Liksom så många andra idrottsstjärnor finns det många frågetecken för höjdhopparen Sofie Skoog om när säsongen kan komma igång. "Det är tur att jag gillar att träna, nu när det än så länge inte har funnits några tävlingar", säger hon inför sin 30-årsdag.
Liksom så många andra idrottsstjärnor finns det många frågetecken för höjdhopparen Sofie Skoog om när säsongen kan komma igång. "Det är tur att jag gillar att träna, nu när det än så länge inte har funnits några tävlingar", säger hon inför sin 30-årsdag. Bild: Lisa Olaison/Nya Wermlnds-Tidningen

Träningsnarkomanen Sofie fortsätter att sikta ännu högre

​När tävling efter tävling ställs in återstår bara att träna. Tur för höjdhopparen Sofie Skoog att hon älskar att göra just det. Med humor och uppfinningsrikedom kan man liva upp även det mest monotona träningspass.

ANNONS
|

OS i Tokyo var årets stora mål för Sofie Skoog. Ja inte bara årets, det var kanske det största och viktigaste målet under hela höjdhoppskarriären och något hon laddat för under flera år.

– Och nu blir det inget! Men jag förstår ju att det inte går som det är nu. Men att det skulle flyttas fram ett helt år!

Sofie Skoog under Diamond League på Stockholms Stadion i fjol.
Sofie Skoog under Diamond League på Stockholms Stadion i fjol. Bild: Fredrik Sandberg

Inte bara det. Friidrottsgalan Diamond League i Stockholm blev uppskjuten och sommarens Europamästerskap i Paris ställdes in.

– Det är tur att jag gillar att träna, säger hon.

Varje förmiddag, söndag till fredag, tillbringar hon i Våxnäshallen hemma i Karlstad. Det tog några år innan resultaten började gå hennes väg och då var det glädjen i vardagsträningen som höll henne i gång.

ANNONS

Holm spelar viktig roll

En annan viktig faktor är tidigare höjdhopparen Stefan Holm som alltid har varit hennes förebild och sedan flera år är hennes tränare.

– När jag var yngre var det ju kul att kolla när han hoppade och inse att han faktiskt var från Värmland precis som jag. Och så gillade jag Carolina Klüft, minns jag. Hon var så sprallig och härlig.

Hur sprallig är du själv?

– Rätt så sprallig tycker jag nog. Jag gillar att skoja till det lite. Har man kul, då har man vunnit hälften.

Omväxling förnöjer

Så hur livar man upp en vanlig förmiddag i träningshallen? Man gör till exempel som Sofie Skoog, ställer något i vägen så att det inte går att hoppa på vanligt sätt. En låda, eller en häck. Vad som helst. Att göra likadant jämt blir för tråkigt och därför bråkar hon gärna lite med sig själv.

Samma sak hemma i köket. Med en mamma som är kock har Sofie alltid tyckt om att laga mat. Men att göra samma rätt gång efter annan, eller följa ett recept – nej, det är inget för henne.

– Jag har nog aldrig lagat samma köttfärssås två gånger. Det är kul att plötsligt vända på allt. Göra något helt annorlunda.

ANNONS

I början av höjdhoppskarriären fick hon verkligen vända på allt. När hon sökte till idrottsgymnasiet kom hon in som kulstötare (!), det var det hon var bäst på enligt testerna. Som tur var fick hon så småningom hoppa höjd också, hennes favoritgren.

OS i Tokyo var säsongens stora mål för Sofie. Förhoppningsvis kan de framflyttade olympiska spelen i stället avgöras nästa sommar.
OS i Tokyo var säsongens stora mål för Sofie. Förhoppningsvis kan de framflyttade olympiska spelen i stället avgöras nästa sommar. Bild: Erik Simander

Och även om själva träningen är rolig så måste man ha lite vinnarskalle också på den här nivån. Det är väl sådant som gör att en andraplats kan kännas som att förlora.

– Mitt värsta idrottsminne är när jag kom tvåa i SM i Växjö 2017. Jag grät hela vägen hem. Och det är långt mellan Växjö och Karlstad.

Hela tiden tävlingsinriktad

I Sofies fall spiller tävlingsmentaliteten över också på livet utanför arenan. Hon har hört att hon inte är jätterolig att spela sällskapsspel med.

– Jag har alltid tävlat mot mig själv. I höjdhopp är det lätt att göra det, för du ser alltid hur högt du hoppat. Och tänka att nästa gång ska du hoppa lite högre.

När hon skulle skriva sitt motto på hemmaklubben IF Götas hemsida blev det först ”Sikta högt”. Det ändrade hon snart till ”Sikta ännu högre”.

Hennes personbästa är på 194 centimeter och målet är att en dag komma över två meter. Frågan är förstås också hur länge hon kommer att hålla på som elitidrottare. Hon siktar i alla fall på OS i Paris om fyra år.

ANNONS

Sedan är det ju det här med familjelivet.

– Som idrottare får man planera det där. Jag vill ha åtminstone två barn. Jag har själv syskon och tycker det har varit mysigt. Sedan får man se, kanske vill jag ha tre barn, kanske fyra. Kanske vill jag hoppa höjd tills jag är 40!

Den dagen Sofie slutar hoppa kommer hon förmodligen återgå till fastighetsbranschen där hon tidigare arbetat som fastighetsekonom.

Nybliven husägare

Numera är hon dessutom husägare själv efter att hon och sambon Daniel köpte villa för ett par år sedan.

– Vi har renoverat hela huset själva. Jo, jag är väl rätt händig. Pappa är snickare och jag har ofta varit med när han jobbat. En snickare och en kock, du hör att jag valde bra föräldrar!

Med huset kom också nya intressen. Sofie har insett hur mycket hon trivs med att jobba i trädgården. Hon åker till blomsterhandeln och kollar runt, sätter bärbuskar och jordgubbsplantor.

Fritiden har på senare år alltmer fyllts av fix i stil med matlagning, bakning och trädgårdsskötsel.

– Jag är en riktig hemmakatt som tycker om att vara hemma och pyssla och göra fint. Det har växt fram när jag blivit äldre.

Sofie Skoog

Ålder: Fyller 30 år den 7 juni.

Gör: Höjdhoppare.

Bor: Villa i Karlstad.

Familj: Sambon Daniel, mamma Maya, pappa Ove och storebror Kim.

Så firar hon födelsedagen: ”Jag vill hoppa höjd. Eller åtminstone träna. Och grilla om det är bra väder.”

Om att fylla 30: ”Förr trodde jag absolut att jag skulle ha barn vid 30. Men jag är nöjd med var jag är i livet”.

Bästa idrottsögonblicket: När hon hoppade sig till final i OS i Rio de Janeiro 2016.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS