”I början trodde jag livet skulle upphöra bara för att synen försvunnit. Men den fasen har jag lämnat”, säger journalisten och författaren Täppas Fogelberg inför sin 70-årsdag.
”I början trodde jag livet skulle upphöra bara för att synen försvunnit. Men den fasen har jag lämnat”, säger journalisten och författaren Täppas Fogelberg inför sin 70-årsdag. Bild: Maria Ullmark

Täppas vägrar att stryka folk medhårs

Täppas Fogelberg drar sig inte för att vara obekväm. Hans uppriktiga och inte alltid så smidiga sätt har varit en tillgång som journalist men också väckt reaktioner. Nu skriver han på en bok om hur han blev den människa han blev.

ANNONS
|

På SVT Play finns en säsong av underhållningsprogrammet ”Jacobs stege” från 1988. I första avsnittet går Täppas Fogelberg på lyxmässa och frågar en av utställarna: ”Vilka är era kunder, jag har förstått att det inte är barnen i Indien?”.

Typiskt Täppas skulle man kunna säga; snäll på rösten men gärna obekväm och på gränsen till provokativ. Han stryker sällan folk medhårs, varken i rollen som journalist eller som privatperson.

– Jag är inte rädd av mig. Frågan är om det beror på att jag är för korkad eller helt enkelt orädd, funderar han och skrattar.

Svarta kvällstidningsrubriker

Frispråkigheten har resulterat i svarta kvällstidningsrubriker och bistra möten med uppdragsgivare. Vid ett tillfälle slaktade han en tupp i tv. Det tyckte inte alla om. En annan gång hamnade han i bråk på en fest med en skådespelare efter att ha haft synpunkter på dennes sätt att läsa in talböcker.

ANNONS
Bild: Maria Ullmark

Inte konstigt att Täppas trivdes som fisken i vattnet i radions ”Ring P1” där han var programledare i nästan två decennier, fram till 2019. I direktsändning fick han ofta munhuggas med personer som var mer debattlystna och gränsöverskridande än han själv.

– Det tröttnade jag aldrig på. Jag älskar att slänga käft med folk och jag har inga problem med idioter. Det är intressantare med folk som är helt fel ute enligt rådande normer än de som med välondulerad röst säger rätt saker.

Tvingades installera larm

Han fick många uppskattande kommentarer för sitt sätt att leda programmet, men också arga brev och försändelser med äckligt innehåll. Snart tvingades han installera larm i hemmet.

I början var det jobbigt, han hade dessutom hemmavarande barn. Men efter ett tag vande han sig.

– Folk som verkligen vill ta livet av en skriver inte ett brev först. I alla fall inte i de böcker jag läst, säger han, skrattar igen och tänder en pipa hemma i köket i Jättendal.

Här på gården mellan Hudiksvall och Sundsvall har han bott i 30 år. Den ligger i en vacker dalgång med sjöutsikt och blånande berg i fonden.

Blev blind på 90-talet

Inget av detta kan Täppas Fogelberg se. Men han har sett det förr, innan han blev blind av ögonsjukdomen retinitis pigmentosa på 1990-talet. När han promenerar i trakten är det ändå som att han ”ser” allting eftersom bildminnet finns kvar.

ANNONS

– I början trodde jag livet skulle upphöra bara för att synen försvunnit. Men den fasen har jag lämnat. Det är inte det första jag tänker på när jag vaknar. Nu är jag ganska bra på att vara blind.

På sitt Instagramkonto lägger han upp foton från vardagen. Han fotograferar själv – hur då? frågar jag såklart.

– Det är telefonen, den är otrolig. Jag tog en bild på nybakade frallor. ”Bullar” sa telefonen. Jag fotade min kompis snickaren här vid köksbordet. ”Man, skeptiskt utseende”, sa mobilen.

Telefonen viktigt redskap

Telefonen är viktig. Tappar han bort något eller går vilse, ja då ringer han en kompis och filmar omgivningen. Och när han skriver kopplar han mobilen till ett tangentbord.

Just nu arbetar Täppas på en bok som bygger på en viktig period i hans eget liv, åldern mellan 16 och 20 år ungefär. Arbetsnamnet är ”Att bli till”.

– Vad är det som gör att man blir den man är? Vad suger man upp, vad förkastar man? För mig var den perioden avgörande.

Att han skulle bli journalist och författare hade han ingen aning om. Det där att man skulle bli något, det tyckte han lät väldigt borgerligt. Man var väl redan något?

ANNONS

Flyttade tidigt hemifrån

Redan vid 15 års ålder flyttade han hemifrån och började arbeta på ett skeppsmäkleri. Betygen räckte inte för att komma in på gymnasiet. Efter några år av jobb och konststudier hittade han så småningom till journalistiken.

Då hade Täppas redan upptäckt en passion som skulle bli livslång – skulpterandet. Först snidade han i trä, nu skulpterar han i vax och lägger gips runt för att få en form att gjuta brons i.

– Jag har ett språk i händerna. Jag kan inte förklara det på annat sätt.

Täppas Fogelberg

Ålder: Fyller 70 år den 18 april.

Bor: Gård i Hälsingland och lägenhet i Gamla stan i Stockholm.

Gör: Författare och journalist.

Familj: Fem barn.

Karriär i urval: Medverkat i tv-programmen ”Björnes magasin”, ”Jacobs stege” och ”På tur med Täppas”. Radiojournalist i bland annat ”Ring P1”. Har skrivit böcker som ”Blindstyre, en snubblares berättelse” (1994), ”Trött, fet & 50” (2008) och ”Kärlek mellan frysdisken och hundmaten” (2010).

Om att fylla 70: ”Många lämnar ju in mellan 70 och 80. Det känns som om jag står på ett höghus som heter 70 och ska gå på lina till nästa höghus som heter 80.”

Så firar han födelsedagen: Med handsprit och tårta.

Om namnet Täppas: Hans storasyster kallade honom Knäppas innan han föddes. Det förvandlades sedan till Täppas. Egentligen heter han Hans Erik Gunnar Lorentz.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS