För att täcka upp för de som är lediga kommer barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor behöva arbeta extra pass och flytta semestrar.  Bild: Christine Olsson/TT
För att täcka upp för de som är lediga kommer barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor behöva arbeta extra pass och flytta semestrar. Bild: Christine Olsson/TT

Sommarläget på förlossningen bättre än förra året

Trots en fortsatt brist på barnmorskor bedömer Västra Götalandsregionen att situationen på förlossningen är bättre än förra året. Men det krävs att personalen jobbar extra pass och flyttar semestrar för att täcka upp luckorna. I Halland är läget däremot sämre – vilket riskerar att belasta Sahlgrenska.

Under lång tid var mars den månad på året då flest barn i Sverige föddes. Men under de senaste 20 åren har sommarmånaderna gradvis tagit över som högsäsong för barnafödandet. Varje sommar är dessutom en tredjedel av förlossningsvårdens personal lediga.

Eftersom det är en akutverksamhet går det inte att minska eller prioritera ner. Luckorna efter de som är lediga måste täckas och det brukar bli en utmaning för många av landets förlossningsavdelningar.

Nyhetsbyrån TT har skickat ut en enkät till samtliga regioner i Sverige, där de fick ge en bild av läget inför sommaren. Västra Götalandsregionen bedömde att situationen kommer vara bättre än förra året.

– Vi har generellt sett i regionen tillgång till fler barnmorskor och sjuksköterskor på våra förlossningsavdelningar. Grundbemanningen vi går in i sommaren med är något bättre. Men det är alltid är en utmaning för en stor akutverksamhet att få till en bra arbetsmiljö för personalen under sommaren. Vår personal har också behov av lagstadgad semester under den här perioden, säger Corinne Pedroletti, ordförande i samordningsrådet för kvinnosjukdomar och förlossningar i Västra Götalandsregionen.

Saknas fortfarande barnmorskor

För att täcka upp för dem som är lediga kommer barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor behöva arbeta extra pass och flytta semestrar.

– Vi har pensionärer som fortsätter att jobba inom förlossningsvården på timmar. Och vi har också timanställda barnmorskor. De är jätteviktiga för att komma in och bemanna under semesterperioden, säger Corinne Pedroletti.

Även Malin Bergander, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet, känner igen bilden av att läget ser bättre ut inför den här sommaren än förra året.

– Det är något bättre i år och inte lika mycket luckor, säger mina arbetsgivare. Det har anställt lite fler och man har kommit lite mer i fas, men det saknas fortfarande barnmorskor och det märks mer under sommaren, säger Malin Bergander.

I sitt svar på TT:s enkät uppgav regionen att barnmorskor som kan tänka sig att flytta en semestervecka utanför semesterperioden får ersättning på 10 000 kronor.

– Vi har använt det förut och då blir det mycket ledigheter på hösten i stället. Sommarperioden blir längre, vilket inte alltid är bättre. Det går inte ut ett allmänt beslut i vår verksamhet på Sahlgrenska, utan de frågar i så fall några personer specifikt om de kan tänka sig att byta veckor, säger Malin Bergander.

Läget i Halland oroar

Region Halland uppger i enkäten att deras läge inför sommaren är sämre än förra året. De tvingas minska kapaciteten på förlossningen till ungefär 75 procent.

Förlossningsvården arbetar alltid tillsammans regionalt och Sahlgrenska har ett särskilt nära samarbete med Varbergs sjukhus. Att situationen i Halland kommer vara ansträngd under sommaren är oroande, tycker Malin Bergander.

– Om man nu kommer be dem som skulle föda där att åka hit istället blir det en ökad belastning för oss, säger hon.

Corinne Pedroletti tror att läget i region Halland kan komma att påverka:

– Varbergs förlossning brukar året om ta emot ett antal födande kvinnor från Göteborgsområdet, så har det varit i flera år och året runt. Vi tror att de kommer få svårare att göra det under sommaren.

Enligt Corinne Pedroletti kommer alla gravida och födande kvinnor oavsett få en säker och god vård.

– Utmaningen är att ge en god arbetsmiljö åt våra medarbetare. Där gör vi allt för att de ska ha en bra sommar, säger Corinne Pedroletti

LÄS OCKSÅ: Så är sommarläget på förlossningen i din region

LÄS OCKSÅ: Pensionärer ska rädda förlossningsvården i sommar

LÄS OCKSÅ: Första födseln från transplanterad livmoder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.