Henrik Zetterberg
Henrik Zetterberg Bild: Anders Hofgren

Sjöhästformade hjärnstrukturer och klibbigt protein

Äntligen blir patienter med Alzheimers sjukdom tagna på allvar, utan ett ord om att de skulle ha förorsakat sin sjukdom själva, genom att ha levt sina liv på fel sätt eller varit för tråkiga, skriver Henrik Zetterberg, professor i neurokemi.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 7 juni 2021 är ett historiskt datum i alzheimerforskningen. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände då ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Det har inte hänt sedan 2003. Läkemedlet (aducanumab) är en antikropp som ges intravenöst en gång i månaden.

Klibbigt protein

Antikroppen är riktad mot beta-amyloid, ett klibbigt protein som alla av oss bildar i våra hjärnor, men som hos ungefär 30 % kommer att börja klumpa ihop sig utanför nervcellerna i skatbon som stör nervcellskommunikationen. Särskilt mycket beta-amyloid bildas i hjärnans minnesinlagringsstationer (två sjöhästformade, lillfingerstora hjärnstrukturer, som sitter djupt inne i hjärnan om man går in via öronen, lite uppåt och inåt mot mitten [nu är inte mitt lokalsinne det bästa, så ni får ta denna anvisning med en nypa salt], där nya minnen måste snurra runt ett par varv innan de lagras in i hjärnbarken som långtidsminnen).

ANNONS

Minnesstationer

I en ung och frisk hjärna kan beta-amyloid ge kortvariga signaler för att ta bort nervcellskopplingar som inte används. Det skapar utrymme för nya kopplingar att uppstå, exempelvis när vi lär oss något nytt. Vid Alzheimers sjukdom ger amyloidklumparna en konstant borttagningssignal till nervcellskopplingarna. Detta drabbar de sjöhästformade minnesinlagringsstationerna först, varför närminnessvikt är ett typiskt tidigt symptom. Amyloidklumparna sprider sig med tiden, så att även andra hjärnregioner drabbas, varvid nya symptom tillkommer, och till slut dör man. Aducanumab binder till klumparna och aktiverar hjärnans städarceller, mikroglia, så att de äter upp och bryter ner dem. På ungefär 2 år kan man med månatliga infusioner gå från att vara amyloidpositiv till att bli amyloidnegativ (definitionsmässigt innebär detta att man är botad, men sjukdomen kan förstås komma tillbaka och ingen vet i dagsläget när man skall avsluta behandlingen). Få forskare ifrågasätter aducanumabs effekt på amyloidklumparna. Det som däremot diskuteras livligt är hur det egentligen går för patienterna. Leder behandlingen till ett bättre liv?

Villkorat snabbspår

Nu har den amerikanska läkemedelsmyndigheten funderat i flera månader och kommit fram till följande. Alzheimers sjukdom är en dödlig folksjukdom. Det saknas effektiv behandling (symptomlindrande läkemedel finns, men de bromsar inte upp den underliggande sjukdomsprocessen).

Det nya läkemedlet minskar amyloidklumparna. Den kliniska effekten av detta är osäker, men eftersom amyloidklumparna är så starkt sjukdomsförknippade är det rimligt att anta att en läkemedelsinducerad minskning av dem kommer att leda till klinisk nytta (biverkningarna anses acceptabla). Man har därför givit ett godkännande genom ett villkorat snabbspår. Villkoret är att läkemedelsbolaget genomför så kallade fas 4-prövningar för att verifiera den förmodade kliniska nyttan. Om detta inte går, dras godkännandet tillbaka. (Den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder aducanumab nu och förhoppningsvis vet vi mer om deras ställningstagande snart.)

ANNONS

Sovit för lite

Den amerikanska läkemedelsmyndighetens godkännande är rörande att läsa. Äntligen blir patienter med Alzheimers sjukdom tagna på allvar, utan ett ord om att de skulle ha förorsakat sin sjukdom själva, genom att ha levt sina liv på fel sätt (varit för tråkiga, gått på operan för sällan, inte läst tjocka romaner, inte motionerat tillräckligt mycket, varit för deprimerade, tänkt för många negativa tankar, sovit för lite eller för mycket, sett för mycket på TV, och annat som står att läsa i våra medier). Det är i sig ett paradigmskifte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS