Spindelns starka tråd – lösning på mycket

VETENSKAP: De inte bara spinner blixtsnabbt – spindeltråd är dessutom naturens starkaste material, och kan snart komma att användas både inom medicinen och textilbranschen. Så hur bär sig spindlarna åt? Marlene Andersson har avslöjat hemligheten, trots att hon från början var rädd för spindlar. Nu är hon snarare lyrisk.

ANNONS
|

Spindeltråd är ett säreget material, starkare än någon annan tråd som människan kan producera men samtidigt elastisk, lätt och biologiskt nedbrytbar. Därför har människan länge försökt klura ut hur spindlarna går tillväga, inte minst inom forskningen där man länge försökt skapa spindeltråd att använda för medicinskt bruk. Men spindlar som hålls i fångenskap producerar så små mängder att det inte är lönt – för att lyckas väva en sjal av spindelsilke krävdes det en miljon spindlar och fyra år av samlanden. Det gäller därför att hitta sätt att producera tråden på konstgjord väg.

Man har nu slutit avtal med en stor tillverkare av friluftskläder som ska hjälpa till att utveckla kläderna, som de beräknas finnas i butik inom två år.

ANNONS

Fakta: Så går det till

I spindlars bakkropp sitter små spinnkörtlar (bilden).

Här bildas proteiner, som spindeln bevarar i en vattenlösning i gelform. Surhetsgraden sjunker snabbt i spinnkörtelns mynning där tråden bildas. I spinnkörtelns väg har man dessutom upptäckt ett enzym (karbanhydras) som bildar koldioxid av bikarbonat. Detta är viktigt för att hålla rätt pH.

Hemligheten bakom att spindlarna kan spinna tråd så snabbt är just deras förmåga att dra nytta av koldioxid och sjunkande pH.

Den starkaste av alla spindeltrådar vävs av en art på Madagaskar. Dessa spindlar väver dessutom de längsta trådarna, som kan bli upp till 25 meter långa.

Det har funnits spindlar i cirka 400 miljoner år. I Sverige finns cirka 690 spindelarter. I hela världen finns över 42 000 kända arter.

ANNONS