Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Timmy Hoas har jobbat med hästar i nästan hela sitt liv och är i dag en av Västkustens mest efterfrågade hovslagare. Han använder sig av varmskoning, vilket ger ett mer precist resultat. Bild: Gustaf Östberg
Timmy Hoas har jobbat med hästar i nästan hela sitt liv och är i dag en av Västkustens mest efterfrågade hovslagare. Han använder sig av varmskoning, vilket ger ett mer precist resultat. Bild: Gustaf Östberg

Timmy vill bli mästare på att hålla hov dagarna i ända

Det fräser och ryker om hoven när hovslagaren Timmy Hoas passar in den glödheta skon på hästen i stallet på Tjörn. Lukten av bränt horn från hoven ligger tät i stallgången och hästen frustar lite oroligt men lugnar sig snart.

Timmy har jobbat med hästar under nästan hela sitt liv och är i dag en av Västkustens mest efterfrågade hovslagare och är dessutom reserv i landslaget i hovslageri.

– Jag är uppvuxen på en gård på Gotland och i genomsnitt hade vi 70 hästar på gården. Familjen hade uppfödning av framför allt ponnies och min pappa är hovslagare så jag har fötts in i hästlivet, säger Timmy medan han noggrant raspar hoven så att skon ska sitta perfekt.

Alla slags stallsysslor

På gården på Gotland fick han arbeta med alla slags stallsysslor och som tolvåring började han hjälpa till att rida in gårdens hästar.

– Vår stuteriverksamhet var främst med inriktning mot hoppning, så det fick jag hjälpa till med. På 1980-talet var min pappa med och startade riddarsällskapet Torneamentum och jag började träna och tävla i tornerspel. Det var så klart en pojkdröm som gick i uppfyllelse, att rida som en riddare. Tornerspel är teater som ser ut som tävling och vi använder riktiga vapen och slåss på riktigt, berättar han.

Timmy Hoas har gesällbrev i hovslageri och planerar även att ta mästarbrev. Bild: Gustaf Östberg
Timmy Hoas har gesällbrev i hovslageri och planerar även att ta mästarbrev. Bild: Gustaf Östberg

Det blev en självklarhet för Timmy att fortsätta arbeta med hästar efter avslutade gymnasiestudier på Gotland. Han beslutade sig för att utbilda sig till hovslagare som sin pappa och sökte till BYS Hovslagarskola i Skara. Skolan har anor från 1700-talet och är mycket välrenommerad. Efter den tvååriga grundutbildningen gick han även en ettårig påbyggnadsutbildning.

– Efter det gjorde jag mitt gesällprov. Planen är att ta mästarbrev så småningom, men när är man mästare? Hur vet man att man lärt sig allt man behöver för att bli mästare i sitt yrke? undrar han.

Började tävla som åttaåring

Redan som åttaåring hade Timmy börjat rida och tävla i westernridning, framför allt i tävlingsgrenarna cowhorse och roping, när man föser kor och kastar lasso. Under sin tid i Skara kom han i kontakt med flera framstående westerntränare och fick förfrågningar om att själv utbilda ryttare och hästar.

– Jag började hålla i westernträningar på fastlandet och på Orust. Till slut tog jag beslutet att flytta till Orust permanent, jag var nybliven singel och hade inget som höll mig kvar på Gotland. Så jag sålde mina hästar och flyttade, säger han.

Han fick snabbt en stor kundkrets och skodde hästar på ridskolor och hos privatryttare. I dag har han begränsat sig till att sko fyra hästar per dag, för det är ett tungt jobb och arbetsmiljön för en hovslagare är allt annat än glamorös. Det är ofta kallt, dragigt och smutsigt.

Stillastående häst

Att det dessutom är levande djur på 400-500 kilo man arbetar med gör ibland skoningen till ett livsfarligt yrke. Men i dag står hästen han jobbar med perfekt still, vilket är en nödvändighet för att det inte ska bli några skador.

– En viktig regel är att våga säga nej. Vems skyldighet är det att hästen blir skodd, hästägaren eller hovslagarens? Vi är aldrig skyldiga att sko en häst. Man kan ge hästen lugnande medicin, men det är mitt absolut sista alternativ. Bättre är att anpassa miljön så hästen känner sig trygg. Och träna den. Jag ser det som en grundläggande lydnad att hästen står still vid skoning. Och det är hästägarens ansvar, säger Timmy bestämt.

Hovslageri är ett gediget hantverk och kräver mer än att bara kunna hantera en hammare. Bild: Gustaf Östberg
Hovslageri är ett gediget hantverk och kräver mer än att bara kunna hantera en hammare. Bild: Gustaf Östberg

Han klappar den bruna hästen på halsen och går ut till sin rullande smidesverkstad i bilen. I det begränsade utrymmet bak på sin pickup har han svets, pelarborr, slip och en liten gasolugn. Timmy jobbar med varmskoning och det innebär att han hettar upp hästskon tills den glöder i ugnen för att sen rikta den på städet till perfekt passform. Sist av allt lägger han den heta skon mot hästens hov för att se att den passar. När skon sen kylts ner i vatten slås den fast med sömmar på varje sida.

– Att arbeta med varmskoning har flera fördelar tycker jag. Dels blir det inte lika jobbigt för mig att forma skon, järnet är mer lättarbetat när det är varmt. Dels tycker jag att hovarna blir hårdare och står emot vårt fuktiga klimat bättre, säger han.

Precision och stil

För Timmy är hovslageriyrket inte bara att slå på en järnsko på en häst. Det handlar om precision, stil och hästens välbefinnande. Att göra sitt allra yttersta för att skoningen ska bli så bra som möjligt. Det är också därför han tävlar i hovslageri. I de olika skoningsklasserna bedöms sömhål, form och smideskvalitet.

– I år blev det inga landslagstävlingar så vi får se nästa år.

Timmy menar att hovslageriyrket kan vara ett ganska ensamt yrke, man står själv i ett stall hela dagarna, och då är det viktigt att hitta grupper och personer man kan dela sina erfarenheter med. Tävlingarna och gemenskap med andra hovslagare blir därför viktiga.

Att rikta en glödhet hästsko kräver mindre kraft och gör smidesarbetet mindre tungt, menar Timmy. Bild: Gustaf Östberg
Att rikta en glödhet hästsko kräver mindre kraft och gör smidesarbetet mindre tungt, menar Timmy. Bild: Gustaf Östberg

Den fjärde hästskon är riktad och klar och Timmy tar med den in till den väntande hästen. Det är första gången den här hästen varmskos och för att vänja den vid lukten och ljudet bränner Timmy en bit horn från hoven på hästskon inför varje tillpassning. Hästen frustar lite skrämt men lugnar sig snabbt.

– Jag gör så för varje hov, så när jag kommer till fjärde hoven är hästen oftast helt obekymrad, säger han och placerar hästskon mot bakhoven.

Strax är alla de fyra smidda skorna på plats och hästen får gå ut i hagen igen. Timmy Hoas packar noggrant ihop sina verktyg. Dagens tredje skoning väntar i ett stall några mil bort.

Timmy Hoas

Ålder: 27 år.

Gör: Hovslagare och tornerspelsriddare.

Bor: Hålta utanför Kode, född på Gotland.

Familj: Sambo.

Intressen: Tornerspel, westernridning och hovslageri.

Motto: Bli bäst på det du gör.

Fem tips till den som vill bli hovslagare:

1. Tänk igenom ditt yrkesval en andra gång, det är tungt och tufft.

2. Hitta en bra mentor.

3. Välj en bra hovslagarutbildning.

4. Var ödmjuk inför hovslagaryrket.

5. Bestäm om du bara vill kunna sko en häst eller om du vill bli bäst på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.