Tre övningar för kontorsråttan

Motverka dålig hållning och slipp huvudvärk. Personlige tränaren Jimmy Englund visar övningarna som du kan göra varje dag på kontoret.

ANNONS

När vi sitter stilla och jobbar gör vi det ofta i exakt samma position hela tiden och inte sällan i en position med dålig hållning. Bröstryggen är rundad, axlarna framskjutna och huvudet sänkt i en gamnacke. Många muskler måste jobba statiskt länge vilket leder till att blodgenomströmningen minskar, vilket i sin tur gör att musklerna förses med mindre syre och energi.Det kan på sikt kan ge smärtor i såväl musklerna som på andra platser i kroppen (huvudvärk är en inte helt ovanlig effekt). Se därför till att bryta stillasittandet så ofta som möjligt!

Ställ dig med fötterna ungefär höftbrett isär, spänn magen, knip åt skinkorna och sänk axlarna. Dra isär gummibandet med raka armar och se till att verkligen knipa åt mellan skulderbladen, stanna i det läget cirka 2-3 sekunder. Gör rörelsen långsamt och växla vilken arm du har uppåt respektive neråt. Det behöver inte vara tungt, huvudsaken är att du känner att musklerna arbetar. Gör mellan 10 och 20 repetitioner 3-4 gånger varje dag.

ANNONS

Varför: Bra för blodgenomströmning och aktivitet i musklerna på skuldrans baksida och övre delen av ryggen. Minskar risken för stela och ömma muskler och kan vara bra för att undvika dålig hållning.

Gör 10-15 repetitioner 3-4 gånger varje dag.
Varför:Många som har en sittande vardag blir framskjutna och inåtroterade i axlarna och får svårt att räta ut bröstryggen, ryggradspartiet i höjd med främst skulderbladets nedre och övre del. Här får du i stället jobba med att dra bak axlarna, utåtrotera i axeln och jobba med att räta ut bröstryggen. Har du svårt för den här övningen är det inte säkert att du bör utföra styrkeövningar där armarna ska peka rakt upp ovanför huvudet. Att sitta med huvudet framskjutet framför en dator, bakom en ratt eller låta det hänga när du knappar på en smartphone gör dels att musklerna i nacke och hals överbelastas, dels tenderar halsens djupa muskulatur på ryggradens framsida att bli svag och inaktiv. Denna övning stärker den djupa halsryggsradsmuskulaturen på halsens framsida, minskar risken för nacksmärta och motverkar den icke eftertraktade gamnacken.

Råd på vägen:

  1. De här råden gäller förstås inte bara för dig som arbetar på kontor. Att stå och röra på sig är viktigt för alla som har ett sittande arbete som chaufförer, studenter, kassapersonal med flera.
  2. Ta alla telefonsamtal ståendes, sitt inte vid fikabordet på rasten och om du har höj- och sänkbart skrivbord så se till att använda det.
  3. I dag finns det allmäna rekomendationer om hur mycket fysisk aktivitet vi som minimum bör utföra för positiva hälsoeffekter. Jag är övertygad om att vi snart ser nationella rekomendationer på hur ofta vi bör avbryta vårt sittande.
  4. Träna hårt och res dig upp.
ANNONS