Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Styrelseproffset Sonat Burman-Olssons främsta erfarenheter från arbetslivet är att försöka styra och välja jobb och chefer som passar en bäst. ”Och balansera det med sin egen vilja och med sunt förnuft”, säger hon inför sin 60-årsdag.  Bild: Jonas Ekströmer
Styrelseproffset Sonat Burman-Olssons främsta erfarenheter från arbetslivet är att försöka styra och välja jobb och chefer som passar en bäst. ”Och balansera det med sin egen vilja och med sunt förnuft”, säger hon inför sin 60-årsdag. Bild: Jonas Ekströmer

Sonat talar ut om livsresan från arbetslös till styrelseproffs

Styrelseproffset Sonat Burman-Olsson växte upp i Turkiet, studerade i Frankrike och flyttade sedan till Sverige.
– Jag känner mig svensk, men förhoppningsvis har jag tagit med mig de bästa delarna från alla länder jag har bott i, säger hon.

Sonat Burman-Olsson är precis som namnet antyder en mix av olika länder och kulturer. Hon föddes i Ankara av en mamma och pappa som båda var advokater. Under sin uppväxt reste hon mycket med föräldrarna. Innan hon var tio år hade hon besökt i princip alla Europas länder, inklusive Sverige.

– Vi har en Super 8-film när jag går över Hötorget och äter glass. Då visste jag inte att jag skulle flytta hit, säger hon med ett leende.

Hon tar en snabb klunk av sitt svarta kaffe och berättar att hon som liten trodde att hon skulle bli kvar i Turkiet. Men när den lugna tillvaron i landet ändrades under gymnasietiden bestämde hon sig för att fortsätta sina högre studier utomlands. Eftersom hennes pappa då hade styrelseuppdrag för Renault fick det bli Paris.

Svensk pojkvän

Efter fyra år i Frankrike hade hon både en civilekonomexamen, flera franska vänner och en svensk pojkvän.

– Vi träffades på en fest och blev ihop. Sedan följde jag med honom till Sverige och vi gifte oss.

Därefter följde en tid då Sonat gjorde allt för att få ett jobb. Hon läste svenska och skickade in mängder med ansökningar. Till slut lyckades det. 1984 började hon på ett litet kassaregisterföretag.

Vad kände du då?

– Jag tänkte inte att jag skulle få jobb där heller. Jag vet inte hur många jobb jag sökte. Det var bara nej, nej. Så det var en stor bedrift och jag var så stolt och glad över det jobbet.

En andra examen

Efter tre år kom en ny vändning. Ett rekryteringsföretag tog kontakt och frågade om Sonat var intresserad av att byta jobb. Sedan dess har det rullat på. Både på det privata planet och karriärmässigt. Hon har fått två döttrar, skilt sig och gift sig igen. Dessutom tog hon en andra examen i Master of Business Administration, eller executive MBA som det kallas, vid Uppsala universitet.

Efter vd-positionen på Coop bestämde sig Sonat Burman-Olsson för att hon var färdig med de operativa rollerna. För närvarande har hon styrelseuppdrag i Lindab, Izettle, Postnord och Lantmännen.. Bild: Jonas Ekströmer
Efter vd-positionen på Coop bestämde sig Sonat Burman-Olsson för att hon var färdig med de operativa rollerna. För närvarande har hon styrelseuppdrag i Lindab, Izettle, Postnord och Lantmännen.. Bild: Jonas Ekströmer

På jobbfronten har hon haft olika chefspositioner på en rad stora bolag – bland dem Siemens, British Petroleum, Electrolux, Ica-gruppen och senast Coop där hon var vd och koncernchef mellan 2014 och 2017.

– Jag har älskat alla mina jobb. Och jag har alltid velat göra bra ifrån mig och varit lojal, duktig och vänlig – vilket också genererat nya jobb.

– Nu är det en merit att ha en utländsk examen, så var det inte då, så jag har säkert tappat fem, sju år under vägen. Men den långa vägen gav också drivkraft.

Hann inte ens sova

Bland sina styrkor nämner hon att hon arbetar hårt och alltid har ställt upp samt att hon är en ganska prestigelös person.

– För mig är det viktigast att det blir bra för företaget. Under Electroluxtiden var jag med vid etableringen i Asien och Latinamerika. Det var en jätteresa. Ibland hann jag inte ens sova innan det var dags att sätta sig på flyget till nästa land. Men så länge det kom något gott ur det var det mest kul.

Vad står gott för, anser du?

– Det är att man tycker att man gör ett bra jobb, genomför saker och förändrar. Sedan måste man gilla det bolag man jobbar för. Jag har också tackat nej till dem som jag känt inte har en bra värdegrund.

Gillar att jobba med strategier

Efter vd-positionen på Coop bestämde sig Sonat Burman-Olsson för att hon var färdig med de operativa rollerna. Sin erfarenhet har hon i stället tagit med sig som styrelseledamot i olika företag. För närvarande har hon uppdrag i Lindab, Izettle, Postnord och Lantmännen.

– Det är fortfarande väldigt roligt att jobba med strategier. Jag är ganska bra på det och att finnas där för ledningarna. Men jag tackar bara ja till bolag som jag tycker är kul att jobba med.

Var känner du dig mest hemma?

– Jag känner mig svensk och min man brukar säga att jag är mer svensk än han. Jag blev vuxen i Sverige och mina barn är svenskar. Mina jobb finns här och många av mina kompisar. Samtidigt finns en blandning – när jag kommer till Frankrike om somrarna tycker mina vänner där att jag är alldeles för tyst. Här tycker de att jag pratar jättemycket, haha. Förhoppningsvis har jag tagit de bästa delarna från alla länder jag bott i.

Sonat Burman-Olsson

Ålder: Fyller 60 år den 21 november.

Bor: På Lidingö sedan trettio år. Hus i Frankrike.

Familj: Maken Mats och två döttrar, 37 och 26 år.

Gör: Styrelseproffs.

Om att fylla 60: ”Det känns okej. Så länge jag har hälsan, eller framför allt så länge mina barn har hälsan, är jag nöjd.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med familjen. Det är det bästa som finns. Sedan blir det kanske en tur till London och Istanbul till mina vänner som också fyller jämnt.”

Fritidsintressen: "Jag och min familj reser mycket. Nyligen var vi på en expedition i Svalbard. Snart ska vi göra en till Himalaya också. Segling i Karibien är ett annat intresse. Annars går jag gärna på konserter. När jag var barn spelade jag piano. Det sitter kvar. Jag älskar opera och klassisk musik.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.