Det gör väldigt stor skillnad om jag tänker att ett barn gör så gott det kan istället för att tänka att barnet manipulerar mig eller bara gör som det vill, säger Stina Hindström, GP:s nya expert kring föräldraskap.
Det gör väldigt stor skillnad om jag tänker att ett barn gör så gott det kan istället för att tänka att barnet manipulerar mig eller bara gör som det vill, säger Stina Hindström, GP:s nya expert kring föräldraskap. Bild: Anders Ylander

Stina Hindström är GP:s nya expert på föräldraskap

Den inre kompassen är viktigt, men för att få familjelivet att fungera tillfredsställande kan det ibland krävas stöttning utifrån. Psykologen Stina Hindström är GP:s nya expert på föräldraskap och hon svarar på läsarnas frågor och funderingar kring bland annat utvecklingen hos barn och hur man som förälder kan tänka och agera.
– Ofta överskattar vi hur mycket små barn kan hålla i huvudet, säger hon.

ANNONS
|

– Det är svårt som förälder i dag att se att man är tillräckligt bra, säger Stina Hindström.

GP:s nya föräldraskapsexpert är legitimerad psykolog med egen mottagning i centrala Göteborg och hon har lång erfarenhet av att jobba med socialtjänst, psykiatri och skola.

I sitt yrke har hon mött många föräldrar och barn och vet att pressen på hur man ska vara som förälder kan bli stor – ibland för stor.

– Generellt sett strävar föräldrar efter att utöva ett demokratiskt föräldraskap och finnas där för sina barn. Samtidigt är det extremt höga förväntningar, både inifrån och utifrån, att lyckas med den sortens föräldraskap och samtidigt jobba heltid, ha fungerande relationer i övrigt och dessutom ett välskött hem.

ANNONS

Fakta: Stina Hindström

grade crossed
GP:s relationsexpert


Stina Hindström är legitimerad psykolog och driver en egen mottagning i centrala Göteborg där hon tar emot patienter i alla åldrar. Föreläser och har jobbat inom barn- och ungdomspsykiatrin och på Rädda barnen. Expert i Sveriges Radios program Fatta familjen.

Vi vill skydda våra barn

Stina Hindström menar att det finns mer tankar kring föräldraskap i dag jämfört med ett eller ett par generationer bakåt. Det i sin tur kan göra att man blir osäker och tappar tilltron till den egna inre kompassen.

– Vi har alla en intuitiv förmåga som vi är utrustade med, där vi vill skydda, stötta och peppa våra barn. Att lyssna för mycket på andra kan sänka självförtroendet hos en förälder till den grundläggande förmågan.

– Det hade varit bra om alla kunde komma ihåg att de flesta gör så gott de kan.

Stina Hindström säger samtidigt, att trots att det är bra att lyssna på sin egen inre kompass, så kan man vid vissa tidpunkter i livet behöva stöd utifrån för att komma vidare kring specifika problem eller frågeställningar.

– Det gäller att hitta en sund balans, ibland kanske man behöver resonera med en expert, ibland kanske man bara behöver tid för reflektion. Jag som psykolog kanske inte säger något som personen inte redan vet, men jag kan stärka personen i det som den tvivlar på.

Snabba på att döma föräldrar

Hon efterlyser över lag ett snällare klimat när det gäller föräldraskapet i Sverige, då många kan vara snabba med att döma andras agerande kring sina barn.

– Det hade varit bra om alla kunde komma ihåg att de flesta gör så gott de kan. Det är omöjligt att förstå vilka utmaningar andra föräldrar har och vi ska vara försiktiga med att göra antaganden om varför en mamma eller pappa ger barnen mobilen i affären eller själva står med sin telefon på lekplatsen.

ANNONS

Förväntningarna på barnen i dag kan också vara orimliga, menar hon, speciellt när det kommer till yngre barn.

– Vår samtid i Sverige har väldigt höga krav på vad barn ska klara av när det gäller impulskontroll, konsekvenstänk, eget ansvar och att reglera känslor. Vi har en övertro till att kunna prata igenom saker med små barn. Ofta överskattar vi hur mycket de kan hålla i huvudet.

Det blir spännande att se vilka frågor som kommer, säger Stina Hindström.
Det blir spännande att se vilka frågor som kommer, säger Stina Hindström. Bild: Anders Ylander

Bemötandet av barn viktigt

I sin roll som psykolog brinner Stina Hindström särskilt för detta, hur vi beter oss mot varandra, och vad man kan åstadkomma genom att se över sitt eget bemötande.

– Det gör väldigt stor skillnad om jag tänker att ett barn gör så gott det kan istället för att tänka att barnet manipulerar mig eller bara gör som det vill. Barn gör ju rätt om de kan, säger Stina Hindström.

Vad ser du fram emot i kontakten med GP:s läsare?

– Det blir spännande att se vilka frågor som kommer och jag ser fram emot möjligheten att få ge eftertanke, liksom generella råd i vissa frågor, och öka kunskapen om till exempel utvecklingspsykologi, funktionsnedsättningar och hur barn påverkas av skrämmande upplevelser.

Skicka en fråga till Stina Hindström: fraga@gp.se

ANNONS

LÄS MER:Min treåring skriker jämt – vad ska vi göra?

LÄS MER:Hjälp – vi blir knäppa i vår isolering!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS