Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Systemet passar fint i Lindas snörika liv

Linda Stjern från Gråbo älskar snö. Hon flyttade till Sälen, träffade kärleken och bildade familj. Men de två år gamla skidorna är nästan oanvända.

– Snygg tröja!
Rösten, tydligt göteborgsk, ljuder genom Systembolagets butik i Sälens by. Orden är riktade till en man, iklädd grönsvart t-shirt med motiv från Gais allsvenska succéår 2011.
– Pappa har tatuerat in tre makrillar på armen och jag var ofta med honom på Ullevi. Vi var bara två i min klass som höll på Gais. Alla andra höll på IFK, säger 36-åriga Linda Stjern, expedit i butiken.
Samma kvinna sitter vid ett senare möte i restaurangen på Sälens Högfjällshotell. 
Ett hotell som i år fyller 80, som sedan andra världskriget lockat turister till landets södra fjällvärld och som räknas som centrum för ortens rika nöjesliv där kända svenska och internationella artister ofta står för underhållningen. 

Det var här Linda Stjern arbetade från 2008 tills hon härom året bytte ut timanställningen mot ett fast arbete på Systembolaget. Det var också här som hon träffade kärleken i hotellets gotländske nöjeschef Morgan. 
– Det började som en säsongsflirt, men nu har det blivit rätt många säsonger. Min tanke var att jobba kvar länge på hotellet, men när vi fick barn insåg jag att livet blev betydligt enklare om jag slapp jaga timmar för att få ihop en lön även under lågsäsongen.
Hon har, precis som merparten av Sälens arbetskollektiv, säsongsarbetat under flera år och varvat olika restaurangarbeten på Högfjällshotellet under vintern med liknande jobb i bohuslänska Grebbestad och Visby på Gotland under somrarna. Men i samband med graviditeten 2010 bestämde sig familjen för att flytta till Sälen på heltid.
– Jag älskar snö. Här blir det vinter på riktigt och man slipper slasket i Göteborg.

Många av dem som byter ut storstaden mot Dalarnas fjällvärld gör det för skidåkningens skull. På längden, tvären eller både och. Men inte Linda.
– Jag fick nya skidor för två år sen, fast jag har nog bara kört på dem två dagar sammanlagt. Jag tog fram dem när en kompis kom på besök och när jag och Morgon var lediga ihop så att vi kunde åka en dag till Trysil i Norge.
Du sa ju att du älskade snö?
– Ja. Pulka är jättekul. Stjärtlappar och madrasser också. Jag tycker det är skitkul att vara ute i naturen och åka tillsammans med Smilla. Men jag har en dotter som absolut inte är intresserad av att åka skidor. Det är hon nog ensam om på förskolan. 

Förutom snön och möjligheten att bo nära naturen, om än i ett relativt nybyggt villaområde där familjer från hela Sverige har samlats, uppskattar Linda tryggheten på orten, liksom avsaknaden av stress.
– Här kan jag bara öppna dörren och släppa ut Smilla. Man behöver aldrig låsa och om man är ute och går, stannar det alltid någon som har tid och vill prata, eller som frågar om man vill ha skjuts. Jag tror att ensamheten är större i stora städer där folk inte vågar prata med varandra.
Hon berättar om en ort med cirka 800 åretruntboende där alla känner alla och som under högsäsongen fyller samtliga 80 000 bäddar med turister. Merparten kommer förstås från Sverige, men andelen danskar ökar för varje år.
– Jag tror att väldigt många kommer hit för att få andas, ta det lugnt och njuta. Luften här är underbar och jag har lärt mig, efter att jag gick vilse på fjället, att det rinner friskt vatten i bäckarna. Det visste jag inte när jag gick vilse.

Hennes favoritårstid är hösten med dess färger, men trots allt positivt som fyllt Linda Stjerns liv sedan flytten till Sälen, finns det ändå en del hon saknar från livet i Gråbo och Göteborg. Mycket handlar om utbud av affärer, musik, kollektivtrafik och sjukhus.
– Här måste man ha körkort och bil för att klara sig. Och jag är glad att jag hade ett planerat kejsarsnitt när jag skulle föda, för det är 20 mil till Falun. Det blir klart längre avstånd när man flyttar från storstaden.
Hur ser du på er framtid här?
– Jag skulle nog gärna bli kvar, fast det beror lite på vad som händer. Jag hade ju gärna sett att vi får ett sjukhus, att skolan får vara kvar och att det byggs en flygplats. Då blir det fler jobb och då kommer befolkningen att öka. Det tror jag blir viktigt för att Sälen inte bara ska leva upp från december till april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.