Linda Gustafsson, kurator vid RFSL Göteborg, brukar föreslå den som känner oro inför att komma ut att prova att röra sig i sammanhang där det finns många hbtq-personer. – Jag kan se att det gör mycket för många att kunna spegla sig i andra och känna gemenskapen med andra hbtq-personer.
Linda Gustafsson, kurator vid RFSL Göteborg, brukar föreslå den som känner oro inför att komma ut att prova att röra sig i sammanhang där det finns många hbtq-personer. – Jag kan se att det gör mycket för många att kunna spegla sig i andra och känna gemenskapen med andra hbtq-personer. Bild: Lisa Thanner

Större projekt ta steget som äldre – än som ung

Att komma ut som homosexuell är en ständigt pågående process. Att komma ut i vuxen ålder kan innebära ytterligare orosmoment. Bland annat kan man, enligt kurator Linda Gustafsson, känna rädsla att förlora sitt sammanhang.

ANNONS
|

Hur det är att komma ut i Sverige i dag i allmänhet beror mycket på vilken kontext man lever i, menar Linda Gustafsson, kurator vid RFSL Göteborg.

– Generellt skulle jag säga att det är viktigt att ha ett kontaktnät med personer som visar acceptans och stöttar, även om en stöttande omgivning inte per automatik gör det enkelt för alla att komma ut. För den som möter homofobi i skolan, på jobbet, i vänskapskretsen eller i familjen är det ännu lättare att tro att sexualiteten är något en måste dölja. Då kan det bli svårt att möta sig själv och att börja processen att komma ut.

ANNONS

Vilka svårigheter kan det innebära att komma ut i vuxen ålder?

– I tonåren kan många uppleva att det finns en större frihet att omforma sin identitet och att pröva nya roller. En del som är lite äldre kan känna att de befinner sig i mer fasta kategorier. De kan vara oroliga att före detta partners eller barn kommer reagera negativt, vilket kan göra det till ett större projekt och skapa mycket skuld- och skamkänslor. Dessutom är en del oroliga över att förlora sitt sammanhang och inte hitta nya partners eller nya vänner.

Vilka rädslor, inför att komma ut, har du mött i arbetet som kurator?

– Förutom oro för att komma ut för familjemedlemmar eller andra i kontaktnätet är många oroliga för att möta fördomar utifrån stereotyper. Vi möts ju ständigt av bilder som visar upp heterosexualitet som något naturligt, och hbtq som något annorlunda. Att inte längre ha möjlighet att tillhöra normen gör många oroliga. Jag upplever också att antalet som är rädda för att möta homofobi har ökat på senare tid, särskilt i offentligheten.

Vilka råd brukar du ge den som känner oro inför att komma ut?

– Ett av mina vanligaste råd är att börja med att berätta för en särskilt utvald person, någon en känner sig trygg med och som en tror kommer reagera positivt. Förhoppningsvis kan den personen sedan vara en trygg allierad att prata med och någon som kan stötta genom resten av processen.

ANNONS

LÄS MER:Först efter 60 vågade Curt komma ut som homosexuell

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS