Historien började med en trafikolycka i februari 1999.
– Jag sladdade i halkan på E6 och kraschade mot en bergvägg. Mitt huvud krossade vindrutan, säger hon.
Hon drabbades av en whiplashskada som i åratal orsakade svåra smärtor.
– Först trodde jag att det snart skulle gå över. Men det blev bara allt värre. Värk, yrsel och domningar gjorde att jag inte kunde arbeta. Jag var hemma i tre år och fick höra att jag var ett hopplöst fall.
Vägrade bli ett offer
Sjukgymnastik, arbetsprövningar och andra behandlingar stod på varje dags PM.
– Det blev ett steg fram och tio tillbaka, men jag accepterade inte att vara ett trafikoffer. Sorgen var stor när jag tvingades sälja mina hästar, men jag köpte ett föl, som inte behövde ridas på. Det var nog världens mest ompysslade föl, säger den förra tävlingsryttaren.
Kände du att någon tvivlade?
– Bara försäkringsbolaget, haha. Så är det väl alltid. Jag försökte hela tiden komma tillbaka, men efter tre år fick jag höra att det inte fanns mer att göra, jag skulle bara gilla läget. Lära mig leva med smärtan.
Det blev tal om sjukpension.
– För mig var det inget alternativ. Mitt jäklar-anamma växte. Jag utbildade mig till yogainstruktör, läste anatomi, gick olika massageutbildningar, blev kinesolog. Jag fick lära mig att kroppen är en helhet.
Tränar varje dag
Genom att träna upp andra muskler avlastades smärtområdet.
– Jag dras fortfarande med kotförskjutningar. Sköter jag mig inte så blir det ett bakslag. Ett kontorsjobb skulle inte funka och jag älskar att träna varje dag. Men många får inte gjort de små, tråkiga, övningarna. Lätt att glömma när det känns bättre.

Numera berättar Sofi, som driver ett eget gym, sin egen historia för andra, och att hon hållit på med små tråkiga övningar i tio år. Det pushar på.
Hon föreläser om rätt kroppshållning, om vikten av att tänka på helheten.
– Den som behöver ska våga ta hjälp av den som kan.
Många som ger upp
Sofi Pinnegård berömmer sjukvården men säger att det efter egna framsteg är lätt att bli utelämnad.
– Jag har träffat många som gett upp. I dag vet jag att många tar sig tillbaka men jag vill förmedla ett aktivt liv.
Tanken väcktes att starta en stiftelse för att stötta.
– På mitt gym jobbar vi med inaktiva barn. Dilemmat kan grunda sig på övervikt och utanförskap, som tyvärr växer och kan hänga samman. Alla föräldrar har inte samma förutsättningar att kunna hjälpa sina barn till ett aktivt liv.
Testperioden avklarad
Den egna stiftelsen Love it, live it, give it, har kört en testperiod. Bohlins stiftelse bidrar till utsatta barn och skjuter till pengar.
– Stiftelsen har hittills stöttat svårt sjuka barn: Drottning Silvias sjukhus, Barncancerfonden och Totalskydds-skolan i Åre, oftast till svårt sjuka barn. Sofis upplägg är lite annorlunda och spännande, säger stiftelsens ordförande Martin Bohlin.
Sofi tar in coacher, tränare och skapar olika aktiviteter. De 20 barnen, från nio till 16 år, betalar inget.
– Vi ska utbilda barn och föräldrar om kost och träning, kursen ska pågå i tre månader.
Fetma räknas som en sjukdom, som kan bero på många olika saker: livsstil, arv, psykologiska och kulturella faktorer. EWHO Child obesity survillance initiative, dokumenterar vartannat år övervikt och fetma bland europeiska barn i åldern 6-9 år. Var femte tjej dras med viktproblem. För pojkar är siffran något lägre. Kurvan pekar åt fel håll med ökad ålder.
– Spel och telefoner lockar. Många barn träffar inte kompisar och rör sig inte på samma sätt som förr i tiden.
Fokus nu är att få flera företag intresserade.
– Det är inte alltid vi får med oss någon förälder, då ägnar vi oss helt åt barnet. Vi utbildar även vuxna. De har ett stort ansvar för vad barnen stoppar i sig och att de rör sig. Vi vill lära ut vad barn bör äta och varför.
Energi och beslutsamhet
Sofi talar snabbt och tydligt, hon utstrålar energi och beslutsamhet.
– Jo, jag är energisk och envis, lite sprallig och med en optimistisk grundsyn. Det är alltid många bollar i luften. Mitt problem är att jag inte hinner med allt som är kul.
Första projektet, som snart startar, kommer att pågå i tre månader.
– Vi samarbetar med olika coacher, tränare och kostrådgivare. Efter hand ska vi starta nya grupper. Fler sponsorer är lika med fler barn. Skolorna här omkring är positiva, säger Sofi.
Målet är att barnen ska må bra. Och att de ska fortsätta röra på sig.
Några krav?
– Ja, de måste vara med på en träff varje vecka. De ska träna tre gånger i veckan.
Rött kort gäller om de inte följer detta.
– De ska inte uppehålla en plats i gruppen för andra som är bättre motiverade, säger Sofi, som inte tror att det har gjorts någon liknande satsning.
Solbrännan avslöjar att hon gillar att resa.
– Familjen var i Thailand i januari. Gymmet ska ordna en träningsresa till Sri Lanka i mars, säger hon.
Sofi Pinnegård
Ålder: 44 år.
Bor: Lindome.
Yrke: Personlig tränare, vd för ett gym.
Familj: Sebastian, 12, och Kristoffer, 10, särbon André, 47.
Intressen: Egen och andras träning. Ridning, äger två hästar. Samt en katt och hund.
Hemsida: www.loveitliveitgiveit.se
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.