Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trendigt asiatiskt - nudlar i långa banor

”Nudlar går verkligen att variera i det oändliga.”

Nudlar har blivit trendmat. Särskilt om de simmar i mustig buljong och kallar sig ramen. Men alla sorter funkar som billig, bra och enkel middagsmat.
En mintgrön plastskål risnudlar i doftande buljong på en regnig bakgata i Tokyo, kan smaka lika förföriskt som en surstark glasnudelsallad på en strandservering på Koh Lanta i Thailand.

Den gemensamma nämnaren är att nudelrätter kostar i princip ingenting och att de aldrig blir finmat. Även om det råkar vara hur inne som helst just nu.
Nudlar är billig, enkel basföda. De flesta sorter smakar egentligen inte så rasande mycket i sig själva, utan kommer mest till sin rätt i en kryddstark och smakrik omgivning. Tänk färska örter, chili, ingefära, vitlök och asiatiska såser.
De är dessutom en otrolig tillgång när det handlar om att dryga ut både soppor och wokrätter. Lite grönsaker, någon kycklingfilé och en näve nudlar kan mätta en hel familj – och det till en väldigt blygsam penning.

Och några konstigheter behöver det knappast vara. Koka enligt anvisningarna på förpackningen, skölj av dem och släng dem i woken med ingefärsfrästa kylskåpsfynd. Lite fisksås, soja och kanske sweet chili på det och du är hemma.
Här hittar du några av mina personliga favoriträtter med nudlar. Och just nudlar går verkligen att variera i det oändliga. Om familjen börjar tycka att det blir tjatigt kan du alltid hävda att du faktiskt är supertrendig.

 

Pad Thai
För 2 portioner, 25 minuter
Klassisk thailändsk nudelrätt. Kycklingen kan bytas ut mot tofu.
150 g platta breda risnudlar
olja
2-3 kycklinglårfiléer
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm hackad färsk ingefära
2 ägg
2 salladslökar, skurna i bitar
cirka 100 g böngroddar
100 g skalade räkor
2 msk hackade jordnötter
färsk koriander
lime

Sås
1/2 msk ljus soja
1 msk fisksås
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 msk risvinäger alt. 1 lime
1 1/2 msk ostronsås
1 riven vitlöksklyfta
1 chili, finhackad
ev. vatten

Blanda samtliga ingredienser till såsen. Späd eventuellt med vatten om du vill ha den lite tunnare.
Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
Hetta upp olja i en wok eller vid stekpanna. Skär kycklingen i strimlor och fräs dem med vitlök och ingefära i olja. Knäck över äggen och rör om så att de blandas med kycklingen. Tillsätt salladslök, nudlar, hälften av böngroddarna och såsen. Fräs någon minut och rör sedan ned räkorna, låt dem bara bli precis varma, annars blir de sega.
Lägg upp och toppa med jordnötter, koriander och resten av böngroddarna. Servera med limeklyftor.

Expressnudlar 
med lax och ljuvlig ingefärsbuljong

För 2 portioner, 10 minuter
Snabbmat med finess. Det går lika fort att laga den här rätten som det gör att lära sig älska den. Reglera mängden nudlar efter tycke och smak.
ca 200 g nudlar, t ex soba
1 liter kycklingbuljong
2 stjälkar citrongräs, skurna i bitar
5 cm färsk ingefära, i bitar
1 msk japansk soja
2 tsk fisksås
2 portionsbitar lax, utan skinn
100 g sockerärter (alt. sparris)
inlagd ingefära, gari
1/2 kruka koriander
1/2 kruka färsk mynta

Koka upp buljong, citrongräs, ingefära, soja och fisksås. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Lyft upp och kasta citrongräs och ingefära. Tillsätt nudlarna.
Dela laxbitarna på mitten. Lägg sockerärterna i nudelbuljongen och koka i max 1 minut, lägg ned laxen och ta bort kastrullen från plattan. Placera lax och sockerärter ovanpå nudlarna och slå över buljongen. Garnera med inlagd ingefära, koriander och mynta.

Nudelsallad med biff, sockerärter och örter
För 2 portioner, 25 minuter
Biff, nudlar och sallad är alltid en hit. Fräscht, smakrikt och lätt. Kvickt att laga dessutom.
2 nystan risnudlar, eller andra nudlar
300 g nötkött, t ex ryggbiff
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk finstött sichuanpeppar
100 g sockerärter, skurna på längden
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk basilika, gärna thaibasilika
3 salladslökar, finstrimlade
1 msk rostade sesamfrön
1 röd chili, finskuren
valfria salladsblad
limeklyftor

Dressing
1 lime
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 msk sweet chilisås
steksaft

Se till att köttet är rumstempererat. Ringla över lite olja, tillsätt salt, peppar och finstött sichuanpeppar. Hetta upp en stekpanna riktigt ordentligt. Bryn köttet i någon minut på båda sidor så att det får fin färg, men inte blir överstekt. 
Tillaga nudlarna. Spola sedan med kallt vatten och låt dem rinna av.
Gör dressingen: Vispa ihop rivet limeskal, pressad lime, soja, fisksås och sweet chilisås tillsammans med köttsaften från den djupa tallriken.
Skär köttet i tunna skivor tvärsöver fibrerna. Blanda nudlarna med sockerärter, färska örter (spara lite till dekor) och salladslök. Tillsätt dressingen och blanda väl. Lägg upp på fint fat och toppa med kött, chili, sesamfrön, limeklyftor och sallad.

 

Mia Gahne

Bild: Janerik Henriksson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.