Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skålarna passar alla smaklökar

Det blir mindre disk och det är dessutom en perfekt rätt för ensamätare.

Det kallas ”bowl” och är trendigt till tusen. Vad det handlar om är helt enkelt en skål mat. Smidigt, gott och enkelt.
I USA är det redan ett etablerat faktum. Överallt kan man numera gå och beställa sig en ”bowl” av endera slaget. Ofta med en bas i form av ris eller nudlar. Med eller utan stärkande buljong. Och på senare tid har modeflugan börjat få fäste på allvar i Sverige, allt fler lunchställen ploppar upp där vi hittar ”bowls” på menyn.
Vi kan ju förstås nöja oss med att kalla fenomenet för ”skål”, eftersom det är precis vad det är – även om det så klart inte låter lika hippt. Men smakrikt, fräscht och lite lagom nyttigt ska det vara. Hälsofantasterna går in för acaibowls, en halvfrusen variant laddad med antioxidanter, eller den megapopulära chiapuddingen. Mängder av människor handlar ”power bowls” till frukost eller lunch. Men i princip kan du förstås lägga vadhelst som faller dig in i din lilla skål. Det är mer själva företeelsen i sig som är så himla trendig, inte minst på sociala medier.

Själv bryr jag mig inte så mycket om det där med modenycker, men jag gillar verkligen det här sättet att äta när man får komponera sin egen ultimata blandning. Det blir mindre disk och är dessutom en perfekt rätt för ensamätare. Att man sedan kan passa på att proppa skålen full med allehanda vitaminer skadar ju knappast. Vi behöver ta till alla knep vi kan så här års för att få upp humöret och hålla förkylningsbacillerna stången.
Många som vurmar för bowlen väljer också att fokusera på nyttiga och magra proteiner som fisk, tofu och kyckling, helst i kombination med generöst med grönsaker och lite grövre kolhydrater som till exempel råris, quinoa, dinkel eller liknande. Själva skålen i sig gör det dessutom enklare att blanda allt på en gång i stället för att äta en sak i taget. Snyggt ser det ut också, vilket inte minst uppmärksammats på forum som Instagram och Facebook där hashtagen #bowl har flera miljoner träffar.

Mitt förslag är att du hittar på din egen bowl. Välj råvaror som mättar och ger vitaminer på samma gång och blanda fritt efter eget huvud. Se recepten som inspiration snarare än regelrätta anvisningar. I det här sammanhanget finns nämligen inga fel. En skål är en skål. Oavsett om den kallas bowl eller inte.

 

Mias Poké-bowl
För 2 portioner, 40 minuter
Rätten som kallas poké-bowl har sina rötter på Hawaii, där fiskare marinerade överblivna bitar av dagens fångst och serverade dem på ris. Det är suveränt gott, fräscht och lättlagat. Så här gör jag.
2 portioner rundkornigt ris (eller annat gott ris)
1 msk mirin (finns på asiatiska hyllan)
cirka 200 g laxfilé, gärna Salma
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 nypa chiliflakes
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk risvinäger
2-3 salladslökar, finskurna
1 tsk rostade sesamfrön + extra
1 avokado, tärnad
1 mango, tärnad eller i bitar
5 rädisor, delade
1 kruka färsk koriander
ev. alger

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ned mirin och låt svalna något.
Skär laxen i bitar. Rör ihop soja, sesamolja, chiliflakes, ingefära, risvinäger, salladslök och sesamfrön. Blanda ned fisken och låt ligga i marinaden i 5 minuter.
Fördela fisken och marinaden över riset. Toppa med avokado, mango, rädisor, koriander och strö eventuellt lite alger över, alternativt extra sesamfrön. Servera med pinnar.

Rårisskål med bacon och pocherade ägg
För 2 portioner, 45 minuter
Råris är väldigt smakrikt samtidigt och dessutom nyttigare än vanligt ris. Den här rätten älskar jag, den passar både till frukost och lunch och är en perfekt ”power bowl”. Är du riktigt hungrig kan du ta två ägg per person.
2 dl råris eller quinoa
70 g bacon
2 ägg
1 msk ättika eller vinäger
1 avokado, tärnad
4 rädisor, delade
5 cocktailtomater, halverade
olivolja
bladpersilja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Koka råris eller quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ det åt sidan och låt svalna något medan du fixar resten.
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
Pochera äggen: Knäck dem i var sin kaffekopp. Koka upp vatten med ättika eller vinäger och salt. Sänk värmen, vattnet ska bara sjuda. Häll försiktigt över äggen i kastrullen så nära ytan som möjligt och låt dem sjuda i 3-4 minuter. Lyft upp varsamt och låt rinna av på hushållspapper. Ju färskare ägg, desto bättre resultat.
Fördela riset i två skålar. Lägg ett ägg i varje. Toppa med bacon, avokado, rädisor och tomater. Ringla över lite (några droppar räcker) olivolja. Strö över bladpersilja, lite flingsalt och peppar.

Chiapudding med
hallon och kokos

För 1 portion, 30 minuter
När jag är sugen på en riktigt god frukost gör jag den här mättande lilla skålen. Den blir färdig medan man står i duschen och gör sig i ordning… Supersmart - på många vis.
2 msk chiafrön
2 dl kokosmjölk
1 dl halvtinade eller färska hallon
1/2 dl keso
kokosflagor
akaciahonung efter smak

Rör ut chiafröna med kokosmjölken och hallonen. Vänta i 15 minuter och rör sedan igen. Låt stå i ytterligare 15 minuter. Blanda ned keso och strö över kokosflagor. Ringla över honung efter smak.
 


Text och recept: Mia Gahne

Bild: Janerik Henriksson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.