Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Somrig bärsylt, tarte Tatin och överbliven vispgrädde

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt delar hon med sig av recept på drottningsylt, Tarte Tatin med nektarin och tipsar om vad man kan göra med överbliven grädde.

Hej Alexandra,

Har du något tips på vad man kan göra av överbliven vispad grädde? Jag driver ett litet kafé på helgerna och vi har alltid en skål vispad grädde över på söndagarna. Tråkigt att slänga. Tack på förhand och tack för en trevlig spalt.

Nina

Hej Nina,

Det roliga med vispad grädde är att det går alldeles utmärkt att frysa. Grädden behåller luften och kan lätt användas igen. Möjligen kan man behöva röra om den lite. I ert fall kan jag tänka mig att ni kan blanda den i nyvispad grädde som ni vet att ni kommer använda upp. Tänk på att lägga grädden i en tät burk så att den inte drar åt sig smaker. Grädden kan ligga i frysen i upp till tre månader, men jag brukar försöka använda upp den snarast. Sedan kan du givetvis baka med den och är den osötad går det bra att använda till gratänger och gräddsåser.

Överbliven vispad grädde kan enkelt frysas. Är den osötad fungerar den dessutom kanon i gratänger eller såser. Bild: Matthew Mead
Överbliven vispad grädde kan enkelt frysas. Är den osötad fungerar den dessutom kanon i gratänger eller såser. Bild: Matthew Mead

Hej Alexandra,

Har du något recept på bärsylt? Jag har både hallon och blåbär kvar från förra året och tänkte koka sylt på dem. Om du har någon liten tvist på smakerna får du gärna tipsa om det.

Tack på förhand

Adriana

Hej Adriana,

Underbart att du har kvar och klart att det är dags att tömma frysarna inför den kommande sommarens frukter.

Jag brukar gärna smaksätta med citrusfrukter. Tycker det är vansinnigt gott att göra sylt och sedan lägga på sommarens vaniljglass. Hallonsylt är jättegott med en touch av citron och blåbär blir mumsigt med apelsin och en kanelstång. Vill man göra det vuxet kan man även ha i sting i form av chili eller mörk rom.

Blandar du hallon och blåbär får du drottningsylt att lägga på sommarens pannkakor. Använder du syltsocker håller den i flera månader, använder du vanligt socker så måste sylten förvaras i kylskåp (3-4 veckor) eller frysas.

Hallon- och citronsylt

  • 500 g hallon
  • skal (ej det vita) och saft av 1 ekologisk citron
  • 500 g syltsocker

Gör gärna så här:

Rensa och skölj hallonen och låt rinna av på en ren kökshandduk. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning i 8-10 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar med tättslutande lock. Förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylskåp.

LÄS MER: Test: Bästa våffelmixen inför våffeldagen

Alexandras drottningsylt

  • 1 kg hallon
  • 1 kg blåbär
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft
  • 800 g syltsocker

Gör gärna så här:

Rensa och skölj bären. Lägg vatten, bär och citron i en gryta och låt koka upp. Rör i socker och rör om. Koka i 5 minuter. Skumma av. Häll upp på väl rengjorda burkar med tättslutande lock. Förvara svalt. Öppnad burk förvara i kylskåp.

Hej Alexandra,

Hörde dig i radion där du pratade tarte tatin, har du möjligen receptet?

Tack

Stig

Hej Stig,

Visst har jag det. Denna kan man göra på många sorters frukter och bär. Här är en variant på nektarin. Hoppas det smakar!

En tarte Tatin kan göras på nästan vilken frukt som helst. Här med aprikos och jordgubb. Bild: Matthew Mead
En tarte Tatin kan göras på nästan vilken frukt som helst. Här med aprikos och jordgubb. Bild: Matthew Mead

Tarte tatin med nektarin

6-8 personer

  • 4 nektariner
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 150 g smördeg i platta, halvtinat
  • 1 ägg
  • 2 msk mandelflarn
  • Gjutjärnspanna som tål att ställas in i ugnen

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kärna ur, skala och klyfta nektarinerna.
  3. Häll strösockret i gjutjärnspannan och låt smälta på spisen på låg/mellanvärme. När sockret blivit gyllene rör du i smör.
  4. Lägg nektarinerna snyggt i pannan. Sänk värmen och låt stå på spisen med lock i 5 minuter.
  5. Kavla ut smördegen på lätt mjölat bord så att du får en platta som täcker hela stekpannan. Skär bort kanter och vik in kanterna. Nagga hål i deglocket med en gaffel.
  6. Pensla locket med lätt vispat ägg och strö över mandelflarn.
  7. Ställ in pajen i ugnen och låt gå i 15-20 minuter tills den fått fin färg.
  8. Tag ut och låt vila några minuter innan du stjälper upp den på ett fat.
  9. Serveras ljummen eller kall med glass eller lösvispad grädde.

LÄS MER: Test: Vårens godaste nya glassar 2021

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.