Sedan Fredrik Magnusson blev klar med sin tandläkarutbildning har han även återupptagit trädfällningen som yrke vid sidan av jobbet som klinikchef – och han trivs lika bra med de olika yrkesrollerna.
Sedan Fredrik Magnusson blev klar med sin tandläkarutbildning har han även återupptagit trädfällningen som yrke vid sidan av jobbet som klinikchef – och han trivs lika bra med de olika yrkesrollerna. Bild: Jan Larsson

Tänderna och träden ger Fredrik dubbel yrkesglädje

Uppväxten i Småland präglades av skogsbruk och hantering av motorsåg och yxa. Efter utbildningen till tandläkare har Fredrik Magnusson återupptagit trädfällningen som yrke vid sidan av jobbet som klinikchef.

ANNONS

Fredrik visar runt i kliniken på Åby folktandvård. Han pratar om kontrasterna med trädfällningsarbetet, men också om hur de båda jobben berikar varandra.

– Kundkontakten finns ju i båda fallen. Här är det patienter och en chefsroll med mycket mentalt arbete hela dagarna. Samtidigt är det ju mer stillasittande, så trädfällningen blir ett komplement med möjligheten att rensa tankar och använda kroppen, menar Fredrik.

Lärde sig i unga år

Skogsbruket fanns med under uppväxten och pappan lärde honom tidigt att använda redskap som motorsåg och yxa. När Fredrik ser tillbaka följer han också sin fars fotspår med sidosysslan.

– Vi hade ett sommarställe med 120 hektar skog, tre mil från Oskarshamn. Pappa var polis men tog hand om skogen själv och skogsarbetet blev mer och mer hans sidosyssla. Sedan fick jag åka med honom till skogen och det var där mitt intresse för trädfällning började.

ANNONS
Fredrik arbetar som klinikchef på folktandvården i Åby.
Fredrik arbetar som klinikchef på folktandvården i Åby. Bild: Jan Larsson

Efter tandläkarexamen flyttade Fredrik ihop med Malin som han träffat under utbildningen. Han jobbade några år som tandläkare i Oskarshamn. När de fått sitt andra barn gick flyttlasset till västkusten och Fredrik började på folktandvården i Åby.

– Under utbildningen sålde vi även sommarstugan i Oskarshamn. Då var det fokus på annat och plugga var vad som gällde. Pappa var dessutom sjuk och kunde inte ta hand om det längre. Tyvärr sålde vi även av både skog, traktorer och sågar, vilket man kan ångra idag.

Passion för trädfällning

Men passionen för trädfällning och vedhantering har funnits kvar där hela tiden.

– Jag har ju alltid hjälpt kompisar med trädfällning och sådant vid sidan av. När vi köpte vårt hus här i Kullavik var det mycket träd på tomten som jag började ta ner. Sedan hjälper jag min granne, som har en skogsyta på två hektar, med att fälla träd till ved och ta hand om, berättar Fredrik.

Parallellt med tandläkarjobbet arbetar Fredrik sedan ett par år tillbaka även professionellt med att fälla träd.
Parallellt med tandläkarjobbet arbetar Fredrik sedan ett par år tillbaka även professionellt med att fälla träd. Bild: Jan Larsson

2017 startade han Säröledens Trädfällning.

I dag arbetar Fredrik professionellt med trädfällningen parallellt med jobbet som klinikchef.

– Oftast är det villaägare som ringer och berättar att de har träd som står farligt till, att de står nära hus och bebyggelse. Här hemma och i skogen hugger och staplar jag veden som jag sedan säljer och kör ut.

ANNONS

Fredrik återkommer till passionen för just ved och hanteringen kring den.

– Att skaffa sin egen ved var ju mycket av vad vi höll på med i sommarstugan under uppväxten. Vi hade veduppvärmning i stugan, det var så vi började med att fälla träd. Så det där med vedframställning finns kvar i mig som en passion i livet. Man har växt upp med det här att ta fram ved och elda.

Hugger med klyvyxa

Han hugger veden för hand med klyvyxa.

Fredrik menar att intresset för yxor med tiden också blivit en passion.

– En sidopassion kan man nog kalla det. Jag gör om gamla yxor och reparerar, byter till nya skaft och gör dem funktionsdugliga. Sedan handlar ju hanteringen av yxan mycket om teknik som man kan grotta ner sig i. Det är också väldigt nördigt. Samtidigt är det här med vedhuggning och trädfällning min träning, en väldigt allsidig sådan. Är man i skogen en hel dag så går man många steg och lyfter ett antal kilo.

Vill känna arbetsglädje

Han menar att satsningen på trädfällningen är det bästa beslut att han tagit. Vad gäller framtiden vill han fortsätta att känna arbetsglädjen.

– Mitt mål är att det ska vara en lustfylld grej. Varje dag jag gör det här ska jag se fram emot att det ska vara roligt, att det ska ge mig det jag behöver. Det här med skogen går tillbaka till min uppväxt. Det är så jag har sett mina föräldrar och morföräldrar som under sommarhalvåret bodde på samma gård där vi hade sommarstugan. Jag har så mycket minnen av detta som kommer tillbaka och det är därför jag trivs med att vara ute och jobba.

ANNONS

Fredrik Magnusson

Ålder: 36 år.

Bor: Kullavik.

Yrke: Klinikchef, tandläkare och trädfällare.

Familj: Frun Malin och barnen Märta och Kerstin. Två katter.

Intressen: Skogen, trädgården, att vara utomhus. Vedhanteringen, hugga, stapla – även som träningsform. Har tävlat i frisbeegolf på elitnivå en gång i tiden.

Hemsida: www.saroledenstradfallning.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS