Staffan Bjerrhede vet allt som är värt att veta om sin hembygd och har varit ordförande i Kållereds Hembygdsförening i 41 år. Här poserar han framför den gamla fina hembygdsgården.
Staffan Bjerrhede vet allt som är värt att veta om sin hembygd och har varit ordförande i Kållereds Hembygdsförening i 41 år. Här poserar han framför den gamla fina hembygdsgården. Bild: Lisa Thanner

Staffan förblir sitt kära Kållered trogen

Med sju generationer bakom sig på gården är det kanske inte så konstigt att Staffan Bjerrhede har starka känslor för sin hembygd och är ordförande i Kållereds hembygdsförening.
– Men när vi startade 1977 trodde jag väl inte att jag fortfarande skulle vara ordförande 41 år senare, säger han.

ANNONS
|

Ett av Staffans favoritfoto från de gedigna familjealbumen är bilden på förmodern Kristina Andersdotter, född 1798. Bilden är tagen kort före hennes död 1882.

– Det fascinerar mig att kunna se ett foto på en person som var född på 1700-talet, säger Staffan entusiastiskt. Det kan inte finnas så många sådana.

Gammal avrättningsplats

Om Kristina finns också en intressant berättelse som förmedlats genom generationerna.

– I Kållered fanns under en kort tid från omkring 1820 och kanske tiotalet år framåt en avrättningsplats vid Långås Lider vid gamla E6:an. Där hölls troligen bara tre avrättningar, alla 1824. De som avrättades där i augusti och december var de som dömts för den sista kapningen i södra skärgården 1823. Kristina kunde från sin gård se blänket av bödelns yxa vid en av avrättningarna.

ANNONS

Att en person som finns på bild och som dessutom är släkt kan berätta denna dramatiska händelse gör att man själv kan leva sig in i historien och se den inifrån säger Staffan.

– De kända händelserna som fältslag och kungabröllop är ofta dokumenterade men bland vardagslivets människor i byarna är de ovanliga. Och ändå så viktiga eftersom de berättar om det liv majoriteten levde.

Staffans historiska intresse fick tidigt näring genom en stor släkt i Kållered och en historiskt intresserad far.
Staffans historiska intresse fick tidigt näring genom en stor släkt i Kållered och en historiskt intresserad far. Bild: Lisa Thanner

Staffans historiska intresse fick tidigt näring genom en stor släkt i Kållered och en historiskt intresserad far. Vanan att förmedla kunskap kom även via farfar som vad söndagsskollärare i Missionsförbundet.

De första 20 åren bodde Staffan på släktgården i östra Kållered. Före honom har där bott Anders Torsson, dottern Anna Maria, gift med Olof Bengtsson som 1800 lät bygga Staffans nuvarande bostadshus, deras son Johannes, dennes dotter Anna Maria, hennes son Johannes,dennes dotter Judit och så hennes son Thure som var Staffans far.

Granne med syster och svåger

Under studietiden och sedan under alla år som verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan, då han arrangerade kulturarrangemang och studiecirklar i god folkbildningsanda, bodde han sedan i Kållereds centrum för att för två år sedan flytta tillbaka till gården. I ett andra bostadshus på gården bor systern Annika och svågern Hans.

– Mitt bostadshus är förstås renoverat, men vardagsrummet är nästan oförändrat. Det är en speciell känsla att sitta där och fundera över vilka samtal mina föregångare fört i rummet före mig.

ANNONS

Det Kållered som Staffan växte upp i på 50-talet var på många sätt en annan värld.

– Kållered var från början omkring 30 gårdar på var sin sida om ett vattensjukt område där numera det stora köpcentrat med Ikea och otaliga andra affärer finns. 1840 kom vägen som i dag kallas gamla E6:an – den gamla vägen från medeltiden gick förbi Vommedals by mot Lindome Kyrka.

Ikea förändrade bilden

Det som allra mest påverkade den gamla byn var järnvägen som kom 1888 och sedan stationshuset 1908. Med järnvägen formerades ett nytt centrum vid stationen med affärer och bostäder. Sommargäster från Göteborg började komma och en del göteborgare blev bofasta. Omkring 1970 byggde Kamprad Ikea och samtidigt byggdes ett nytt modernt centrum vid stationen.

– När jag var liten fanns omkring 1 200 personer i Kållered, i dag är vi omkring 7 500.

Det är förstås en utmaning för en hembygdsförening att locka både de gamla Kålleredsborna och samtidigt göra de nytillkomna nyfikna på sin lokalhistoria.

– En del säger att de inte är så intresserade av Kållereds gamla historia eftersom de inte själva växt upp här, men jag brukar säga att för deras barns skull är det viktigt att de kan förmedla något om den plats som är barnens hemtrakt. Lokalkännedom ger trygghet och känslan av att vara rotad och höra till en plats skapar samhörighet med andra i lokalsamhället. Jag tror det är otroligt viktigt för att trivas och bättre förstå samtiden och den ständiga förändringen.

ANNONS
Nils Dahlbeck, kändis från Kållered. botanist och medarbetare i radio och tv. Dahlbeck avled 1998.
Nils Dahlbeck, kändis från Kållered. botanist och medarbetare i radio och tv. Dahlbeck avled 1998. Bild: GP

Navet för Hembygdsföreningen är Långåker, en gammal gård som sköts av föreningen sedan 1979. Där arrangeras brasaftnar med föredrag, en årlig hembygdsdag och i maj Dahlbecksdagen, uppkallad efter Kålleredsbon och mediaprofilen Nils Dahlbeck och hans fru. Dagen är inriktad på trädgård och fåglar, allt efter parets intresse. Digitalisering av fotosamlingarna och utbyggnaden av gården är ett pågående projekt som kräver mycket arbete. Det lokala Demensföreningen, Friluftsfrämjandet och Biodlarföreningen har tillgång till gården.

– Det är roligt att vi är många som kan använda gården som för övrigt var ett centrum i den mycket vanliga smugglarverksamheten under första delen av 1800-talet. Här gömdes mycket smugglargods på vägen från kusten upp mot Borås och Göteborg. Det finns många spännande historier som vi hoppas kunna dokumentera.

Staffan Bjerrhede

Ålder: 65 år.

Familj: Sambo.

Bor: Vommedal Östergård, Kållered.

Yrke: Före detta verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan.

Övrigt: Ordförande i Kållereds Hembygdsförening sedan 1977.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS