Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tomtefröjd hos kommunalrådet

Julen är kommunalrådets stora helg. Johan Nyhus har en passion för jultomtar, och häromdagen packade han upp och placerade ut ett hundratal tomtar i olika åldrar och storlekar.

Den äldsta av tomtarna i det nyhuska hemmet kommer från pappa Birgers barndom från början av 1900-talet,
– Den är jag särskilt rädd om. Min farfar var statare och pappa växte upp i ett sådant hem. Tomten är en symbol för en tid när Sverige var helt annorlunda än i dag. Kanske var en tomte det enda juliga som fanns i många hem.

Johan Nyhus är ”uppfödd” med figurerna i röd klädsel och vitt skägg. Varje jul fick han och hans äldre syster var sin porslinstomte av sin mamma Astrid. De följde med honom den dag han flyttade hemifrån och finns också med i den årliga tomteuppsättningen.
I föräldrahemmet i Habo rådde ett stort idrottsintresse. Johan Nyhus växte upp med Ingemar Stenmark och Björn Borgs framgångar, pappa Birger var engagerad i styrelsearbetet i Habos idrottsförening.
– Det gjorde att politik blev min sport medan min systers politiska intresse är lika med noll. Så kan det bli.

Nyhus är smålänning även om han döljer den dialekten väl. Men ber man honom vackert kan han slå om från "riksgöteborgska" till sin ursprungsdialekt. 
Han föddes alltså i Habo några kilometer nordväst om Jönköping. Här gick Johan i grundskolan innan utbildningen fortsatte på Per Brahe gymnasium i Jönköping. Han tog studenten 1988 och därefter följde militärliv på A2 i Linköping. Det var vid den här tiden Johan Nyhus fick upp ögonen för en politisk karriär. Han blev ombudsman i SSU 1991-92. Efter en utbildning på Brunnsviks folkhögskola fortsatte han med ledarskapsutbildning i Karlstad fram till 1996.
– Sedan var jag mätt på politik ett tag. Jag hade flyttat till Ale med familjen, blivit förälder för första gången och börjat arbeta.

Men Johan Nyhus skulle återvända med full kraft tillbaka i politiken igen. 
2004 fick han ett samtal från dåvarande kommunalrådet Anneli Hulthén (S). Hon erbjöd honom jobbet som stadssekreterare i trafik- och byggnadsnämnden.
– Det slog ner som en blixt för mig. Jag hade tidigare inte jobbat med de här frågorna utan var mer intresserad av skolan. Men jag sa ja.
2012 fick han sin nuvarande befattning. En del av Göteborgs kommunliv som i dag ständigt har strålkastarljuset på sig. Säg trängselskatt och västlänken och stadens invånares sympatier delar sig likt Röda Havet när Moses och israelerna flydde från Farao. 
– Det är två beslut som stans invånare har många åsikter om. Jag debatterar gärna dessa frågor. Jag får dem ibland när jag tar spårvagnen till och från jobbet dagligen och även bland de många mail som kommer. Göteborg kommer inte att bli en stor byggarbetsplats många tycks tro. En del förändringar under tiden fastän då i mer små områden blir det. Men resultatet kommer att gagna alla.
En intressant nyhet avslöjar kommunalrådet. Diskussionerna om linbanan över till Hisingen har tagit ytterligare ett steg.
– Vi arbetar hårt med att få linbanan på plats till stadens 400-årsjubileum i juli 2021. Det kan bli något alldeles extra av det.

Men tillbaka till tomtarna. Under den gångna helgen var de på plats igen. 
– Jag gillar alla svenska högtider men med julen är det något speciellt. Det är en fin och värdefull tradition. Tomten symboliserar för mig det goda. Bara att se glittret i barnens ögon gör en varm om hjärtat. Julen är också ett viktigt andningshål för hårt arbetande människor. Det är en högtid som stämmer till eftertanke. 
Johan Nyhus ser bestämd ut. Han gillar sin stad och dess invånare. Inte bara för hans bästa högtid som nu närmar sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.