Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torgny Sjöstedt var bara 17 när han i juni 1970 åkte till Stockholm med Love Explosion för den allra första Gärdetfestivalen. Nu har han fyllt 68 och går sällan särskilt långt från gitarren. Samarbetet med legendarer som Tore Berger och Torkel Rasmusson har gett ny inspiration. Bild: Lars Hjertberg
Torgny Sjöstedt var bara 17 när han i juni 1970 åkte till Stockholm med Love Explosion för den allra första Gärdetfestivalen. Nu har han fyllt 68 och går sällan särskilt långt från gitarren. Samarbetet med legendarer som Tore Berger och Torkel Rasmusson har gett ny inspiration. Bild: Lars Hjertberg

Torgny och Love Explosion upplevde proggens guldålder

Sommaren 1970 bubblade det av ideologier runt om i Sverige. Några ropade efter revolution, andra bytte fot så ofta att det var svårt att hålla balansen.
Gärdetfesterna i Stockholm erbjöd den svenska proggrörelsen bästa tänkbara jordmån. Torgny Sjöstedt i Göteborg vet; han och hans band Love Explosion var där.

Det har gått ett halvt sekel, men en varm augustieftermiddag i en villaträdgård i Kungsladugård kan det korta stunder kännas som alldeles nyss. Sommaren 1970 var det mindre än ett år sedan Woodstockfestivalen klingat ut. Kraften därifrån nådde unga svenskar som sökte nya slagord samtidigt som de famlade efter formerna för en alternativ politisk karta.

Men på Burgårdens gymnasium i Göteborg överträffades ännu sent sextiotal den politiska medvetenheten av ett sorglöst intresse för popmusik. Åtminstone är det så Torgny Sjöstedt minns Love Explosions första vacklande steg:

– Vi kunde ju inte spela, så att vi skulle bilda ett band var ju mest som ett skämt. Och det var först efter att vi kommit på bandets namn som vi insåg att vi behövde hitta på låtar också.

– Vi hade inga drömmar om att bli det nya Beatles, Hep Stars eller något sånt. För oss var bandet en lek. Vi spelade på ställen där folk nog mest tyckte att vi var lite konstiga, och det hände till och med att arrangören ryckte ut sladden.

Inte ens fyllda 18

Torgny hade inte ens fyllt 18 år när han och kompisarna i Love Explosion gav sig iväg mot Stockholm för att spela på den första Gärdetfestivalen i juni 1970.

– Det var ju andra som visat vägen. Woodstock till exempel, och själv hade jag varit på Bathfestivalen i England och sett Mothers of Invention, Steppenwolf, Led Zeppelin och många andra – det var helt fantastiskt.

Kände ni att ni var delaktiga i något stort när ni drog iväg till Stockholm?

– Jag var ju så ung, och hade inget riktigt perspektiv framåt, men det var fortfarande ganska nytt att sjunga på svenska. Pugh Rogefeldt var tidig, men i Göteborg fanns det fler band än vi som också skrev svenska texter. Vi tyckte att det var häftigt och fick jättebra respons, särskilt på den första festivalen.

Gunder Hägg och Fläsket Brinner

I sin självbiografiska bok ”Vi hade rätt hela tiden” skrev Torgny:

”Detta är första Gärdetfestivalen och nu ska Love Explosion spela och jag går upp på scenen. Den lilla scenen. En liten låda av presenningar. Och det går bra. Vi spelar låt efter låt och publiken står där och lyssnar. Nyfiket uppmärksamma. Där står Bo-Anders från Träd, Gräs och Stenar. Han ler innerligt gubbsnällt som han brukar göra. Där står folk från Gunder Hägg och Fläsket Brinner.”

– Undrar förresten om jag inte har ett stencilerat program liggande någonstans…

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Love Explosion kom tillbaka till Gärdet 20-23 augusti för en ny och större festival med ännu fler band. Och Love Explosion utvecklades. På flera på plan.

– Det var som att vi gjorde någon slags bildningsresa och blev ganska bra på att göra låtar, innan politiken satte krokben för oss.

Repertoaren byttes ut

För att göra en lång historia kort: Bandet rycktes med av den KFMLr-rörelse som fick ett starkt fäste tidigt 70-tal, och över en natt byttes hela repertoaren ut.

– Vi skrev nya låtar om Vietnamkriget och sociala grejer, men fick efter något år ändå veta att vi var nedlagda. Fast då hade jag ryckt in i lumpen och redan slutat i bandet.

Det tog några år, men när Torgny Sjöstedt hittade tillbaka till glädjen i musiken var det med en fiol i näven och ett nyväckt intresse för svensk folkmusik.

Studier på musikhögskolan, följdes av påhugg hos Ateliérteatern och spelningar i olika konstellationer, inte sällan med vännerna från Love Explosion.

Ett halvt sekel har gått

Åren gick. Nu har plötsligt ett halvt sekel passerat sedan Gärdetfestivalerna, och det går inte en dag utan att Torgny Sjöstedt greppar sin Levingitarr för att leka fram en ny vers, en ny vändning.

– Jag har insett att det är något jag aldrig kan sluta med.

Många musiker från Gärdet har det likadant. På senare år har Torgny allt oftare setts på samma scener som Tore Berger och Torkel Rasmusson – båda legendariska medlemmar från Gunder Hägg och Blå Tåget.

– Vi har en bokning i oktober. Får se hur det går med den, men så småningom skulle jag gärna spela oftare för publik.

Torgny Sjöstedt

Ålder: 68 år.

Yrke: Musikant.

Bor: Tvåfamiljsvilla i Kungsladugård.

Familj: Hustru, tre barn, två barnbarn.

Fritidsintressen: Konst, gräsklippning.

Favoritmusik: Maria Callas, Joni Mitchell, Tammy Waynette.

Senast lästa bok: ”Do not sell at any price” av Amanda Petrusich.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.