Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För 15 år sedan flydde tonåringen Tamina Bentrani från Afghanistan. Nu har hon kommit ut med "Blodröd snö", första delen i Taminas självbiografi. På bokmässan för drygt en månad sedan passade hon givetvis på att göra reklam för sin nya bok.

Tamina har skrivit sitt livs historia

Som tonåring flydde Tamina Bentrani med sin lillebror Hasib från Afghanistan till Sverige.

En svår verklighet för en ung flicka, långt innan ensamkommande flyktingbarn blivit ett känt begrepp. Femton år senare har hon nu kommit ut med första delen i sin självbiografi.
– Jag vill att min berättelse ska skapa förståelse för vilket lidande det innebär att behöva lämna sitt hemland, säger Tamina som så länge hon minns drivits av en vilja att berätta. 
Hemma på Tjörn, dit syskonen kom 2001, gick hon ständigt omkring med en diktafon i fickan och talade in det som hon ville få med i sin skildring.

Hon ville skildra sin tidiga barndom i Afghanistans huvudstad Kabul, en barndom som mitt bland svårigheter också innehåller många ljusa och glada minnen. Hon ville berätta om tryggheten med farmor som bodde i samma hus, om leken med hunden Alisa och älsklingsdockan Tattá i den spännande trädgården som omgärdades av en hög mur. 
Hon ville också berätta om hur lyckan vände, om hur familjen utsattes för trakasserier i ett allt hårdare klimat med stridigheter mellan mujahedins och talibaner, och om hur de tvingades till exil i grannlandet Pakistan.
Familjen upplevde en svår tid i Pakistan, där afghaner var illa sedda och de kände sig ständigt motarbetade. För Tamina, som hunnit börja i skolan hemma i Kabul, innebar åren i exil endast mycket sporadisk skolgång. Det som fanns att tillgå för de afghanska barnen var privat undervisning som kostade mycket pengar. 
– Jag var vetgirig och ville hela tiden lära mig nya saker. Och jag är väldigt glad över att jag hann lära mig lite engelska, det hade jag god nytta av när jag kom hit till Sverige, säger Tamina som, förutom att lära sig ett nytt språk, behövde börja från noll i de flesta ämnen i skolan i Bleket på Tjörn.
– Jag var nästan som en analfabet fastän jag var tonåring. 

Bild: Lisbeth Hedberg
Bild: Lisbeth Hedberg

Livet i Pakistan hade präglats av isolering och av att hennes pappa, som tyckte att han förlorat allt – sitt land, sitt jobb, sitt hus och sina pengar, hela tiden ville ta sin familj bort från alla svårigheter. Familjen gjorde ett försök att tillsammans ta sig till Ryssland, där pappan utbildat sig, men de avvisades vid gränsen.
I ett sista desperat försök att skapa trygghet, åtminstone för familjens två yngsta, smugglades Tamina och hennes lillebror till Tyskland där en av hennes äldre systrar bodde. Resan skulle ta en vecka, men det blev en 4,5 månad lång flykt.
– Smugglarna avlöste varandra, de pratade inte mycket och när de gjorde det så var de hårda mot oss. Och vi visste aldrig riktigt var vi befann oss, men som jag uppfattade det reste vi genom Ryssland, Ukraina och Sibirien. Det var otroligt kallt och många dagar svalt vi, men jag försökte hela tiden på olika sätt hålla modet uppe för Hasib som var liten och inte förstod mycket av vad som hände.

Väl framme i Tyskland fick de besked att de inte kunde stanna där, utan resan gick vidare till Sverige.
Om allt detta har Tamina skrivit och skrivit, och efter flera år har hon nu kommit ut med första delen i sin biografi, utgiven på Vulkan förlag och bekostad med pengar hon lånat. Efter debutboken finns nu över tusen sidor färdiga att bearbeta till ytterligare två delar i självbiografin.
Bara några dagar innan årets bokmässa i september kom sjuttio snabbtryckta exemplar av boken "Blodröd snö", som fått sin titel efter en dramatisk händelse hon var med om i Kabul bara fem år gammal.
– Det var väldigt stressande att inte veta om boken skulle hinna komma i tid, säger Tamina, som trots att hon inte hunnit göra särskilt mycket reklam för boken sålde flera exemplar. Hon gläds också åt alla möten med trevliga människor och goda samtal om Afghanistan, om flykt och om skrivande.

Meningen var att hon i första delen av biografin skulle hinna fram till flykten till Sverige, men så blev det inte. På de nästan fyrahundra sidorna ger hon en detaljrik beskrivning av den tidiga barndomen i Afghanistan och livet i exil i Pakistan.
På visitkortet, som hon delade ut till besökarna i montern på bokmässan, kallar hon sig för skildrare.
– Författare låter så stort, så bra. Det jag gör är att jag skildrar mitt liv, säger Tamina som nu bearbetar "Blodröd snö" inför nytryck senare i höst. 
Hon fortsätter också att jobba med andra delen av biografin där hon berättar om den långa flykten och de första månaderna i Sverige. Samtidigt som hon har fullt upp med sina studier till tandtekniker där hon nu är inne på andra året.
– För ett tag sen visste jag inte vem jag var. Jag tycker att jag vet det lite bättre nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.