Steffo Törnquist har varit en av TV4:s profiler i 30 år. Han är luststyrd och har sett till att arbeta med sådant han tycker är roligt. Men hösten har varit tuff för Steffo, bland annat drabbades han av covid-19. Men nu är han tillbaka i rutan igen. Och nu fyller han 65 år.
Steffo Törnquist har varit en av TV4:s profiler i 30 år. Han är luststyrd och har sett till att arbeta med sådant han tycker är roligt. Men hösten har varit tuff för Steffo, bland annat drabbades han av covid-19. Men nu är han tillbaka i rutan igen. Och nu fyller han 65 år. Bild: Jonas Ekströmer

Steffo njuter av att vara tillbaka efter sin tuffa höst

Journalistmurvel, författare, livsnjutare, affärsman och TV4-pionjär. Kärt barn har många namn och Steffo Törnquist behöver ett stort visitkort för att klämma in alla sina. I "Nyhetsmorgon" är han en rutinerad räv – som har svårt att hålla sig för skratt.

ANNONS

Steffo Törnquist är tillbaka i rutan som programledare för "Nyhetsmorgon" i TV4, efter att på sjukhus ha vårdats för covid-19. En erfarenhet han fortfarande inte riktigt har hämtat sig ifrån, vilket en viss andfåddhet och en och annan hostning skvallrar om.

2020 var inget fantastiskt år, även om han inte vill klaga.

– Jag har det bra relativt sett. Jag har ett jobb att gå till så länge jag vill, jag har familj. Men det är förbannat tråkiga tider – usla tider, konstaterar han.

Förutom att han själv insjuknade gick hans mamma bort under hösten. Mamma Nancy var en parant och levnadsglad dam, som drev Linköpings största klädbutik och var ”ett socialt geni”, enligt sonen som nog själv har ärvt den sociala genen.

ANNONS

Uppväxt i Östergötland

Hans livshistoria började just där, i Linköping, där föräldrarna drev modebutik i fem våningar med ett 30-tal anställda. Sådana inslag i svensk stadsmiljö var redan på utdöende när Steffo var ung, och dessutom hade han siktet inställt på en annan framtid.

Bild: Jonas Ekströmer

Han var duktig i idrott och blev gymnastiklärare. Tidiga reumatiska besvär tvingade honom emellertid att omskola sig. Valet föll på journalisthögskolan – mest för att en kompis från handbollslaget, Lennart Ekdal, övertalade honom att söka. Sedan gick det snabbt. Efter några journalistvikariat rekryterades han till Expressen av dåvarande chefredaktören Bo Strömstedt, och där blev han kvar i tio år.

– Jag försökte säga upp mig ibland, för att jag tyckte att löpsedlarna var så patetiska. Men Bo övertalade mig att stanna kvar varje gång.

Det var därför han inte berättade att han hade blivit rekryterad till den nystartade kanalen TV4 förrän allt var klart.

– Annars hade han övertalat mig att stanna kvar en gång till, det är jag säker på.

Skrev första sportpolicyn

Men kvällstidningserfarenheterna tog Steffo med sig. Han var delaktig i att bygga upp nyhetsredaktionen och sporten, efter andra principer än vad tittarna hade vant sig vid under SVT:s dominans.

– Jag skrev till exempel den första sportpolicyn för TV4. Vi förbjöd den klassiska frågan ’hur känns det’, och vi rapporterade inte matcher kronologiskt som SVT alltid gjorde, ’1–0 till den’, ’1–1 gjorde de’.

ANNONS

I stället utgick de från det journalistiskt viktiga i idrotten, till exempel en fällning eller en uppseendeväckande hörna, vilket kunde läggas in på nyhetsplats om det platsade.

– Ibland toppade vi med en sportnyhet i nyhetssändningen, och sport hade ju varit bannlyst från nyhetssändningarna i svensk tv tidigare. Det var ett kvällstidningstänk.

Pratshow och dokumentärer

Sedan dess har han också hunnit göra kanalens första pratshow, ”Steffo – din tröst i natten”, och en rad dokumentärer, bland annat om artisten Louise Hoffsten och om konstnären Bengt Elde.

Bild: Jonas Ekströmer

Det finns inte många kvar från TV4:s begynnelse, men Steffo Törnquist är fortfarande en populär profil. Numera som programledare för Nyhetsmorgon, oftast tillsammans med Jenny Strömstedt. Duon förenar journalistiskt hantverk med en avslappnad och ibland fnissig stil som går hem hos tittarna.

Fnitterattackerna som ibland uppstår i studion är dock aldrig avsiktliga, enligt Steffo, utan snarare ett kvitto på programledarduons barnsliga humor.

– Det är inte så kul att sitta där och vara välutbildad och vuxen, och så går det åt helvete för att någon steker ostbåge eller för att en tyfon heter Fittov. Folk tycker det är roligt när vi bryter ihop, men det är ju en pärs, alltså. Det finns saker vi väljer bort att prata om för att vi vet att det inte kommer att hålla.

ANNONS

Styrs av lust

Hur länge han blir kvar i tv-rutan vet han inte. Steffo konstaterar att han är luststyrd och alltid har sett till att få arbeta med sådant han tycker är roligt. Samtidigt funderar han på när det är dags att lägga av – man får inte bli patetisk.

Och han har många andra ben att stå på. Han är exempelvis delägare i Knistad herrgård som håller på att byggas om till ”ett njutningsmecka” elva kilometer från Skövde. Livets goda är en röd tråd genom mycket som Steffo sysslar med, från att skriva böcker till att göra cigarrer under eget märke.

– Njutningsapostel, var det någon som kallade mig. Det är ett uttryck jag gillar.

Steffo Törnquist

Ålder: Fyller 65 år den 12 januari.

Gör: Programledare på TV4, journalist, författare och njutningsapostel.

Litteraturpriser: ”Steffos spritbibel” blev utsedd till världens bästa spritbok på Gourmand World Cookbook Awards 2013. "Passion” fick utmärkelsen bästa essäbok av Måltidsakademien i Grythyttan 2009.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Familj: Hustrun Carro, sonen Max, bonusbarnen Amelie och Robban.

Så firar jag födelsedagen: ”På dagen är jag bjuden på en jakt utanför Västerås. Sedan käkar jag middag med min hustru och min son med flickvän. Jag brukar ha jättekalas, men det går ju inte den här gången.”

Om att fylla 65: ”Jag har ingen ångest. Jag är bara förvånad över att jag är så gammal, haha. Och det är en trevlig ålder, med tillräckligt mycket tid och resurser för att leva som jag vill och göra vad jag vill. Det innebär en fantastisk frihet.”

Lyssnar på just nu: ”Tom Waits. Och Nobelkonserten på SVT Play, som spelade mitt favoritklassiska stycke – andra satsen i Beethovens femte pianokonsert, det sannolikt vackraste som någonsin har komponerats.”

Läser: ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens, som är författare och zoolog.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS