vietnam.
De gula stolarna ”Platner Side Chair” från Knoll är inköpta på auktionshus. I mitten, tavla av Göteborgskonstnären Mats Wieslander. Nederst, en etsning av Lina Wolgast och den översta tavlan i Enkaustik är målad av min farmors bästa vännina Hildegard Prescher, som var konstnär i Falsterbo. Nederst till höger: tavla inköpt i Tokyo. Papegojtavlor uppmålade efter beställning i Vietnam. Bild: Rebecca Martyn

Konsten är en central del i inredningen och de flesta tavlorna är inköpta på resor. De två papegojtavlorna är uppmålade i Vietnam efter parets önskemål.

ANNONS

– Vi är inga konnässörer, men vi gillar konst och det är ett växande intresse. Vi hittar ofta tavlor på resor och köper om det känns rätt i magen. Ett bra tips för att få till en snygg tavelvägg är att blanda oramade oljemålningar med inramade tavlor så det blir lite dynamik.

I läshörnan

Läshörna med sammetsfåtöljen Zoe från Verzelloni.
Läshörna med sammetsfåtöljen Zoe från Verzelloni. Bild: Rebecca Martyn

I ena kortändan av vardagsrummet, bakom den öppna spisen, ligger läshörnan. I den platsbyggda hyllan i teak, som är original från när huset byggdes, samsas böcker om inredning och arkitektur med reseminnen och vacker keramik. I den gröna sammetsfåtöljen Zoe från Verzelloni, ligger ofta parets hund, en kanintax vid namn Jaxxon, och vilar sig.

Tidlös design

Fåtölj ”Shell Chair CH07”, inköpt på auktionshus. Måttbeställd matta från Linie Design. Vaser i keramik från Uppsala Ekeby och Gunnar Nylund. I bakgrunden ljusstake ”Nagel” med delar inköpta i antikaffärer utomlands. Påfågeltavlan är uppmålad i Vietnam. Soffbordet i granit och wenge har  Jonas ritat och låtit bygga själv.
Fåtölj ”Shell Chair CH07”, inköpt på auktionshus. Måttbeställd matta från Linie Design. Vaser i keramik från Uppsala Ekeby och Gunnar Nylund. I bakgrunden ljusstake ”Nagel” med delar inköpta i antikaffärer utomlands. Påfågeltavlan är uppmålad i Vietnam. Soffbordet i granit och wenge har Jonas ritat och låtit bygga själv. Bild: Rebecca Martyn

Som inredare på Studio A3 har Linda förmånen att få arbeta med flera olika inredningsstilar, men 60-talet har alltid legat henne varmt om hjärtat.

– 60-talets arkitektur tilltalar mig med sina karaktäristiska detaljer, som hur den kombinerar trä, sten och tegel på ett spännande sätt, tillsammans med stora glaspartier och öppna sociala ytor. Det är ofta tidlös design som aldrig känns omodern. Vi försöker köpa inredning som vi kan ha resten av livet.

Flera av möblerna i hemmet har Jonas ritat och låtit bygga själv, bland annat soffbordet i granit och wengeträ.

ANNONS

Inspirerad av amerikansk modernism

Bild: Rebecca Martyn

Linda hämtar mycket av sin inspiration genom att resa och besöka hotell och restauranger. När det gäller inredning och arkitektur inspireras hon mycket av amerikansk modernism.

– Det finns flera böcker av Julius Schulman med helt fantastiska hus byggda på 50- och 60-talet. Frank Lloyd Wright och hans hus Falling Water är en annan favorit som fortfarande känns väldigt modern. I nutid inspireras jag av Tom Dixon och sättet han använder material, Ilse Crawford i hennes tänk kring hur människan påverkas av miljöer och Kelly Wearstler för hennes kreativitet.

Har du också ett fint rum du vill visa upp? Hör gärna av dig till tvadagar@gp.se!

Linda S Österbom
Linda S Österbom Bild: Rebecca Martyn

Här bor: Linda S Österbom tillsammans med Jonas Österbom och hunden Jaxxon, en kanintax på 1,5 år.

Bostad: En arkitektritad villa i Hovås på 145 kvm fördelat på 4 rok. Villan, som är uppförd 1962, heter ”Villa Bonna” och är ritad av den norsk-svenske arkitekten Narve Bonna.

Gör: Linda är vd och inredare på Studio A3 och Jonas är delägare och skodesigner på 57 Footwear.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS