Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svårt hitta rätt trä när ute ska bli inne

Dags att inreda uteplatsen? Godkänd märkning på utemöblernas trä är det enda konsumenten kan lita på. Men även plantageodlat virke kan bidra till regnskogsskövling.

Furu, teak, akacia och eucalyptus. Klassiskt i trä är står på många önskelistor när trädgården ska få nya utemöbler. Följer du Naturskyddsföreningens råd är det däremot bäst att först tänka över möjligheten att antingen fräscha upp de du redan har, med miljöanpassade medel, eller köpa begagnat. 

För den som vill tänka miljöanpassat när en ny sittgrupp ändå hamnat på inköpslistan väntar ett beslut med förhinder. Köprådet från Naturskyddsföreningen är icke-tropiskt, alltså välja närproducerade europeiska träslag och att de ska vara miljömärkta.

Bara miljömärkning gjord av en oberoende tredje part kan garantera att avverkning och produktion av de tropiska träslagen inte har bidragit till regnskogsskövling:
- Man ska absolut undvika att köpa icke-certifierat tropiskt. En miljömärkning som FSC står för långsiktigt vettigt skogsbruk och gör det enklare för konsumenterna att ta beslut. Det går inte att vara expert själv, säger Maria Rydlund som är sakkunnig på tropisk skog hos Naturskyddsföreningen.

Vad riskerar man som konsument när man köper en möbel som inte är miljömärkt?
- Då har man ingen aning om skogsbruket bakom produktionen av träet.
FSC, står för Forest Stewardship Council, och är en märkning som ska ta såväl ekonomiska och sociala hänsyn som se till miljön. Svanen märker också utifrån ett livscykelperspektiv, det vill säga tittar även på hur trädgårdsmöblerna satts ihop och lackerats eller oljats.

En del möbelförsäljare låter bli att lova miljömärkning och ger i stället löften om förbud mot illegalt avverkad skog och att träet ska komma från hållbara källor.
- Utan tredjepartscertifiering är det svårt att veta vad som är legalt eller illegalt, konstatera Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen.

Också FSC har fått kritik för att inte dra in certifieringar från markägare som begått "upprepade brott mot standarden över tid".
Akacia, teak och eukalyptus är tre av de tropiska träslag som kan odlas. Även möbler från plantageproduktion kan certifieras.
- Alla plantager borde inte få bli certifierade. Många av plantagerna är landskapsomdanande och odlar ett enda träslag, vilket inte bidrar till att bevara biologisk mångfald, säger hon.

Även Världsnaturfonden, WWF, är kritisk mot certifiering av plantager. En orsak är att det första steget kan vara att avverka regnskog för att ge plats åt odlingarna.
Enligt WWF har en tredjedel av den tropiska regnskogen som en gång täckte delar av jordens yta redan gått förlorad. I Brasilien räknar man med att 2,7 miljoner hektar går förlorade varje år. En del av virket exporteras till Sverige. Merparten går till golvtillverkning och båtindustrin.

År 2014 kom EU:s timmerförordning som ska motverka handel med olagligt avverkat virke och trävaror från sådant virke inom EU. Timmerförordningen förbjuder handel med virke och trävaror från olaglig avverkning på EU:s inre marknad och gäller både importerade och svenska produkter. Skogsstyrelsen ska kontrollera att reglerna följs.

En snabb koll på webbsidorna hos några försäljare av utemöbler visar att miljömärkta utemöbler inte dominerar. Det beror för all del mest på den stora mängden av trädgårdsmöbler i konstmaterial. Men i andra fall kan det vara svårt att få svar direkt på företagens webbsidor. Vi har kollat några:
Jysk är ett företag som vill göra en tydlig markering och skriver på sin webbsida: "Vi är stolta över att majoriteten av våra trädgårdsmöbler i trä kommer från FSC-certifierade skogar." Jysk har tidigare fått kritik för att detta inte gällde teak men de sex träffarna på det träslaget bland utemöbler, som kommer upp på deras webbsida, har alla FSC-märkning.

Plantagen har i stort sett enbart utemöbler av FSC-märkt furu. På deras webbsida hittar vi bara en kafégrupp i akacia, som inte är kontrollmärkt här.
På webbsidan Bra Sommarmöbler är det svårt att hitta information om miljömärkta trämöbler för utomhusmiljö. Vi chattar därför med kundtjänsten som uppger att merparten är FSC-märkt.
Rusta har inga FSC-märkta trämöbler "men vårt mål är att alla möbler ska vara det inom kort", svarar kundtjänsten.
Ikeas pressansvariga svarar att av deras utemöbler är "hundra procent av tallen FSC-certifierad och en knapp tredjedel av akacian och eukalyptusen". Nästa år ska allt trä i utemöblerna vara FSC-certifierat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.