Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även om den nyinspelade CD-skivan skulle bli en försäljningssuccé, så har syster Lena inga planer på att lämna livet som nunna i Klaradals kloster i Sjövik

Syster Lena tar ton ihop med schlagerräv

Mötet mellan en gammal schlagerräv och en nunna utmynnade i skivan "Jag vill väcka morgonrodnaden”. Inspelningen har till stora delar gjorts i Klaradals kloster i Sjövik.

Syster Lena bor och verkar i Klaradals kloster. Tillsammans med musikern och låtskrivaren Calle Lösnitz från Skövde svarar hon för de 16 låtarna på den nyutkomna CD-skivan.
– Vi har blandat gammalt och nytt. Inspirationen är hämtad från bibeln och medeltida musik, berättar syster Lena och visar stolt upp en av de 2 000 nyproducerade skivorna. 
Calle Lösnitz har bland annat haft stora framgångar i både Melodifestivalen och Eurovisionsschlagern. Låten Give me your love med Fame vann den svenska uttagningen och hamnade på en hedrande femteplats i finalen i Riga 2003.

Precis som för Calle Lösnitz har musiken alltid spelat en viktig roll i syster Lenas liv. Däremot var det inte alls lika givet att hon skulle bli nunna:
– Jag har alltid varit intresserad av människor och utbildade mig till psykolog. Beslutet att bli nunna växte fram i samband med att jag började läsa i Göteborg. Under studietiden bodde jag ett par månader i ett kloster. Där upptäckte jag den kulturella rikedom som kyrkan kunde erbjuda.
Det dröjde dock innan Lena Pettersson, som ursprungligen kommer från den värmländska bruksorten Blombacka, beslutade sig för att gå i kloster. Först efter en lång process kände hon sig mogen att ta steget fullt ut.

Bild: Kent Eikeland
Bild: Kent Eikeland

Hon var 39 år när hon bestämde sig för ett ordensliv i Helige Franciskus systraskap som ursprungligen startade sin verksamhet i Jonsered. Lena fann sig snabbt till rätta:
– Jag har aldrig ångrat mig. Under årens lopp är det många som har frågat mig varför jag har valt klosterlivet. Det enkla svaret är för att det är skoj att vara nunna, förklarar Lena och tar tag i en av knutarna i det rep som fungerar som skärp till hennes bruna dräkt. 
Repets tre knutar representerar fattigdom, kyskhet och lydnad.
Musikintresset från ungdomen tog syster Lena med sig till klostret. I sin ungdom lärde hon känna musikern Calle Lösnitz. Vänskapen har bestått och för ett tag sedan bestämde de sig för att göra en skiva tillsammans.
– Musiken på CD:n är till stor del inspirerad av texter från bibeln och medeltida folkmusik. Vi har blandat gammalt och nytt, berättar syster Lena som ingick i ett annat musikaliskt projekt för tio år sedan.
De 2 000 exemplar som då producerades är sedan lång tid tillbaka sålda. Och förhoppningen är nu att den nya skivan ska sälja lika bra. Hittills har redan 200 skivor sålts.
Enligt syster Lena är försäljningssiffrorna dock av underordnad betydelse.
– Vi gör det här för skoj skull. I bibeln står det att man ska sprida glädje och det hoppas vi göra med den här skivan, säger syster Lena som förutom sjunger även spelar cittra.
Även om den nya CD:n skulle bli en dunderhit har syster Lena ingen som helst avsikt att lämna Klaradal för att istället satsa på en musikalisk karriär. Hon trivs bra som det är. 

Förutom det andliga livet har hon och hennes tre medsystrar fullt upp med de dagliga sysslorna. Bland annat bedriver de gästhemsverksamhet för kvinnor som vill må bra och ta del av det själsliga. Får de tid över svarar de dessutom för en stor del av den välskötta fastighetens underhåll.
– Vi är ganska händiga när det gäller att sköta om vårt hus. Vi snickrar, målar, tapetserar och svarar för en stor del av trädgårdsarbetet, konstaterar syster Lena.
I mån av tid och efterfrågan reser de dessutom runt och framför det kristna budskapet i sång och ord i kyrkor och församlingshem i trakterna kring Sjövik.
Men även om schemat ser späckat upptar bönestunderna den största och viktigaste delen av deras liv. Varje dag börjar med en gemensam bönestund klockan kvart i sju. Klockan 12.30 är det sedan middagsbön. Därefter är det aftonsång 17.30 och slutligen aftonbön 20.30. Torsdag och fredag hålls det dessutom nattvardsgudstjänst.

Trots att det vackra klostret ligger förhållandevis centralt i Sjövik och är omgivet av ett antal privata villor, verkar det vila ett behagligt lugn över platsen.
– Vi trivs väldigt bra här, konstaterar syster Lena som med sin speciella klädsel onekligen utmärker sig när hon promenerar omkring i Sjövik.
– Jag ser ut som den auktoriserade kyrkotant med scarlett som jag är, förklarar hon med ett brett, smittande leende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.