Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Syndiga frittelle med salami – en delikatess från Italien

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt reser vi till Parma för att lära oss mer om Italiens svar på churros – fast med stark salame ventricina piccante.

Hej Alexandra,

Vi var i Italien, i Parma, 2019. På en vingård vi besökte bjöds vi på friterade bollar med kryddstarka korvar inbakade. Jättegoda! Tror dom hette Frittelle. Försöker hitta recept på degen till dessa men hittar bara frittelle med socker i. Är det något du känner till?

Soliga hälsningar,

Kenneth i Kållered

Hej Kenneth,

Ljuvliga, livsfarligt goda frittelle. Man kan väl säga att de är Italiens svar på churros eller våfflor. Allra vanligast är det att man äter dem söta, särskilt under karnevalen i februari då man i gamla dagar fyllde kråset för att mätta magarna innan kristendomens fyrtiodagars långa fasta innan påsk.

Jag säger livsfarliga för det är en fettstinn, friterad deg som kan vara smaksatt och sedan sockras eller saltas. Från början användes ister för att fritera dem i eftersom man förr inte hade kylskåp och var tvungen att använda upp fettet från grisslakten innan den varma säsongen började och fettet härsknade.

Dessa degknyten kan göras på mannagryn, vetemjöl eller rismjöl. Ibland är de jästa så att de blir fluffigare, ibland är det bara en enkel vatten/mjöl deg som friteras gyllene och rullas i sirap eller socker.

Här kommer mitt degrecept. Jag gör den med riven zucchini och grovt hackad ventricina piccante, en stark typ av salami. Vill man göra bollarna vegetariska kan man ta bort salamin. Ska de vara veganska tar du bort både salamin och osten och saltar lite extra. Vissa rör i ett ägg men jag upplever att man tappar krispigheten då.

Frittelle salate

6-8 personer som tilltugg

  • 2 zucchini, avrunnen och grovriven
  • 1 dl riven parmesanost
  • 3,5 dl vetemjöl, lite extra om degen känns lös
  • 0,5 tsk torrjäst
  • 2 dl vatten, eventuellt ett stänk till om degen känns fast
  • 1,5 tsk salt
  • 1-1,5 l frityrolja

Gör gärna så här:

  1. Tvätta och torka zucchini, riv på den grova delen av rivjärnet, vänd ihop med salt, lägg i en sil och låt rinna av i minst 30 minuter. Krama ur all vätska.
  2. Blanda torrjäst och mjöl för sig. Blanda sedan i vattnet, lite i taget, till en slät deg.
  3. Tillsätt den urvattnade zucchinin, fint hackad ventricina piccante och riven ost. Degen skall vara lös/mjuk men lossa från kanterna. Tillsätt mer mjöl vid behov.
  4. Lägg på lock över bunken och ställ in i ugnen med ugnslampan på för att jäsa i 2-3 timmar.
  5. Strax innan servering värmer du oljan till 165-170 grader. Det är alltid bra att ha ett lock i närheten när man friterar.
  6. Skeda upp lite deg och skrapa ned degen i oljan med en annan sked (akta för stänk och håll undan barnen).
  7. Fritera 3-5 bollar i taget några minuter på varje sida tills mörkt gyllene. Tag upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Smaka av som du önskar. Kanske strö på lite havssalt? Håll varma i ugn eller servera genast och bjud till en klick crème fraiche eller god tomatsalsa.

Hej Alexandra,

Jag vet att min mormor gjorde en chokladsås med kakao och vatten när jag var liten. Tror att hon bara rörde ihop den. Vet du hur man gör?

Tack tack,

Karin

Hej Karin,

Ja, den såsen kommer jag också ihåg. Den gjordes hemma hos oss också! Vi kallade den för 1-2-3-såsen. Liten rolig historia om detta, när jag skulle lägga in strömming första gången för väldigt många år sedan blev jag tipsad av en kockkollega att lägga in fisken i 1-2-3-lag. Jag trodde han drev med mig! Men 1-2-3-lag är ju en helt annan sak än en 1-2-3-chokladsås.

Här kommer receptet jag är uppvuxen med. Hoppas den smakar!

1-2-3-såsen (choklad)

  • 1 del kakao
  • 2 delar strösocker
  • 3 delar vatten

Gör gärna så här:

  1. Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull, låt sjuda upp och småsjuda 10 minuter.
  2. Tag av kastrullen från värmen, strö lite socker på ytan för att slippa att det skinnar sig och låt svalna.
  3. Servera varm eller kall!

Ps. Vill du göra en spännande och lite vuxen smak, vispa i likör eller mörk rom, till exempel Cointreau eller Amaretto.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.