Sveriges Mästerkock njuter av varje minut

"I samma stund bestämde jag mig för att vinna alltihop."

ANNONS
|

Klara Lind är stolt vinnare av tv-tävlingen Sveriges mästerkock.

Och hon njuter av varenda minut. I dag bjuder hon på en trerätters vegetarisk meny. En riktig vinnarmeny.

Klara Lind satt hemma i soffan och gnällde. Hon älskade matlagningstävlingen Sveriges mästerkock och hade följt varenda säsong slaviskt. Till slut reste hon sig ur soffan och sa högt till sig själv: ”Sluta gnälla. Gör något själv i stället, så får du se hur svårt det är på riktigt.”

Minns inte vad hon lagade

Hon anmälde sig till tävlingen, var så nervös inför antagningen att hon inte ens minns vad hon lagade – och nu ägnar hon resten av året att ”jobba som vinnare”.

ANNONS

– Någonstans halvvägs kände jag att jag faktiskt skulle kunna ta hem det här. Först då började jag fatta att det var på allvar. Och i samma stund bestämde jag mig för att vinna alltihop.

Trots att hon nyss fyllt 29 har hon jobbat en herrans massa år på krogen. Varit alltifrån matsalsnisse till restaurangchef. Däremot har hon aldrig stått i köket – förutom på hemmaplan förstås. Men restauranglivet har likväl väckt matintresset till liv på allvar. Ett intresse som grundlades i barndomen, då Klara växte upp i Costa Rica och Guatemala där hennes föräldrar arbetade tills hon var sex år gammal.

– Det är ju under de åren man lär sig att upptäcka mat. Och jag har fortfarande minnen av hur jag satt och åt ceviche som riktigt liten och tyckte att det var det godaste jag någonsin hade smakat. Mina föräldrar har alltid låtit mig äta precis vad jag vill.

Egen kokbok

I segern ingår att få ge ut en egen kokbok. Efter mycket grunnande och en hel del prestationsångest kom hon fram till vinkeln som kändes alldeles klockren. Ett steg tillbaka till barndomen. ”Sydamerika – min matpassion” (Bonnier fakta) gavs ut i samma veva som Klara konstaterade att hon var gravid. Två veckor tidigare hade hon blivit moster.

ANNONS

– Jag har haft några tuffa år, men plötsligt är det som allt har vänt och går min väg. Och jag tycker verkligen att jag är värd det här.

Det är i köket hon trivs. Det syns när hon duttar med sin tomatsoppa och lägger upp sina rostade rödbetor. Det är med kärleksfullt handlag och en alldeles äkta passion. Almanackan är mer än sprängfylld och hon är kräsen med vad hon tackar ja till. Men mat kommer alltid att stå i fokus för Klara Lind.

– Jag vill laga en vegetarisk meny för att visa att jag kan mer än det folk har sett i tv.

Så håll tillgodo: En vinnarmeny komponerad av en äkta vinnarskalle med hjärtat i köket.

Kall gröntomatsoppamed basilika

För 4 portioner, 10

+ 30 minuter

4-6 gröna tomater

1 gurka, skalad

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1/4 citron, skalet

2 dl vatten

2 msk koncentrerad grönsaksfond

1 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk svartpeppar

Skär bort stammen på tomaterna och hacka resten i grova bitar. Skär gurkan i mindre bitar. Blanda.

Bryt i basilikan. Riv i vitlök och citronskal. Häll i vatten, fond och olivolja. Mixa slätt. Smaka upp med salt, socker och peppar.

ANNONS

Låt soppan dra minst 30 minuter i kylskåp, gärna över natten.

Tips!

Smaken kan variera beroende på tomaternas smak. Det kan behövas mer eller mindre krydda till soppan. Prova dig fram!

Ugnsrostade primörer med svarta belugalinser och getost

För 4 portioner, 1 timme

8 små morötter, gärna olika färger

4 rödbetor

2 msk olivolja

2 msk honung

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar, grovmalen

4 portioner (se förpackningen) belugalinser

100 g valnötter

25 g smör

400 g getost

färsk timjan att toppa med

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba morötter och betorna. Dela betorna i fyra klyftor. Blanda rötterna med olivolja, honung, salt och peppar i en ugnsfast form. Baka dem mjuka, cirka 30-45 minuter beroende på storlek.

Koka under tiden linserna i lättsaltat vatten enligt anvisningen på paketet.

Hacka valnötterna grovt och rosta i torr het panna. Bryn smöret i en kastrull tills du känner nötig doft. Placera linserna på tallrik, toppa med betor, morötter. Blanda ned nötterna i smöret och häll över. Toppa med riven getost och färsk timjan.

Tips!

Det går självklart att utesluta nötterna eller byta till andra nötter. Variera med olika primörer/rotfrukter efter säsong.

ANNONS

Rabarberkompott med rostadsockerkaka

För 4 portioner, 20 minuter

Rabarberkompott:

2 rabarberstjälkar

1 1/2 dl vatten

1 dl socker

1 vaniljstång

Skär rabarbern i 5 millimeter stora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten, socker och en halverad och urkärnad vaniljstång.

Koka på svag värme tills kompotten har tjocknat.

Sockerkaka:

(10 portioner, 40 minuter)

smör och ströbröd till formen

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Smält smöret och häll ned i mjölken så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i en bunke. Vispa sedan ned mjölblandningen till en smet och häll i formen.

Grädda i 28-30 minuter. Känn efter med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan klar.

Slutligen:

Bryt sockerkakan i bitar. Rosta i torr panna tills den har fått färg.

Lägg kompotten i botten av ett glas eller skål. Lägg i några bitar av sockerkaka. Toppa med en kula kardemummaglass och körvel.

ANNONS

Tips!

Det går lika bra att köpa färdig sockerkaka. Finns ingen kardemummaglass att tillgå går det lika bra med vaniljglass, men tillsätt gärna två kardemummakärnor i kompotten och låt puttra med. Körvel är väldigt fint till och går jättebra ihop med rabarber och kardemumma.

ANNONS