Eva-Karin Bergström, tandhygienist och enhetschef på Hälsoodontologiska enheten i Göteborg, reder ut de vanligaste funderingarna kring munhälsan.
Ska man borsta tänderna före eller efter frukost?
– I teorin kan man borsta tänderna innan, eftersom man har plack kvar från natten. Men det bästa är att göra efteråt, för då har man också samlat på sig matrester. Har man däremot druckit något surt till frukosten, till exempel juice, är det bättre att borsta innan eftersom syran riskerar att slita på tänderna. Det gäller dock inte kaffe, eftersom det inte är så surt så påverkar det inte på samma sätt.
Stämmer det att man inte ska skölja munnen med vatten efter att man borstat tänderna?
– Ja, det stämmer till viss del. Anledningen till att man borstar tänderna är för att man vill ha tillskott av fluorid, så det är dumt att skölja bort det med vatten. När man har munnen full med skum är det allra bästa att skölja med lite vatten, då får man maximal effekt av tandkrämen.
Det har tillkommit allt fler tandkrämer utan fluor på marknaden. Vad tänker du om det?
– Nej, det är inget jag rekommenderar. Fluoriden är det som skyddar tänderna mot karies, så den delen missar man om fluorid inte finns i tandkrämen.
Hur ofta måste man använda tandtråd?
– Det rekommenderas att göra varje dag, men kan man göra det några gånger i veckan fungerar det också. Tanden har fem sidor så det är viktigt att göra rent samtliga. Tandtråd gör rent mellan tänderna, vilket är jätteviktigt för att undvika tandlossning och tandköttsinflammation.
Vad tänker du om att bleka tänderna med bikarbonat och aktivt kol?
– Det kan aldrig bleka tänderna, men det kan ta bort missfärgningar. Men att experimentera hemma är inget jag rekommenderar. Har man missfärgningar och beläggningar är det bättre att ta bort hos tandvården under kontrollerade former, för att inte avverka tandsubstans eller skada tänderna.
Fungerar tandkrämer som är märkta ”extra white”?
– En del tandkrämer har mer fluorid och övriga ingredienser som gör tandytan halare, vilket kan innebära att det blir svårare för missfärgningar att fastna.
Det sägs att om man slickar sig på armen och det luktar illa så har man dålig andedräkt. Stämmer det?
– Det beror lite på vad andedräkten beror på. Men ja, man kan få en indikation på det om man gör så. Allra bäst är nog att låta en tillförlitlig person, din tandläkare eller tandhygienist att lukta på andedräkten och svara direkt på den frågan.
Varför får man dålig andedräkt?
– Det finns många olika anledningar. Beläggningar på tänderna i munnen kan vara ett exempel, men ett tecken kan också vara en infektion i munnen eller halsen. Det vanligaste är att man har ätit något med stark lukt eller smak.
Om man hade mycket hål i tänderna som barn, påverkar det en i vuxen ålder?
– Om man har kommit till rätta med orsaken till varför man fick hål som barn, behöver det inte påverka en i vuxen ålder. Men en lagad tand kan behövas lagas om, och har man mycket fyllningar är tänderna mer sköra och kan därför behöva mer omsorg längre fram i livet.
Hur påverkar vita nikotinpåsar som man har under läppen munhälsan?
– Nikotin påverkar munhälsan negativt då det får blodkärlen att dra ihop sig och skapar sämre genomblödning. Det påverkar munnen där man har många små fina blodkärl. Där nikotinpåsen ligger blir det oftast också ett slags skavmärke, en så kallad lesion, som inte är så bra.
Stämmer det att kaffe och rött vin ger missfärgade tänder?
– Ja. Kaffe, choklad och rött vin kan ge ytliga beläggningar. Ofta kan man att få bort det med tandkräm, annars kan man putsa bort det hos tandläkaren eller tandhygienisten.
Tandhygienistens bästa tips för att hålla munnen ren
- Ta hand om munnen genom att borsta tänderna två gånger om dagen.
- Använd gärna en mjuk tandborste eller en eltandborste.
- Använd tillräckligt mycket fluoridtandkräm – cirka två centimeter behövs.
- Tänk på mellanrummen – både mellan tänderna (som också behöver rengöras) och mellan tillfällena då man äter eller dricker något som påverkar tänderna.
LÄS MER:Smärtsamma munblåsor kan försvinna när du fyller 40