Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I fjol blev Moa Munk den yngste deltagaren hittills TV4-succén
I fjol blev Moa Munk den yngste deltagaren hittills TV4-succén "Sveriges Mästerkock". Och finalplatsen gjorde att hon fick jobb på en restaurang i Skärhamn där hon nu skapar nya maträtter ihop med sina kollegor. Här lägger hon sista touchen på en huvudrätt. Bild: Gustaf Östberg

"Sveriges Mästerkock" gav Moa en skjuts i karriären

Det slamrar av kastruller och grytor från köket inne på restaurangen i Skärhamn på Tjörn. Här jobbar kocken Moa Munk sedan ett år tillbaka med att inspirera och skapa nya maträtter, ett jobb som hon fick efter att i fjol ha deltagit som den yngste deltagaren hittills TV4-succén "Sveriges Mästerkock".

Moas stora intresse för matlagning och framför allt bakning började när hon runt sju år gammal.

– Min mamma släppte lös mig i köket. Vi hade det ganska tufft ekonomiskt, min mamma var ensamstående med två barn och vi hade aldrig råd att köpa fikabröd. Så då fick jag baka själv, säger Moa.

Svårare och svårare recept

Nyfiket utforskade hon kökets alla hemligheter, lärde sig måttangivelser och hur man läste recept. Ju säkrare hon blev i köket desto svårare recept vågade hon sig på.

– Jag minns att jag bakade kringlor, det var ganska svårt att få till, säger hon och skrattar.

Moa förbereder en crème brûlée. Bild: Gustaf Östberg
Moa förbereder en crème brûlée. Bild: Gustaf Östberg

Under uppväxten fortsatte hon att baka till familj och vänner, och hon ville gå en restauranglinje på gymnasiet, men samma år som hon skulle söka lades utbildningslinjen ner och till Göteborg ville hon inte åka.

– Då blev jag väldigt trött, så jag läste ekonomi och juridik istället, vilket jag hoppas jag kan ha nytta av om jag öppnar eget någon gång, säger Moa.

Omtyckt kock

Att hon är en omtyckt kock på restaurang Pater Noster märks. Gäster och personal hejar glatt och stämningen är familjär, något som Moa själv uppskattar.

I jobbet som kock får hon utlopp för sin kreativitet och matglädje, hon är helt självlärd och tycker att alla sinnen ska vara med vid skapandet av en maträtt. Lokala råvaror och ekologiskt framställt är minst lika viktigt som att maträtten är vacker att se på.

– Min favoriträtt att laga är vietnamesiska vårrullar. De är lite speciella att se på men så goda att äta. Man kan lägga i lite vad som helst. När det gäller bakning är favoriten moussetårtor med massa spritsning, säger hon.

Baka bröd håller hon sig däremot ifrån. Det är enligt henne både svårt och blir aldrig som hon tänkt sig.

– Jag är för kräsen helt enkelt, säger hon och skrattar.

Familjen i fokus

Familjen är mycket viktig i hennes liv och hon har medvetet valt att bo kvar i Skärhamn nära hennes mamma och bror. Därför blev också tävlingen "Sveriges Mästerkock" en prövning för henne, att lämna den trygga tillvaron hemma för att tävla och bo i veckor i sträck på andra orter i Sverige.

– Jag hade sökt till tävlingen som skulle gå 2017 men antagningen hade redan stängt. Men de sparade tydligen mitt mail, för 2018 fick jag ett mail om inbjudan till en audition. Jag trodde att det var ett falskt mail och ignorerade det. Då började de ringa från TV4 och så blev jag antagen till tävlingsomgången 2019, berättar Moa Munk.

Moa hämtar ingredienser i kylrummet. Bild: Gustaf Östberg
Moa hämtar ingredienser i kylrummet. Bild: Gustaf Östberg

Nu följde en stressig tid av många deltävlingar, resor och spännande möten med andra matkreatörer. Hon reste över hela Sverige och tävlade på många orter. Schemat var späckat och eftersom det samtidigt var väldigt roligt saktade hon aldrig ner utan gav järnet.

– Det gick så bra att jag blev en av tolv finalister i "Sveriges Mästerkock". Jag är den yngsta finalisten i tävlingens historia. Det slutade med att jag blev nia och jag är jättenöjd med resultatet, säger Moa.

Utbränd efter tävlingen

Men när hon kom hem efter tävlingen brakade allt samman. Stressen och pressen blev för mycket och hon blev utbränd.

– Jag fick ta en paus helt enkelt. Jag har svårt att vara hemifrån så jag tror det blev för mycket, och jag fick ta antidepressiv medicin ett tag. Nu har jag lärt mig att känna efter och kan säga till mig själv att ta det lugnt, berättar Moa och tar en klunk kaffe.

"Sveriges Mästerkock" gav henne en skjuts i karriären, vilket ledde till ett fast jobb som kock på Tjörn, nära hemmet. Och i samma veva fick hon en förfrågan om att delta som sommarpratare i en pod på ön.

– De ville ha med intressanta personer från Tjörn och det var så roligt att bli utvald. Jag blev intervjuad och fick prata mat och annat i nästan en timme. Hur jag ser på livet på Tjörn och hur man kan locka folk att flytta hit. Många hörde av sig efteråt och gav mig cred för att jag var så öppen om hur tufft vi hade haft det när jag växte upp, säger hon.

Skapar matglädje

Borden runt om i restaurangen har börjat fyllas på. Det är dags för Moa Munk att dra på sig kockkläderna och börja dagens arbetspass. Ännu en kreativ dag för att skapa matglädje har börjat.

Moa Munk

Ålder: 21 år.

Bor: Skärhamn.

Familj: Pojkvän.

Intressen: Matlagning, målning, fotografering och hantverk.

Övrigt: Hon var en av årets lokala sommarpratare på Tjörn och finalist i "Sveriges Mästerkock" 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.