Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Narkosläkaren Sture Blomberg har visserligen fyllt 75 år men är fortfarande seniorvikarie på både svenska och norska sjukhus. Fast inget gör honom gladare än att åka ut på uppdrag för hjälporganisationen Operation Smile och operera barn som fötts med läpp-, käk- eller gomspalt. 2013 skickades han till Indien för sitt första uppdrag – om ett par månader reser Sture Blomberg dit igen. Hans fjortonde uppdrag för Operation Smile.  Bild: Lars Hjertberg
Narkosläkaren Sture Blomberg har visserligen fyllt 75 år men är fortfarande seniorvikarie på både svenska och norska sjukhus. Fast inget gör honom gladare än att åka ut på uppdrag för hjälporganisationen Operation Smile och operera barn som fötts med läpp-, käk- eller gomspalt. 2013 skickades han till Indien för sitt första uppdrag – om ett par månader reser Sture Blomberg dit igen. Hans fjortonde uppdrag för Operation Smile. Bild: Lars Hjertberg

Sture sluter cirkeln och får massor av barn att le igen

I narkosläkaren Sture Blombergs liv har arbetet fortfarande en viktig roll.
– Det är när jag är ledig som jag åldras, säger 75-åringen som åker jorden runt för att tillsammans med andra volontärer ge barn och unga chansen att le igen. Varje år föds 200 000 barn med läpp-, käk- eller gomspalt.

Det var sent på femtiotalet och fyrabarnsfamiljen Blomberg hade för flera år sedan lämnat den trånga tvåan i Masthugget till förmån för en trea i Gamlestan när mor Aina lät förstå att barnläkare; det vore väl ett bra yrke för sonen Sture.

– Hon tyckte kanske att jag var duktig på att handskas med barn, men jag ville ju vara självständig – så hennes råd hade jag inga tankar på att följa, ler narkosläkaren Sture Blomberg, som i våras fyllde 75 och nuförtiden sällan är så lycklig som just när han får åka ut i världen och hjälpa barn till ett bättre liv.

När vi träffas en sommarvarm eftermiddag bubblar han av lustfyllda minnen från senaste turen till Filippinerna, och börjar redan se fram emot en novemberresa till Indien. För det blev förstås till slut precis som mor Aina hoppades, om än vägen dit var lång.

– Jag älskar att jobba, då känner jag mig pigg och fräsch. Det är när jag är ledig som jag åldras, säger Sture Blomberg som visserligen varvat ner en smula men fortfarande samlar ihop till en halvtidstjänst på olika håll.

Hoppar in i Ålesund

I intensiva tvåveckorsperioder återvänder han till exempel regelbundet till Volda sjukhus nära Ålesund på den norska västkusten.

– Det är som att komma hem till gamla vänner – som att gå på fest, säger narkosläkaren som för sex år sedan hittade ytterligare en väg till fina möten i internationell miljö.

– Våren 2013 reste jag iväg på mitt första uppdrag för Operation Smile. Jag ingick jag i en mission till Guwahati i den indiska delstaten Assam, och minns att vi opererade 202 patienter på en vecka.

Initiativet till Operation Smile togs i USA 1982 men hjälporganisationen fick en egen svensk gren först 2010. Allteftersom har man byggt upp ett omfattande nätverk av volontärer som gör insatser i Afrika, Asien och Latinamerika för att barn som fötts med läpp-, käk- eller gomspalt ska få en chans till ett bättre liv.

Till Indien senare i höst

Årligen genomförs ungefär 12 000 operationer.

– Själv har jag en eller flera gånger varit i Etiopien, Dominikanska republiken, Nicaragua, Paraguay, Filippinerna, och när jag i höst gör min andra resa till Indien blir det mitt totalt fjortonde uppdrag, säger Sture Blomberg som hoppas få många fler möjligheter att dela med sig av sin långa erfarenhet.

Varje uppdrag omfattas av cirka 50 personer; kirurger, narkosläkare, operationssköterskor, tandläkare, logopeder kommer resande från olika håll, men många av volontärerna är från det land där man befinner sig.

– Nu senast i Filippinerna var jag mentor för en ung narkosläkare som jag lärde upp i vissa bedövningstekniker. Hon var enormt duktig, säger Sture Blomberg som när han själv en gång valde läkarbanan gjorde det just med målsättningen att få jobba i tredje världen.

– På den tiden var jag aktiv i FNL-gruppen och väldigt engagerad i u-landsfrågor.

Det är som att cirkeln sluts nu?

– Ja, och jag offrar ju egentligen ingenting, men belönas ändå med så mycket glädje och tacksamhet.

Jobbar utan ersättning

Sture och hans svenska kollegor får resa och hotellvistelse betald men arbetar i övrigt helt utan ersättning. Deras amerikanska kollegor betalar till och med en slant för att få vara med.

– Jag vet flera svenska sjuksköterskor som lägger en del av sin semester på ett uppdrag för Operation Smile. Och här hemma är det hela tiden läkare och sköterskor som kontaktar mig för att få veta mer.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

För barnen som föds med en läpp-, käk- eller gomspalt är det sociala traumat ofta det största problemet. Näringen kan de i de allra flesta fall tillgodogöra sig, men mobbingen och sårbarheten är omöjlig att skydda sig mot.

Gillar att dansa

Sture Blomberg blir glad av att se barnen le igen. Och själv har han insett hur roligt att han tycker att det är att dansa.

– Totalt brukar ett uppdrag omfatta tolv dagar med resa och förberedelser. Sedan opererar vi från tidig morgon till sen kväll, måndag till torsdag, och rundar av lite tidigare på fredagen. Efter det ska allt packas ihop och på fredagskvällen har vi fest. Jag har upptäckt att jag tycker det är väldigt roligt att dansa. Det är så vansinnigt roligt. Bara det spelas bra musik.

Sture Blomberg

Ålder: 75 år.

Yrke: Narkosläkare.

Arbetsplats: Seniorvikarie på flera sjukhus i Sverige och Norge.

Bor: Villa i Mölnlycke.

Familj: Gift med Ellenor, tre vuxna barn, två barnbarn.

Fritidsintressen: ”Tränar på gym och tycker mycket om musik. Och så läser jag mycket och håller dessutom på med ett stort översättningsarbete i gränslandet mellan vetenskap och religion.”

Favoritmusik: Helst jazz- och popimprovisation, gärna på piano. Keith Jarrett är en favorit.

Läser: Inte så mycket fiction, mer vetenskap och religion.

Operation Smile

Startades 1982 i USA och fick sin svenska underorganisation 2010.

Organisationen har i dag mer än 5 000 medicinska volontärer från cirka 80 länder.

Varje år genomförs cirka 12 000 operationer.

Sedan starten 1982 har över 200 000 operationer genomförts.

En operation som tar runt en timme kostar cirka 2 400 kronor. Verksamheten finansieras genom donationer.

Hemsida: www.operationsmile.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.