Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För tio år sedan satsade Tove Philips på att förverkliga drömmen om att skriva läromedelslitteratur. Nu har hon 18 böcker bakom sig och är en tongivande författare för läromedlen på barn- och fritidsprogrammet. Bild: Ann-Christin Mathiasson
För tio år sedan satsade Tove Philips på att förverkliga drömmen om att skriva läromedelslitteratur. Nu har hon 18 böcker bakom sig och är en tongivande författare för läromedlen på barn- och fritidsprogrammet. Bild: Ann-Christin Mathiasson

Tove tog språnget – nu prisas hon för sina läromedelsböcker

Läraren Tove Phillips har alltid gillat att skriva och när gymnasiereformen kom år 2011 tog hon chansen att förverkliga sin författardröm. I dag har hon 18 böcker bakom sig och är en tongivande författare för läromedlen på barn- och fritidsprogrammet.

Toves resa som läromedelsförfattare började i samband med gymnasiereformen år 2011.

Hon hade då jobbat som lärare på barn- och fritidsprogrammet i flera år och kände att kurslitteraturen behövde förnyas.

– Böckerna var gamla och inte särskilt anpassade efter den nya kursplanen. Jag hade idéer om hur de kunde förbättras, så jag skrev ihop ett utkast och skickade i väg det till tre olika bokförlag.

Alla tre var intresserade

Utkastet blev en lyckträff. Tove hade hoppats att åtminstone något av förlagen skulle nappa, men de visade sig vara intresserade alla tre. Från Gleerups kom dock det bästa erbjudandet: Tove erbjöds att skriva fem böcker på heltid under ett år med lön.

Hon tog tjänstledigt från sitt lärarjobb och satte raskt igång med böckerna som alla utgick från kursplanen på barn- och fritidsprogrammet. Den första boken handlade om barns lärande och växande, sedan följde ytterligare fyra böcker inom områdena sociologi, psykologi och kommunikation.

– Jag tog reda på vad motsvarande kurser på universitet använde för litteratur och utgick från den. Sedan kollade jag upp forskning och myndigheters sidor och paketerade om kunskapen så att den skulle passa gymnasieelevernas nivå.

Valde att säga upp sig

När de fem första böckerna var klara erbjöds Tove ännu ett betalt år för att skriva fler böcker.

Tjänstledigheten förlängdes, men när hon ville ha ett tredje år tyckte skolan att det fick räcka, nu fick hon komma tillbaka. Tove sa då upp sig från sin lärartjänst för att fortsätta skriva.

– Jag har alltid haft ett stort människointresse och tyckte att det var spännande att få fördjupa mig i de här ämnena. Jag har fått många insikter under resans gång.

Arbetet med ett läromedel är en process där flera är inblandade. Till varje bok har Tove en referensgrupp med verksamma lärare som hjälper henne att granska fakta, titta på upplägg, bilder, formgivning med mera.

– Det är oerhört betydelsefullt att få synpunkter från andra lärare. Strukturen måste vara tydlig, så att man får med allt det centrala innehållet ur kursplanen, säger Tove.

Måste våga försöka

Hon tror att det är viktigt att våga försöka om man vill förverkliga en bokidé. Det gäller att kasta ut krokar för att få napp. Själv hade hon ”tjuvtränat” innan genom att sälja artiklar till olika magasin.

– Det blev mest livsstilsartiklar om trädgård och mat. Jag får ofta idéer och då brukar jag försöka fundera ut om det går att starta en verksamhet kring idén, något man kan få en inkomst av.

Det märks att Tove är en produktiv person. På väggarna hänger tavlor hon själv har målat och de senaste åren har hon producerat inte mindre än 18 läroböcker.

– Jag har alltid varit kreativ och gillat att skapa. Min mamma var fotograf och höll på en del med målning och keramik, så det finns i familjen, säger Tove som redan som liten var en flitig skribent.

– Det blev både dagböcker och små berättelser. Drömmen har varit att skriva en bok om något jag själv väljer.

Fyra år i London

Tove är uppvuxen i Hisings Kärra, men efter gymnasiet bodde hon fyra år i London där hon jobbade som aupair och som bartender på olika pubar. Det var ett fritt och spännande liv, men Toves pappa var inte så imponerad.

– Jag minns att jag pratade med honom från en mynttelefon när han sa ”Nu får du sluta lalla runt och komma hem igen” Det var då jag bestämde mig för att bli lärare.

Och det är inget Tove ångrar.

I dag jobbar hon återigen som lärare och undervisar i psykologi, sociologi och engelska på samhällsprogrammet på Marks gymnasieskola.

– Det var ett privilegium att få skriva på heltid, men jag saknade mötet med eleverna och kollegorna.

Tillbaka på lärarbanan

Trots att hon numera är tillbaka på lärarbanan har hon inte lagt skrivandet på hyllan.

Som läromedelsförfattare arbetar man ständigt med nya upplagor och uppdateringar. Tove sitter ofta vid köksbordet och skriver och tar de timmar som bjuds.

– Jag har väldigt lätt för att skärma av och kan arbeta nästan var som helst. Ska man ro i land ett bokprojekt är det viktigt att vara disciplinerad och bestämma sig för att skriva ett visst antal sidor varje dag.

Hennes böcker är i dag mycket uppskattade av både elever och lärare. År 2017 tilldelades hon läromedelspriset ”Lärkan” och på flera bibliotek i landet är hennes böcker bland de mest utlånade.

– Jag har fått mycket positiv respons och det är förstås jätteroligt. Det blir en sporre att fortsätta skriva, säger Tove Phillips.

Tove Phillips

Ålder: 48 år.

Gör: Arbetar som lärare på Marks gymnasium, skriver läromedelsböcker.

Bor: I ett 30-talshus i Kinna.

Familj: Maken Simon, barnen Rex, 16 år och Alison 13. Hunden Archie och katten Sally.

Intressen: Trädgård, odling, måla, skriva, laga mat, vandra i skogen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.