Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ju längre Staffan Herrström bott utomlands desto mer har hans stolthet över Sverige vuxit. "Skälen är många, till exempel att Sverige är ett öppet samhälle med stor frihet. Att vi uppmuntrar människor till att ifrågasätta, tror jag bidrar till vårt innovativa samhälle", säger Sveriges ambassadör i Thailands huvudstad Bangkok. Bild: Jonas Gratzer

Staffan tog klivet från GP till toppjobbet i Bangkok

På 1980-talet var han ledarskribent på Göteborgs-Posten. Sedan dess har han gjort internationell karriär och arbetar nu som ambassadör i Bangkok. Åren utomlands har gjort honom till en stolt svensk som brinner för jämställdhet och andra mänskliga rättigheter.

Staffan Herrström kom till Göteborgs-Posten 1983 som ledarskribent. Han var också med och startade en debattsida som hette Å andra sidan.

– Vi tyckte det behövdes en plattform för politisk debatt. Som nyinflyttad göteborgare var det roligt att jobba på GP. Alla hade en relation till tidningen och det fanns ett givet samtalsämne med nya människor.

Trivdes på Göteborgs-Posten

Det blev dryga tre spännande år i Göteborg.

– Jag trivdes med GP som arbetsplats och hade nog tänkt fortsätta där, säger han.

I stället blev han rekryterad som chef för Folkpartiets riksdagskansli. Senare gick han vidare till att arbeta som statssekreterare i Statsrådsberedningen tillsammans med Bengt Westerberg.

– Men när regeringen förlorade valet 1994, miste jag jobbet. Det var då jag började på Sida. Till en början som överdirektör med ansvar för Central- och Östeuropa.

Som Sida-chef hade han möjlighet att söka jobb som ambassadör och hösten 2007 gick flyttlasset till Tanzania och ambassadörsresidenset i Dar es-Salaam. Sedan dess har Staffan Herrström inte bott i Sverige. Efter åren i Tanzania, fortsatte han i stället till en tjänst som ambassadör i Polen, senare Vietnam och nu i Thailand där han också ansvarar för Laos och Myanmar.

– Men varje sommar hyr jag och min fru Karin i Bovallstrand. Det har vi gjort i så många år att det känns som att vi har våra rötter där, berättar Staffan.

Tänker efter före

Som ambassadör och diplomat är han tränad i att tänka efter innan han talar. Han väljer sina ord med omsorg. Den förmågan kommer väl till pass i ett land där utrymmet för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är trångt.

I Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex hamnar Thailand på 134:e plats av 180 granskade länder. (Sverige ligger på tredje plats). Men Staffan väljer att prata om frågan utan att vara konfrontativ.

– Jag talar alltid utifrån svenska erfarenheter. Att vår grund är de globala normer som finns i FN:s deklaration och att Sverige haft en tryckfrihetsförordning i 250 år. För mig är det angeläget att kommunicera Sveriges och EU:s ståndpunkt i frågor som yttrandefrihet, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Diplomati bedrivs på många sätt. Det viktiga är att nå fram och få förståelse för de synpunkter vi har, säger han.

Aktör för mänskliga rättigheter

En betydelsefull del av jobbet är att möta personer från olika delar av samhället. Inte bara regeringsföreträdare, utan också människorättsförsvarare och andra i civilsamhället som jobbar under ofta utmanande förhållanden.

– Att visa sig med dem, lyssna och lära av dem är jätteviktigt. Flera jag träffar säger att det vi gör betyder mycket. Det känns bra eftersom Sverige vill vara en röst och en aktör för mänskliga rättigheter.

Bild: Jonas Gratzer

Jämställdhet är en fråga som Staffan Herrström särskilt brinner för och började arbeta med nästan direkt när han kom till Thailand. Att kvinnor ska ha sämre chanser på grund av sitt kön är en befängd tanke, menar han.

– Delvis tror jag att jag påverkats av att min mamma var yrkesarbetande. Det var ovanligt i början på 1960-talet. På kyrkomötet 1958 var hon med och röstade för kvinnliga präster. Jag vet att hon fick kämpa för det länge efteråt. Och varför skulle man inte bli genuint upprörd över alla de orättvisor som fötts ur ojämlikheten mellan kvinnor och män? Som berör makt, våld, ekonomi, abort och tillgång till preventivmedel, säger han.

Ta ställning och ändra beteende

För att komma åt de fundamentala och strukturella ojämlikheterna mellan könen, gäller det att nå ut till män för att de ska ta ställning och ändra beteende, menar han.

– Det ligger i vårt intresse som män att göra rent hus med de orättvisor som funnits i sekler. Vi är på bra väg i Sverige. I Thailand är debatten ganska ny. På internationella kvinnodagen 2017 ordnade vi till en tävling, ”Thaidads”, vi visade utställningen “Swedish dads” och Ikea i Thailand lanserade 30 dagars ledighet för pappor.

Under de år som Staffan Herrström bott utomlands har hans stolthet över Sverige vuxit.

– Skälen är så många, till exempel att Sverige är ett öppet samhälle med stor frihet. Att vi uppmuntrar människor till att ifrågasätta, tror jag faktiskt bidrar till vårt innovativa samhälle. Jag känner mig också stolt över vårt engagemang i globala frågor och internationell utveckling, Jag möter en enorm uppskattning för det i de länder som jag jobbar i.

Vill inte pensionera sig

Snart fyller Staffan 65 år och till sommaren tar förordnandet i Thailand slut. Men än har han inga tankar på pension.

– Jag har försökt göra nytta för Sverige, svenska företag och de värden vi tror på – som det är underskott på i världen. Det vill jag gärna fortsätta med.

Staffan Herrström

Ålder: 64 år.

Bor: Bangkok.

Yrke: Ambassadör.

Gör just nu: Jobbar via vårt bistånd med bekämpande av plastföroreningarna i haven.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.