Göteborgs-profilen Tommy Nilson fyller 82 år och har fortfarande många järn i elden.
Göteborgs-profilen Tommy Nilson fyller 82 år och har fortfarande många järn i elden.

Tommy trummar på – i aningen lägre takt

En äventyrlig entreprenör, men framförallt en känd musiker under tre decennier. Bakom sina trummor satt Tommy Nilson med sitt band och spelade jazz och dansmusik för en tacksam publik.

ANNONS
|

50-, 60- och 70-talen var tider då inget verkade omöjligt.

Göteborg växte så det knakade, jobb och bostad gick att ordna och framtidstron var stor.

Om denna tidsanda och sitt eget liv har Tommy skrivit en bok.

– Jag har gjort det i första hand för att mina barnbarn ska få veta vem jag var och vilket liv jag levde på den tiden. Jag har hört från så många ”tänk om farfar eller mormor berättat om vem de var och vilket liv de levt”.

Få har varit om så mycket under sin livstid som majgrabben Tommy Nilson, född på Gamla Varvsgatan vid Sjöfartsmuseet.

ANNONS

Pappa Sven O. var guldsmed och meningen var att Tommy på sikt skulle ta över affären.

Efter avslutad skolgång började Tommy 1952 som urmakarlärling på Sveriges Urmakarskola vid Borensberg i närheten av Motala.

– Mitt gesällprov var ett fickur av märket IWC. Det tog närmare fyra månader att tillverka. Det gick jättebra. Jag fick högsta betyg och hantverksmedalj som jag fick ta emot på Börsen vid Gustaf Adolfs torg. Vid efterföljande middag var pappa förstås mycket stolt.

Men den fortsatta karriären i pappas fotspår tog slut, Tommy trivdes aldrig riktigt i familjeföretaget.


    Bild: Kicki Media
Bild: Kicki Media

I stället lärde han sig att spela trummor hos legendaren Arne Milefors. 1953 satte Tommy ihop sin första orkester och fick ett pausjobb på dansstället Vauxhall.

– En otrolig känsla att spela där folk dansade till vår musik. Dessutom var det en fin erfarenhet för framtiden.

Tommy Nilson var inte bara musiker vid den här tiden. I början av 60-talet försökte han och en kompanjon på fullt allvar få Elvis Presley till Ullevi i Göteborg och Bislett i Oslo för konserter. Medan kompanjonen bearbetade överste Parker (Elvis legendariske manager) om gaget, så förhandlade Tommy om arenahyran i de två städerna. Översten gav klartecken och hyresfrågan löstes. Nu var det bara huvudpersonen, som gjorde lumpen i dåvarande Västtyskland, som skulle ge klartecken. Men det hela stupade på att Elvis inte hade någon lust att göra framträdanden för ögonblicket, så alltsammans rann ut i sanden.

ANNONS

Dessförinnan hade Tommy rest över till USA och frotterat sig med de stora jazzlegenderna där. Det var nästan klippkort ett tag på Amerikalinjens Gripsholm. Han var därför måttligt imponerad av dåtidens svenska nöjesbransch.

I mitten av 60-talet var det klubbarnas tid. Nilson lyckades hyra danspalatset Skanstull när lokalen ändå hade sommarstängt 1965.

– Jag tyckte synd om studenterna som inte hade något stamställe att vara på. Så vi fick hyra lokalen för en hygglig penning. Vi spelade tre kvällar i veckan och bildade klubben ”The Globe”. Killarna kom in genom att visa studentlegitimation och tjejerna skulle vara över 18 år. Dessutom lyckades vi få ett bryggeri i Småland att leverera öl till oss. Det blev en jättesuccé och jag fick blodad tand.

Men när sommaren var över återgick Skanstull till sina normala danskvällar. Nu stod ”Globe” utan lokal. Tommy Nilson hade fått nys om att ett tryckeri lämnat en fyra våningar stor lokal i en fastighet på Nils Ericsonsgatan 3. Han och en kompanjon gick in och köpte fastigheten och efter en omfattande renovering kunde nya ”The Globe Club” öppna hösten 1965. Klubbens stolthet var stor ljusorgel som satt i taket och bestod av hundratal gula, blå och röda lampor som blinkade efter olika ljudfrekvenser.

ANNONS

För Tommy blev det nu en stor arbetsbörda. Han jobbade hårt, och försökte samtidigt också hjälpa familjen i affären på Karl Johansgatan. 1969 hade han fått nog av klubblivet och lämnade det när ”The Globe Club” revs för nybygget med Nordstan.

Entreprenör Nilson hade snart nya idéer på gång. De kommande åren hade Tommy Nilson ett finger med i kvarteret Carneval Ur och Guld i Nordstan, öppnat restaurang utanför Varberg, öppnat klädesaffär på Kungsgatan, sysslat med mäkleri, öppnat möbelaffär i Högsbo med sina söner, jobbat med antikviteter.

Utomlands har det varit planering av möbelfabrik på Java. En stor internationell affär om byggandet av en massafabrik på ryska ön Sakhalin utanför Sibirien gick i stöpet på grund av oroligheterna i Moskva under president Jeltsins sista tid i slutet av 90-talet. Investerarna drog åt sig öronen.

I dag har Tommy Nilson slagit av lite på takten. Men affärerna har han inte övergivit. Just nu är det kontakter med Kina om ny hälsokost som gäller. Mer än så vill han inte berätta i det här skedet. Den som lever får se.

Fakta: Tommy Nilson

Ålder: Fyller 82 år i dag, 20 juli.

Yrke: Urmakare, Musiker, Antikhandlare, Mäklare, Restaurangägare.

Familj: Sambon Lena Malm, barnen Ola, Lotta och Björn.

Bor: I Linnéstaden i Göteborg.

Hobby: Promenera med stavarna, följa med i samhällsdebatten, målar och lagar mat varje dag.

ANNONS