Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katja Bergman arbetar hon ideellt i organisationen
Katja Bergman arbetar hon ideellt i organisationen "Extinction Rebellion" och drivs av kampen för att vända klimatförändringarna. "Jag är fortfarande övertygad om att vi kan skapa en bättre värld där vi tar hand om varandra och planeten", säger hon. Bild: Anna Rehnberg

Sjuksköterskan Katja hoppade av – och blev klimatrebell

Nyårsaftonen 2018 lovade sjuksköterskan Katja Bergman sig själv att på heltid kämpa för att rädda vår planet. Två dagar senare sa hon upp sig med orden ”Jag behöver bli klimataktivist”. I dag arbetar hon ideellt i Extinction Rebellion, XR, som gör uppror för klimatet. Katja har blivit klimatrebell.

– Miljön måste vara prio ett! Varje politiskt beslut behöver föregås av frågan: Hur gör vi detta hållbart? säger Katja Bergman och fäller upp luvan på sin blåa jacka.

Enda rimliga för Katja

Vinden utifrån Kattegatt är isande kall där den drar fram längs hamninloppet till Göteborg. Ändå har det varit en mild vinter – naturliga variationer eller mänskligt skapade klimatförändringar?

– Många har fått upp ögonen för klimatförändringarna under det senaste året men åtgärderna för att stoppa fossila utsläpp och bromsa förlusten av arter är långt ifrån tillräckliga, säger Katja.

– Vi i XR vill att Göteborgs stad ska visa att man tar situationen på allvar.

Att bli klimatrebell kan låta provocerande och radikalt men framstod till slut som det enda rimliga för Katja.

XR Göteborgs första flyer med uppmaning till uppror för klimatet och foto på liten Katja, som tidigt lärde sig älska och respektera naturen. Bild: Anna Rehnberg
XR Göteborgs första flyer med uppmaning till uppror för klimatet och foto på liten Katja, som tidigt lärde sig älska och respektera naturen. Bild: Anna Rehnberg

Hon växte upp på landet utanför Skövde och tillbringade mycket tid i skog och mark. Kärleken och respekten för naturen har alltid varit självklar för henne. På högstadiet intresserade hon sig för det andliga och började efter skoltid med yoga och meditation. Vid ett tillfälle befann hon sig i skolans materialförråd för att meditera.

– Tid och rum upphörde och jag fick en stark känsla av att vara omfamnad och samtidigt vara den som omfamnar, berättar Katja.

"Alla är del av en helhet"

Upplevelsen var genomgripande. Hon förstod att hon kommit i kontakt med något väsentligt.

– Vetskapen att vi alla är del av en helhet, att var och en av oss hör ihop med allt levande.

Hon menar att detta är något vi vet men har glömt.

– Vi har förlorat kontakten med vår innersta kärna, vår sanna natur. Det är därför vi behandlar planeten, andra arter och oss själva så illa.

Utbildade sig till sjuksköterska

Hon ser paralleller till samhället där prestationskrav och stress skapar fysisk och psykisk ohälsa. Katja valde att utbilda sig till sjuksköterska för att få ”arbeta med händerna och huvudet genom hjärtat” som hon uttrycker det.

– Tyvärr är det ett stort glapp mellan den personcentrerade omvårdnad vi fick lära oss på utbildningen och verkligheten. Det behövs tid och närvaro för att ge en bra vård men den tiden finns inte, anser hon.

Allt ska leva, om Katja Bergman får bestämma. Därför engagerar hon sig i XR, som tagit hämtat sitt namn från det faktum att en miljon arter hotas av utrotning på grund av klimatförändringarna. Bild: Anna Rehnberg
Allt ska leva, om Katja Bergman får bestämma. Därför engagerar hon sig i XR, som tagit hämtat sitt namn från det faktum att en miljon arter hotas av utrotning på grund av klimatförändringarna. Bild: Anna Rehnberg

12 juli 2015 stod Katja med händerna i jorden på kolonilotten, när hon fylldes av insikten att det finns självförstärkande effekter som gör att jorden kan komma att värma upp sig själv bortom vår kontroll. Hon lyssnade på sommarprataren i P1 – miljöprofessorn Johan Rockström. Han berättade om albedoeffekten. Om hur solljus reflekteras. Snötäckt is reflekterar upp till nittio procent av solljuset medan mörkt hav endast reflekterar upp till tjugo procent. När isen vid polerna smälter suger en större vattenyta åt sig solens värme varvid haven värms upp ännu snabbare och isen smälter ännu fortare och så vidare.

La in en högre växel

Katja som länge oroat sig för hoten mot klimatet insåg med isande klarhet att tiden för att agera håller på att rinna ut. Vid den här tiden kände hon ofta ett starkt människoförakt och tänkte ”mänsklighetens idioti, vi har oss själva att skylla”. Hon insåg dock att den hållningen varken skulle minska hennes klimatoro eller leda till något konstruktivt.

– Jag beslöt då att lägga in en högre växel och bidra till att klimatarbetet förs upp på systemnivå, säger Katja.

Nära att bli utbränd

På individuell nivå hade hon redan av hänsyn till djuren lagt om till växtbaserad kost. Slutade flyga gjorde hon innan ordet flygskam uppfanns. Hon sökte sig till olika miljöorganisationer och deltog i loppet ”Run for your life”, som gick från norra Sverige till Paris. Hon skänkte pengar från allt till Jordens vänner, Greenpeace och till skydd av gammelskog. Men hon kände sig inte riktigt hemma någonstans. Dessutom slukade heltidsarbetet all energi. Hösten 2018 var Katja nära att bli utbränd men fick hjälp av psykolog och antidepressiv medicin.

– Medicinen hade god effekt på mig och energin återvände.

Katja Bergman sa upp sin fasta tjänst som sjuksköterska och blev klimatrebell på heltid. Bild: Anna Rehnberg
Katja Bergman sa upp sin fasta tjänst som sjuksköterska och blev klimatrebell på heltid. Bild: Anna Rehnberg

I den vevan fick hon på sociala medier se en ny miljöorganisation ta form i England. Extinction Rebellions syfte var att göra uppror för klimatet och genom fredlig civil olydnad få politikerna att lyssna på forskningen och agera därefter. Katja tog reda på att XR startat en lokalgrupp i Göteborg och gick på ett informationsmöte. ”Vi börjar med det viktigaste – kaffe!”

– Jag kände att jag hamnat rätt. Här rymdes såväl humor som hjärta.

Lyhörda för olika behov

Katja ingår i en arbetsgrupp som kallas regen, regenerativ kultur. Under aktioner har gruppen ett tyghjärta på ärmen.

– Det är vanligt att aktivister bränner ut sig eftersom man går in med kropp och själ och gör mer än man orkar. Vi försöker ta hand om oss själva och varandra för att vara hållbara som aktivister.

– Regen är lyhörda för aktivisters olika behov när vi gör aktioner. Är folk trötta, frusna, uttråkade? Behöver vi filtar, kaffe eller något peppande och energifullt som sång och musik? Kanske behövs stöd till dem som exempelvis deltagit i en blockad av en bro och blivit gripna av polis.

Blev kvar i Göteborg

Katja har nytta av sina kunskaper som sjuksköterska och sina erfarenheter inom yoga och meditation. Alla år i körer och olika band har hon också glädje av. Det var faktiskt kärleken till en musiker som först lockade henne till Göteborg. Förhållandet tog slut, men Katja förälskade sig i Göteborg och stannade kvar.

– Musiken kommer alltid att vara en stor del av mig. När XR Sverige nyligen tog emot Martin Luther King-priset i Norrmalmskyrkan sjöng vi sången ”Emergency”. Sång och musik förenar, säger Katja, som i XR funnit känslan av närvaro och liv som hon tycker gått förlorad på många håll i samhället.

Vad tror du om de kommande tio åren då de fossila utsläppen ska minskas med femtio procent om vi, enligt forskarna, ska ha en chans att vända klimatförändringarna?

– Jag är fortfarande övertygad om att vi kan skapa en bättre värld där vi tar hand om varandra och planeten. Jag vill också gärna skapa ett barn. Det om något symboliserar väl hoppet om framtiden hos mig.

Katja Bergman

Ålder: 38 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Klimatrebell.

Aktuell med: Engagerar sig på heltid i Extinction Rebellion, XR.

Extinction Rebellion

Miljöorganisationen Extinction Rebellion startade i England oktober 2018 med uppror för klimatet. Organisationen finns nu i ett 70-tal länder i alla världsdelar, bland annat i Göteborg. Extinction Rebellion använder sig av ickevåldsaktioner för att uppmärksamma effekterna av den globala uppvärmningen och för att kräva åtgärder på systemnivå hos politikerna.

Hemsida: www.extinctionrebellion.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.