Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mailla Okomdal Nordanstig Bild: Langhjelm
Mailla Okomdal Nordanstig Bild: Langhjelm

Manilla Okomdal Nordanstig: Tack och lov!

Prästen Manilla Okomdal Nordanstig tänker tack och lov dog ingen i explosionen. Kanske hade alla änglavakt! ” Ont och gott, en kamp där bibelns änglar tar strid med full styrka för att skydda och bevara den som är i utsatthet” skriver hon i sin krönika

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Just nu, i veckan mellan de söndagar som är änglarnas dag, alltså Den Helige Mikaels dag och Tacksägelsedagen som är lovsångens dag, säger jag ett lättat tack och lov mitt i kampen.

I förra veckan skakades vår stad av det dåd där många berövades sina hem och sin trygghet. En explosion ställde livet på ända för många som är direkt drabbade och påverkade ännu fler indirekt berörda. Tack och lov dog ingen i explosionen. Änglavakt säger en del och samtidigt är det många som upplever tragiska omständigheter i samband med detta. Men i änglars beskydd får vi vara och i en av kyrkans böner går bönen till Gud som sänder sina heliga änglar till vår hjälp för att skydda oss mot onda makter och samtidigt ge oss glädje och uthållighet i den goda kampen. Ont och gott, en kamp där bibelns änglar tar strid med full styrka för att skydda och bevara den som är i utsatthet.

Tack och lov finns det många som vill vara med i den kampen, som vill hjälpa till och som sträcker ut en hand till konkret hjälp och stöd. Varje dag blir jag rörd över människors välvilja. Telefonen ringer och någon i andra änden säger att de har en lägenhet tillgänglig med tanke på de som evakuerats, en annan ringer och är beredd att ta sig an någons hund eller katt i denna svåra tid. Någon hör av sig och vill skänka en slant till de drabbade, många hör av sig och hjälper till med akut hjälp såsom kläder och skor till dem som kom undan lågorna i bara morgonrocken.

Med tacksamhet ser jag hur man vänder sig till kyrkorna i staden för att hjälpa till och för att få hjälp. Det är mycket jobb i ett akut skede och jag hör i mitt inre hur min högsta chef citerats i Matteusevangeliet: Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig…vad ni har gjort för någon av dessa...det har ni gjort för mig.

Tack och lov är beredskapen god och samarbetet i kris väl förberett med strukturer som gör att kyrkor, kommun, räddningstjänst, sjukvård och hyresvärd tillsammans kan fånga upp när livet ställs på ända. Tack och lov fick alla tak över huvudet redan första natten. Tack och lov finns det goda erfarenheter som gör att vi samtidigt ser hur vi måste jobba långsiktigt och tillsammans bära det som sedan följer på den akuta krisen och som handlar om framtida behov och fortsatt trygghet och tillit till livet, till mänskligheten, till vår nästa.

Tack och lov finns det ett hopp som bär oss vidare och du och jag får vara med och bära ett ljus och ett hopp. Inför helgens tacksägelsedag kommer jag att bära fram många tack till altaret. Inte bara i form av naturens gåvor i årets skörd som traditionellt bärs fram i kyrkan utan även all tacksamhet och glädje över det liv som Gud ger, alla goda gåvor och underbara gärningar. Tack och lov har vi mycket att vara tacksamma för och ibland märks det ännu tydligare när det mörknar omkring oss.