Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Succé för Alexandras hundträffar

Möten med likasinnade kan vara ett trevligt sätt att umgås – även för fyrbenta varelser. Fråga bara Göteborgs cockerspanielhundar.

Varje månad samlas de för att leka tillsammans på hundrastgården i Långedrag, och ägarna har minst lika trevligt. 
De kommer ursprungligen från England och användes förr främst vid fågeljakt. I början av 1900-talet slog den moderna typen igenom, och i dag är de sportiga och aktiva sällskapshundar. 
Cockerspaniel, eller engelsk cockerspaniel som man ofta säger, för att inte förknippa med dess amerikanska släkting. I Sverige finns det närmare 11 000, enligt Jordbruksverkets statistik. 

Alexandra Pirosanto, 33, är en av alla ”cockerägare” i Göteborg, som matte till 3-åriga cockerspanieln Nelson. Sedan i höstas anordnar hon också gemensamma sammankomster för rasen under namnet ”cockerträffar i Göteborg”. En gång i  månaden sker eventet, och Långedrags hundrastgård är mötesplatsen för dagen när GP hakar på. 
– Vi brukar hålla till här, det är ett bra ställe där hundarna kan springa fritt och leka och busa, säger Alexandra Pirosanto. 
Det är sista träffen inför sommaruppehållet och extra många är här i dag, närmare 30 fyrbenta och 50 tvåbenta. Glada miner och svansar viftande som propellrar syns överallt. Att komma ut och ha trevligt ihop är just syftet med träffarna.
– Det finns redan rasklubbar för cockerspaniel, men det är mest fokus på utställningar och pälsvård på eventen de anordnar. Därför är det roligt att ses bara för att umgås, både människor och hundar, säger Alexandra.
Om inte annat för att hundarna behöver springa av sig. Det går nämligen minst sagt livligt till i rastgården, och glädjeskutten och skallen går i ett.
– Det är sådana de är cockrarna, riktiga små busfrön! säger Alexandra leende.

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Hundar är hennes stora passion i livet. De har alltid funnits naturligt i hennes familj, och det var där intresset startade. 
– Som barn var jag ofta hos min mormor och morfar som hade en Shetland sheepdog och när jag fyllt nio år skaffade mina föräldrar äntligen en egen hund, en golden retriever som hette Tuva-Lisa, berättar Alexandra. 
När hon var 19 år skaffade hon en egen hund. Den första var flatcoated retriever-tiken Noa.
– Hon var min bästa vän och fantastisk på alla sätt. Vi gick mycket hundkurser tillsammans, med allt från lydnad, agility, spår och apportering. 

När Noa gick bort vid tio års ålder var det en stor sorg. Men samtidigt var det en självklarhet att skaffa en ny hund, och det var då Alexandra kom in på cockerspaniel. 
– Jag ville ha en annan ras efter Noa för att inte påminnas för mycket om henne, och tyckte att cockerspaniel verkade vara väldigt trevliga hundar. 
Valpen Nelson gjorde henne inte besviken. 
– Det gick inte annat än att älska honom. Han var helt ljuvlig och vi började gå kurser, och det kändes verkligen att jag hade valt rätt ras. En lättlärd och framåt hund som passade mig perfekt.

Det var förra sommaren som Alexandra fick idén om att starta cockerspaniel-träffar.
– Jag hade gått med i en Facebook-grupp för cockerspaniel för att kunna ställa frågor som rörde rasen och få tips av andra mer erfarna cockerägare. Under tiden växte önskan om att samla ihop cockerägare och träffas på gemensamma lekträffar, så jag la ut ett inlägg i den stora gruppen om träff i Göteborg och flera hörde av sig och ville komma. 

I september förra året ägde den första cocker-träffen rum vid Härlanda tjärn. En lyckad träff som gav mersmak. 
– Alla hade väldigt trevligt och ville att vi skulle fortsätta ses, och då gjorde vi det. Jag startade också gruppen "Cocker-träffar Göteborg" på Facebook, där vi håller kontakt och lägger upp info om kommande träffar. I dag har gruppen vuxit och i dagsläget är vi 131 medlemmar, och det ökar hela tiden. Det är jättekul! 
Vad är det bästa med cockerspaniel?
– De är lagom i storlek, kontaktsökande och alltid sugna på att hitta på saker, säger Alexandra och tillägger:
– Och så är de väldigt charmiga! 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.