Det var när syskonen Anna och Andreas började släktforska i början på 2000-talet som intresset för historia väcktes.
– Vi upptäckte att en förfader – vår farmors morfars morfars farmors morfars farfar Olof Torstensen från Åhs 11 Skattagården i Tvååker – hade blivit avrättad för uppror mot överheten, säger Anna. Egentligen hade han bara protesterat för oegentligheter som slottsherren på Varbergs fästning gjort sig skyldig till. Vi blev båda fascinerade av hans öde och det blev gnistan som fick oss att ägna snart 15 år åt att skriva böcker baserade på domstolshandlingar från främst 1600-talet
Allmänt historieintresse
Innan dess hade varken Anna eller Andreas haft mer än ett allmänt historieintresse som många andra. Anna jobbade på Ringhals som skiftchef på Ringhals och lillebror Andreas var konstruktionschef på Specialkarosser i Falkenbergs kommun. Inte anade de väl att livet framöver till stor del skulle komma att handla om gamla domstolsprotokoll och originaltexter från Lund, Köpenhamn och Vadstena där halländska historiska dokument förvaras.
– Vi upptäckte vilka fantastiska berättelser domstolsprotokollen utgjorde, säger Andreas. Många har kanske uppfattningen att 1600-talet var ett ganska så rättslöst samhälle men så var det inte alls. Tingsrätterna gjorde så gott de kunde för att få fram sanningen, de gjorde brottsplatsundersökningar, förhörde vittnen, försökte försäkra sig om att vittnena var trovärdiga. Det innebär att vi genom alla vittnesutsagor får reda på mycket om hur människor på den tiden tänkte och tyckte.
Nåd gick före rätt
Ett exempel är kvinnan som blivit bestulen på ett täcke. När hon i tingsrätten förstod att tjuven var en fattig desperat tvåbarnsmor utan inkomst tyckte den bestulna synd om henne och erbjöd sig att dra tillbaka åtalet om hon bara fick sitt täcke tillbaka.
– Det visar att människor kunde visa förståelse och förbarma sig över utsatta medmänniskor på samma sätt som vi gör i dag, konstaterar Anna. Man tycks också hellre vilja fria än fälla en anklagad om inte bevisningen var tillräckligt stark.
Andreas kompletterar med ett annat exempel från deras mångåriga forskning.
– I slutet av 1600-talet beslöt Karl XI att straffstockar skulle sättas upp vid alla kyrkor. Vi hittade en kommentar där en gammal man säger: ”Här är så mycket nytt nuförtiden!” Precis så säger väl många äldre människor i dag också.

Den första boken om den oförtjänt dömde förfadern – "Bondeupproret i Halland 1622" – kom 2007. Övriga böcker behandlar teman som blåkullafärder och våldsamma svärmödrar, spioner och snapphanar, borgarbarn och busfrön med mera. Titeln för nästa bok är nästan fastställd.
– Det blir högst troligt en fortsättning på ett tema vi haft tidigare, nämligen "Skällsord i Halland", avslöjar Andreas.
I historiens skugga
Förutom att Anna och Andreas fascinerats i sin egen långa familjehistoria i mellersta Halland är landskapet som sådant också en spännande utmaning.
– Hallands historia har hamnat i historiens skugga, säger Andreas. I Sverige har man mest berättat historien om det Sverige där Stockholm är centrum. Då är en före detta dansk landsdel inte så intressant. Och i Danmark verkar man inte heller vara så intresserad av den östra landsdelen som man förlorade 1645. Därför är mycket av det vi fått fram hittills tidigare bortglömd historia.
Jobbar heltid med annat
Det har blivit ungefär en bok om året. Minst sagt förvånande med tanke på att både Anna och Andreas jobbar heltid och enbart använder semestrar, helger och lediga kvällar till forskning, skrivande och fotograferande. Dessutom får Andreas allt som oftast förfrågningar om att hålla föredrag kring böckerna från föreningar av olika slag. Annas skiftarbetarschema ger inte utrymme för föredrag.
– Det har blivit både en hobby och en livsstil, säger Anna. Jag fascineras av många av de öden vi stöter på och tycker det är spännande att läsa gamla handlingar. Efter snart femton år blir man bekant med sitt halländska 1600-tal och känner igen människor som dyker upp i olika rättsmål.
– Och nästan varje vägskylt jag passerar i Halland ger mig associationer till någon i vårt, vid det här laget, stora persongalleri. Det är roligt att parallellt kunna se landskapet både med ögon från 1600-talet och från 2000-talet.
Golfentusiaster också
Ett växande hot mot framtida böcker är Annas golfintresse.
– Men vi är båda ungefär lika intresserade så vi kan ju prata hallandshistoria medan vi spelar, säger Andreas. Jag har också en historisk roman på gång så den kräver ju lite tid.
Anna Karlsson
Ålder: 52 år.
Bor: Falkenberg.
Yrke: Skiftchef på Ringhals.
Hobby: Släkt- och historieforskning, golf.
Aktuell: Presenterar boken Anno 1711 på Halländsk Bokmässa i Varberg den 23 november.
Andreas Karlsson
Ålder: 46 år.
Bor: Falkenberg.
Yrke: Konstruktionschef på Specialkarosser (SKAB).
Hobby: Släkt- och historieforskning, golf.
Aktuell: Presenterar boken Anno 1711 på Halländsk Bokmässa i Varberg den 23 november.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.