Vaccinationerna är avklarade och malariatabletterna nedpackade – nu är Sofia Eek från Partille redo att göra den långa resan till Masaka i Uganda. Där ska hon under fyra månader hjälpa utsatta gatubarn att hitta tillbaka till familj och skolgång.
Vaccinationerna är avklarade och malariatabletterna nedpackade – nu är Sofia Eek från Partille redo att göra den långa resan till Masaka i Uganda. Där ska hon under fyra månader hjälpa utsatta gatubarn att hitta tillbaka till familj och skolgång. Bild: Lars Hjertberg

Skoltrötta Sofias sabbatsår ger ugandiska gatubarn ny chans

Ett sabbatsår kan se ut på olika sätt. 19-åriga Sofia Eek från Partille började med att starta ett företag. Mellan tågluff i Europa och rundresa i Sydostasien har hon jobbat som skolfotograf – nu väntar vårens stora projekt: Fyra månaders fältstudier på ett rehabiliteringscenter för gatubarn i Uganda.

ANNONS
|

Om du nyligen rest med pendeltåget mellan Göteborg och Partille och lagt märke till en tjej djupt försjunken i en bok med en fisk på omslaget, är chansen stor att du mött Sofia Eek.

Boken, som egentligen är en novellsamling och följer tre ugandiska systrars liv, heter ”Tropiska fiskar” och är skriven av Doreen Baingana. En författare med rötter just i Uganda, det land dit 19-åriga Sofia från Partille snart är på väg. När du läser det här är det faktiskt bara timmar kvar innan planet – onsdag morgon klockan 06.55 – lyfter från Landvetter. Efter mellanlandning i Bryssel når Sofia Ugandas huvudstad Kampala framåt kvällen.

ANNONS

– Sedan är det visst bara ett par timmars resa till Masaka där jag ska bo de närmaste fyra månaderna, säger Sofia vars tidigare afrikanska erfarenheter begränsar sig till ett par solsemestrar i Marocko och Egypten. Den här gången är förutsättningarna helt annorlunda, så låt oss ta det från början.

Ville ta paus från skolan

När Sofia i somras fick sin examen från L M Engströms Gymnasium i Göteborg kände hon sig rätt sliten efter år av intensivt pluggande.

– Jag var lite skoltrött, och tänkte att det var bra att ta en liten paus och fundera över vad jag egentligen vill göra.

De som känner Sofia anade förstås att det där sabbatsåret snart skulle fyllas av nya engagemang. Det dröjde inte många veckor i frihet förrän hon registrerat sitt eget företag, en enskild firma tänkt att verka i mediebranschen.

Sommarens europeiska tågluff fångades i en reseskildring som genast hittade en kund, och höstens påhugg som skolfotograf har också smidigt kunnat faktureras via den nystartade firman. När sedan höstmörkret drog in över Partille packade Sofia ryggsäcken för en två månader lång rundresa i Sydostasien; Thailand, Kambodja och Vietnam.

– Jag tyckte nog bäst om Vietnam.

Bild: Lars Hjertberg

Under gymnasieåren följdes hjälpsändningar till rumänska romer upp med ett examensarbete om trafficking, och Sofia började allt oftare fundera över möjligheten till ett volontärarbete någonstans i världen.

ANNONS

– Det var mer eller mindre en ren tillfällighet att jag hittade kursen ”Internationella fältstudier” som är ett samarbete mellan Erikshjälpen och Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping, säger Sofia, som tillsammans med Örebrotjejen Jennie nu tar sikte på Masaka, 14 mil sydväst om Kampala.

Rehabilitera gatubarn

Masaka är en stad med cirka 100 000 invånare där svenskorna blir en del av hjälporganisationen CRO:s arbete med att försöka rehabilitera och återintegrera gatubarn till sina ursprungliga familjer.

Även om Sofia haft en kort kontakt med de båda studenter som var hos CRO i Masaka våren 2019, är det förstås fortfarande många frågetecken som hänger i luften så här dagarna före avresa. Som till exempel:

# Hur dags blir det mörkt?

# Kan man räkna med internetuppkoppling?

Det där sista vet vi i alla fall med säkerhet att föräldrarna i Partille och mormor Elisabeth i Stockholm funderar över.

– Mamma tyckte nog att vi hade lite för lite kontakt under Sydostasienresan.

Hemma i slutet på maj

Själv tycker Sofia mest att det ska bli spännande och roligt att få möta en ny kultur. Under månaderna i Uganda finns det också förväntningar om rapporter hem till Erikshjälpen, material som senare kan ligga till grund för nya informationsinsatser.

– Efter att vi kommit hem i slutet av maj följs resan upp under en samling på folkhögskolan och sedan kommer vi till och från att vara delaktiga i olika uppdrag ända fram till jul. Själv skulle jag till exempel gärna vilja göra en fotoutställning.

ANNONS

Efter arbetsdagen på CRO:s center räknar Sofia med att hon och Jennie drar sig tillbaka i den lånade lägenheten. Att snurra runt på stan när mörkret lagt sig är inte att rekommendera. Därför kan det nog bli gott om tid att plöja fler böcker av Doreen Baingana – och så finns redan tankarna om höstens förestående flytt i bakhuvudet.

– Jag söker in på juristlinjen i Lund och drömmer om att en dag ha ett jobb som gör att jag kan jobba var jag vill i hela världen. Gärna för de mänskliga rättigheterna.

Sofia Eek

Ålder: 19 år.

Yrke: Studerar och driver eget företag i mediebranschen.

Bor: Villa i Partille.

Familj: Mamma och pappa, och två äldre syskon.

Fritidsintressen: Träffa kompisar, titta på tv-serier, träning och fotografering.

Favoritmusik: Pop.

Senast lästa bok: ”Tropiska fiskar” av Doreen Baingana.

Aktuell: Reser onsdagen den 29 januari till Uganda för att under fyra månader göra fältstudier hos en organisation som arbetar med rehabilitering av gatubarn.

CRO

CRO / Child Restoration Outreach

Den ideella organisationen CRO grundades 1992 i Mbale, Uganda med ambitionen att hjälpa utsatta gatubarn att återknyta banden med sina familjer och att få en riktig utbildning. CRO har senare startat verksamheter i ytterligare tre städer. En av dem är Masaka.

Länk: www.croug.org

Erikshjälpen

Stiftelsen Erikshjälpen är en barnrättsorganisation som arbetar för att barn som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv.

Erikshjälpen grundades 1967 av smålänningen Erik Nilsson.

Länk: www.erikshjalpen.se

Södra Vätterbygdens Folkhögskola

Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping startade sin verksamhet 1919 och är en av landets största folkhögskolor. Skolan drivs av Equmeniakyrkan och dess verksamhet vilar på en kristen värdegrund.

Länk: https://www.svf.fhsk.se/utbildning/glokal/

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS