”Alla värdesätter en julklapp gjord av någon man tycker om”, säger Stina Tiselius som vill inspirera nyfikna till att börja sticka.
”Alla värdesätter en julklapp gjord av någon man tycker om”, säger Stina Tiselius som vill inspirera nyfikna till att börja sticka.

Stina stortrivs när hon stickar

Ska inte grytlappar vara virkade? Inte nödvändigtvis, menar Stina Tiselius, som stöter på många skeptiker i sin iver att få fler att inse att stickning inte behöver vara krångligt. I kväll håller hon stickcafé med grytlappsspecial på stadsbiblioteket.

ANNONS
|

Trenden i stickvärlden är, upplever hon, så svårtillgänglig med komplicerade mönster, flerfärgstickning och avancerade tekniker.

– Stickning kan vara enkelt, säger Stina Tiselius och tillägger; vad är då lättare att börja eller hitta tillbaka med, än en grytlapp?

Själv är hon uppvuxen med mamma Annika som alltid avslutade varje mening med: ”jag ska bara sticka klart varvet först”. Mamma, mormor, farmor och syster – alla stickade. Som hon minns det tog de också hennes kreativitet på största allvar. När hon som 10-åring gick till den lokala affären Garntua i Alingsås för att köpa garn till ett sängöverkast tog föreståndarinnan sig an frågan med både respekt och omsorg. Tillsammans gick de runt, tittade på färger, klämde och kände och diskuterade material. Med sig hem fick Stina Tiselius ett par nystan för att sätta fart på sitt projekt. Många gånger har det varit själva skapandet i handarbetet som varit drivkraften, utan mönster att följa. Som när pappa och hobbymusikern Gunnar fyllde år och dottern gav honom en egentillverkad not där hon broderat 37 år på.

ANNONS

– Hur jag fick till en not? Jag gjorde bara en svart boll med ett skaft, säger Stina Tiselius.


    En uggla som Stina Tiselius har stickat. Bild: Elisabet Omsén
En uggla som Stina Tiselius har stickat. Bild: Elisabet Omsén

Genom åren har hon gett bort många stickade gåvor. Allt från födelsedags-, bröllops-, inflyttnings- och gå-bort presenter. Fler mönster till grytlappar strömmade ur henne och karaktären Ugglan föddes. I takt med omgivningens positiva respons, växte också självförtroendet och insikten om att hon möjligen hade talang.

Som barn hade hon två drömmar, att bli vaktmästare och författare. Med det stora gensvaret på grytlappen Ugglan väcktes idén om en inspirationsbok med lätta mönster som alla ska kunna följa oavsett tidigare erfarenhet. Författardrömmen blev till verklighet och Stina Tiselius har förutom att skapat mönstren, fotograferat, skrivit små lättsamma inledningar till varje grytlappskaraktär och formgivit boken. Hon har också gjort en stickskola där grunderna i stickning och virkning förklaras med ord och bild.

– Jag har fått fria händer från idé till tryck.

Så länge hon kan minnas har det visuella uttrycket varit utgångspunkten i skapandet. Helheten i det hon vill förmedla. Redan i grundskolan tog hon arbetsuppgifterna på största allvar. När Stina Tiselius skulle utföra ett skolarbete om exempelvis blåvalen, räckte det inte med att ta reda på och presentera fakta. Hon gick till bokhandeln köpte färger och linjal med utstansade bokstäver för att göra snygga rubriker. Storasystern, som var en duktig akvarellmålare, fick i uppdrag att ta fram några vackra skisser på de stora bjässarna till framsidan.

ANNONS

– Jag la ner enormt mycket tid och omsorg så den visuella helheten blev bra.

Även nu som grafisk designer, som är hennes vardagliga jobb, behöver det inte vara hon som själv gör allt arbete. Det gäller att tillsammans skapa rätt visuellt uttryck och hitta en lösning som går hem hos kunderna.

Det är inte alla som delar eller förstår hennes intresse av att sticka. Men enligt Stina Tiselius finns det till och med forskning som visar på att blodtrycket sjunker i samband med handarbete. Själv har hon alltid varit en aktiv och kreativ själ med livlig fantasi.

– Jag har använt stickningen som meditation för att hitta lugnet och en inre tillfredsställelse.

Att skapa mötesplatser genom stickcaféer anser Stina Tiselius är viktigt.

– Ingen av mina kompisar stickar. Därför är det roligt att få möjlighet att träffa likasinnade genom andra forum.

Förvisso finnsinspiration, råd och idéer på sociala medier. Men, Stina Tiselius menar att det är minst lika värdefullt att få chansen att träffas och umgås i verkligheten också. För en tid sedan var hon på en organiserad sammankomst där cirka 60 handarbetare träffades en hel dag för att skapa tillsammans. Nu hoppas hon att ett stort antal intresserade ska sluta upp på stadsbiblioteket för att göra grytlappen till årets julklapp.

ANNONS

– Det gäller att uppskatta det fina i det enkla.

Fakta: Stina Tiselius

Ålder: 36 år.

Familj: Christofer, döttrarna Tyra 6 år och Vera 4 år.

Bor: Kullavik.

Yrke: grafisk formgivare.

Intressen: handarbete och fotografering.

Böcker: Sticka grytlappar och Sticka enkelt till barn.

För tips och inspiration: stinamariastickar (instagram).

Aktuell: håller stickcafé med grytlappsspecial på Göteborgs stadsbibliotek i kväll klockan 18.

ANNONS