Titti Qvarnström har alltid prioriterat jobbet och trivts med det. Nu har hon blivit mamma och livet har fått en ny palett. "Mitt liv har förändrats väldigt mycket", konstaterar stjärnkocken inför 40-årsdagen.
Titti Qvarnström har alltid prioriterat jobbet och trivts med det. Nu har hon blivit mamma och livet har fått en ny palett. "Mitt liv har förändrats väldigt mycket", konstaterar stjärnkocken inför 40-årsdagen. Bild: Caroline Södergren

Sonen har fått stjärnkocken att skifta fokus

Hårt arbetande Titti Qvarnström satte karriären före privatlivet och blev Sveriges första kvinnliga kock med en stjärna i Guide Michelin. I somras blev hon mamma och livet har fått en ny palett.

ANNONS

Titti Qvarnström var kökschef på restaurangen Bloom in the Park i Malmö och på plats på jobbet som vanligt den där förmiddagen för fem år sedan när hon nåddes av beskedet att hon hade förärats med stjärnan.

– Jag minns väldigt väl den dagen. Jag hann inte ta in att jag fick stjärnan innan telefonen började ringa. Det ringde oavbrutet. Sedan kom folk förbi och hade blommor med sig. Till slut fanns inte plats för alla blommor. Och när jag tittade ut genom fönstret såg jag ett tv-team som irrade omkring. Det var en väldigt speciell dag som jag aldrig kommer att glömma.

ANNONS

Receptet bakom framgången är en rejäl dos matglädje. Vilket innebär att alla kan vara duktiga kockar, menar Titti.

– Du måste börja med att hitta glädjen och tycka att matlagning är roligt. Då blir du duktig på det.

Kvinnan starkast

Michelinstjärnan gjorde henne synlig och blev “en entrébiljett” till ett nätverk av såväl hängivna foodies som andra stjärnprydda kockar världen över.

– Det var väldigt kul och utvecklande att göra gästspel på flera stjärnkrogar och se hur andra jobbar.

Receptet bakom Titti Qvarnströms framgångar är en rejäl dos matglädje. "Alla kan vara duktiga kockar", menar hon.
Receptet bakom Titti Qvarnströms framgångar är en rejäl dos matglädje. "Alla kan vara duktiga kockar", menar hon. Bild: Miriam Preis

Sverige har alldeles för få kvinnliga kökschefer, hävdar Titti Qvarnström.

– För att komma upp på så hög nivå krävs mycket jobb. Det är lättare för män att jobba hårt och uthålligt eftersom det förväntas av dem. Kvinnor förväntas vara barnkära, empatiska och mindre hårt arbetande. Människor är flockdjur. Vi gör det som flocken förväntar sig av oss.

Så hur kommer det sig att du lyckades bli kökschef?

– Jag har aldrig brytt mig om sådant. Jag är envis och har alltid gjort som jag velat. Och jag växte upp i ett matriarkat där det var självklart att en kvinna är starkast i familjen och den som drar in mest pengar.

Envis och egensinnig

Mamma var tandläkare och pappa lärare i uppväxtens Malmö. Titti var ensambarn.

ANNONS

– Klart det påverkade mig. Jag blev egensinnig och envis. Jag blev van att styra och ställa och har aldrig lärt mig att dela en godispåse. Detta är något som min man påminner mig om varje gång vi ska dricka vin och jag häller upp till mig först.

Inspirerad av pappans förkärlek till naturen tänkte hon bli skogvaktare, jägmästare eller veterinär. I varje fall något med koppling till natur eller djur. Som 17-åring fick hon av en slump ett sommarvikariat i köket på ett ålderdomshem.

– En helt ny värld öppnade sig för mig. Det var en aha-upplevelse att se att jag kunde skapa något konkret som kunde glädja andra människor. Äldre är spontana och ärliga så jag fick både ris och ros. Men jag förstod att mat fyllde en viktig funktion och det vi gjorde i köket kändes meningsfullt.

Frälst av branschen

Ändå velade hon – skoltrött efter gymnasiet. Hon tog ströjobb inom restaurangbranschen medan beslutet växte fram. Efter tre år visste hon vilken yrkesbana hon skulle välja och då ville hon lära sig hantverket från grunden – på Hotel- og Restaurantskolen København.

– Det var fantastiskt där! Jag älskade farten och jargongen och blev helt frälst av restaurangbranschen. Det var så roligt! Då jobbar man mycket och det är ju övning som gör mästaren.

ANNONS
Titti Qvarnström blev helt frälst av restaurangbranschen under tiden på Hotel- og Restaurantskolen i Köpenhamn. "Det var så roligt, jag älskade farten och jargongen", säger hon.
Titti Qvarnström blev helt frälst av restaurangbranschen under tiden på Hotel- og Restaurantskolen i Köpenhamn. "Det var så roligt, jag älskade farten och jargongen", säger hon. Bild: Andreas Hillergren

Fyllda 28 blev Titti Qvarnström mästare, kökschef på Bloom in the Park, och hade sju år av ihärdigt arbete fram till tokhyllningarna som stjärnkock.

Men läget i dag är helt annorlunda. I somras blev Titti mamma.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli förälder, jag såg inte tjusningen med barn. De kostar pengar och är tidskrävande. Jag vet att det kan provocera, men jag har civilkurage och står för det jag säger.

Privatlivet först

Föräldraskapet har dock blivit en tankeställare.

– Mitt liv har förändrats väldigt mycket. Tidigare har jag alltid prioriterat jobbet och levt med en man som gjort likadant. Jobbet var nummer ett och vi nummer två – och vi trivdes med det. Nu kommer mitt privatliv först. Föräldraskapet berikar mitt liv och tillför en helt ny palett.

Som i ett trollslag har charmtrollet bredvid vaknat och kräver mammas odelade uppmärksamhet. Men efter en stunds gullande kan intervjun fortsätta.

– Vad jag ska göra i framtiden återstår att se. Just nu har jag hamnat någonstans i livet där jag är rätt så nöjd, säger Titti Qvarnström.

Titti Qvarnström

Ålder: Fyller 40 år den 13 november.

Gör: Verksamhetschef på Folk, Mat & Möten vid Nobeltorget i Malmö.

Familj: Maken André och en nyfödd son.

Bor: Malmö.

Så firar hon födelsedagen: “Jag har blivit lovad av några vänner att få fira på en hästrygg.”

Om att fylla 40: “Jag har varit orolig för en 40-årskris, men tog nog krisen när jag var 35. Nu känner jag mig bekväm med det.”

Vem lagar mat hemma: “Den som är hungrigast.”

Favoriträtt: “Lammgryta med fänkål – det skulle jag kunna leva på åtminstone sex dagar i veckan.”

Om restaurangutbildning: “I Sverige lever vi i en akademikerbubbla och ingen kan tänkas nedlåta sig att städa en toalett. Men vad hjälper det att man kan skriva en hel uppsats om en bearnaisesås utan att kunna göra en god sås på riktigt?”

Säg till på krogen: “Jag tycker att en gäst ska säga till om något inte är bra. Annars kan vi aldrig bli bättre.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS