Surdegstoast med kolja, grönkål och hollandaisesås
Surdegstoast med kolja, grönkål och hollandaisesås

Tre fina fiskar - på nytt vis

Kolja, sej och torsk är välkända matfiskar som rätt tillagade blir magiskt goda. Maria Zihammou fixar currygryta, brunchmacka och en lyxrätt på skrei - kungen av torsk

ANNONS
|

Fiskcurry med ingefära och chili

Superenkelt och gott, den kryddiga och krämiga såsen sätter fart på smaklökarna.

4 portioner

Tid ca 40 minuter

600 gram sejfilé

2 vitlöksklyftor

3 schalottenlökar

5 cm ingefära

1 citrongräs

1-2 röda thaichilis

1 bunt salladslök

2 msk neutral olja, exempelvis solrosolja

1 msk curry

3 msk fisksås

1 msk råsocker

1 burk kokosmjölk, ca 400 ml

Till servering:

Jasminris, limeklyftor, kokta grönsaker, exempelvis broccoli och spetskål.

Gör så här:

Byxa fisken genom att skära bort benen som sitter i mitten, en bit ner från huvudändan. Känn med fingret och skär ett snitt på bägge sidor om benen och ta bort. Skär i mindre portionsbitar.

ANNONS

Skala och finhacka vitlök, schalottenlök och ingefära. Banka lätt på citrongräset med knivskaftet så att det öppnar sig. Det gör att smakerna bättre kommer fram. Strimla chilin och salladslöken fint.

Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök, ingefära och chili i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och fräs en liten stund till under omrörning. Häll ner fisksås, socker, kokosmjölk och tillsätt citrongräs. Koka samman såsen i 10 minuter utan lock. Ta upp citrongräset och tillsätt fisken. På med lock och låt den sjuda i 5 minuter. Servera grytan toppad med salladslök.

Torskrygg med svartrot, pepparrot och beurre blanc

Såsen blir bäst om man tillagar den strax innan den ska serveras. Passar till all slags fisk och kan gärna smaksättas med örter eller lyxig löjrom och gräslök.

4 portioner

Tid ca 1 timme + rimning

4 bitar torskrygg, à 150-200 gram

1 msk salt

4-5 svartrötter

en halv citron

2 msk kallpressad rapsolja

salt och svartpeppar

beurre blancsås

2 schalottenlökar

2 msk vitvinsvinäger

1 dl torrt vitt vin

1 dl vispgrädde

200 gram smör

salt

1-2 msk smör till formen

ANNONS

Till servering:

Kokt eller pressad potatis, färska räkor, finriven pepparrot och finhackade örter, exempelvis dill.

Gör så här:

Rimma torskbitarna genom att strö salt på bägge sidor och låt dem ligga framme i rumstemperatur i 20 minuter.

Skala svartrötterna och skär i mindre bitar. Pressa över några matskedar citronsaft så att de inte mörknar i färgen. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek på medelvärme tills de fått fin färg och mjuknat. Krydda med salt och peppar och riv över skalet från citronen med ett zestjärn. Försök att inte få med det vita skalet, som smakar beskt.

Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg ner i en kastrull och tillsätt vinäger och vin. Koka samman tills cirka 2 msk vätska återstår, häll ner grädden och låt blandningen koka ner till hälften. Sänk värmen och tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Häll upp såsen i en skål.

Sätt ugnen på 150 grader. Torka av fisken med hushållspapper. Smörj en ugnssäker form med smör och tillsätt 1 dl vatten. Lägg ut fisken i formen och baka av i mitten av ugnen i ca 10 minuter till en innertemperatur på cirka 50 grader.

ANNONS

Servera fisken med rostad svartrot, beurre blancsås, finriven pepparrot, potatis, räkor och hackade örter.

Surdegstoast med kolja, grönkål och hollandaisesås

Brunch eller lunch? Matig macka som mättar rejält med mjukkokta ägg och hollandaisesås till smörstekt kolja.

4 portioner

Tid ca 45 minuter

600 gram koljafilé

4 ägg

150 gram grönkål

2 msk olivolja

flingsalt

1 krm chiliflakes

Hollandaisesås:

150 gram smör

3 äggulor

2 msk vatten

1 msk citronsaft

salt

Till servering:

4 skivor surdegsbröd

2 msk smör

2 msk finriven parmesanost

Gör så här:

Byxa fisken genom att skära bort benen som sitter i mitten, en bit ner från huvudändan. Känn med fingret och skär ett snitt på bägge sidor om benen och ta bort. Skär i portionsbitar.

Mjukkoka äggen i ca 4-5 minuter, gulan ska vara lös. Låt äggen kallna innan de skalas.

Skär bort rotstocken på grönkålen och grovhacka. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek på hög värme i 1-2 minuter under omrörning. Krydda med flingsalt och chiliflakes. Dra åt sidan från värmen.

Smält smöret i en kastrull. Vispa samman äggulor med vatten i en liten kastrull och ställ i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och tillsätt smöret under vispning, lite i taget. Försök att inte få med bottensatsen. Smaksätt med citronsaft och lite salt.

ANNONS

Rosta brödskivorna och bottna med grönkålen. Stek fisken frasig i smör på bägge sidor i ca 2 minuter per sida. Krydda med lite salt. Lägg ut fisken på bröden och garnera med ägg. Ringla över några matskedar sås och servera resten av såsen vid sidan av. Avsluta med finriven parmesanost. Servera genast.

3 TIPS FÖR BÄTTRE FISK

- Om du tillagar fisken i en gryta, håll låg temperatur med sikte på att sjuda och inte koka fisken. Det kan ibland räcka med att lägga ner mindre fiskbitar i den varma såsen eller buljongen och sätta locket på grytan. Fisken hinner bli färdig på eftervärmen och du slipper riskera att koka sönder det känsliga fiskköttet.

- Mager torskfisk är lätt att översteka så att den blir torr. Stek inte för länge. När du lagar i ugn, tänk också på att tillagningen fortsätter även utanför ugnen. Ugnstermometer är ett redskap att luta sig mot för perfekt resultat.

- Lägg inte för mycket fisk i stekpannan. Dels blir det svårt att vända fisken och temperaturen sjunker lätt i pannan så att du i stället kokar den. Då får du inte fram den krispiga ytan. Jag brukar lägga fisken i het panna och sedan snabbt sänka värmen.

ANNONS