Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sissela Kyle jobbar för fullt, trots att hon fyller pensionär: ”Jag har stor nyfikenhet och ett visst mått av rastlöshet, som gör att jag vill prova saker”, säger hon. Bild: Paul Wennerholm
Sissela Kyle jobbar för fullt, trots att hon fyller pensionär: ”Jag har stor nyfikenhet och ett visst mått av rastlöshet, som gör att jag vill prova saker”, säger hon. Bild: Paul Wennerholm

Sissela Kyle har alltid haft humorn med sig i livet

Hon är prisad och populär, och jobbar på som om hon inte var i pensionsåldern. Och det kanske hon inte är?
65-årsdagen betyder inte värst mycket mer än seniorrabatt på tåget för den flitiga skådespelaren och regissören Sissela Kyle.

Att fylla 65 är ganska märkligt säger Sissela Kyle:

–  Jag minns när mina föräldrar var i min ålder, hur gamla jag tyckte de var. Förmodligen tycker mina barn detsamma om mig. Jag har ju turen att fortfarande vara igång med mitt arbete och tack var det träffar jag kollegor som är både äldre och yngre än jag. Det kanske bidrar till känslan av att fortfarande vara mitt i livet.

När tillvaron som nu domineras totalt av kriget i Ukraina är det nästan overkligt att vardagslivet här hemma ändå pågår som vanligt, tycker hon. Dessa vardagar promenerar hon till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och repetitionen av Tjechovs ”Onkel Vanja” – i Alexander Mørk-Eidems tappning kallas ”Morbror Janne” – med premiär den 6 maj.

Har ett fint skådespelarliv

–  Det är ett väldigt bra gäng att jobba med. Och det känns extra roligt för att jag 1993–1994 spelade Sonja i Onkel Vanja, i en uppmärksammad uppsättning på Boulevardteatern. Och nu spelar jag Sonjas mormor! Det är väl ett fint skådespelarliv.

Sissela Kyles skådespelarliv började tidigt, redan i tonåren när hon började spela i en fri teatergrupp hemma i Göteborg. Hennes liv som komedienn började nästan ännu tidigare – hon har i många intervjuer berättat hur hon växte upp i ett humoristiskt hem och tidigt upptäckte att hon själv hade en komisk tajming.

Hon sökte och kom in på teaterhögskolan i Stockholm 1978. Redan under utbildningen blev hon intresserad av regi vid sidan av skådespeleriet. I dag är hon glad att hon har flera ben att stå på – såväl skådespelare som regissör, dramatisk skåde­spelare och komedienn. Det bidrar till att hon aldrig brukar vara utan jobb.

–  Jag har stor nyfikenhet och ett visst mått av rastlöshet, som gör att jag vill prova saker. Och sedan har jag haft en väldig tur och fått möjligheterna att göra det också, säger hon.

Slår inte av på arbetstakten

Sissela Kyle verkar inte direkt slå av på arbetstakten. Bland mindre inspel – såsom radioprogrammet ”Spanarna” och inspelning av årets ”Julkalendern” för SVT – har hon det senaste året turnerat i Sverige med sin kritikerrosade humorshow ”Etta på listan”. Samtidigt har Soppteatern i Stockholm regisserat pjäsen ”Korten på bordet”, skriven av hennes livspartner Per Naroskin. Hon har också regisserat en variant på Tjechovs ”Tre systrar” som kommer att spelas av Riksteatern i höst.

–  Den heter ”Tre lite äldre systrar” och är framflyttad 40 år i tiden. De är i 60–70-årsåldern och fortsätter leva i en blandning av framtidsdrömmar och minnen, men aldrig här och nu. Det är en vemodig komedi, säger hon.

Hon tackar humorprogrammet ”Parlamentet” i TV4 för att hon blivit känd som en komisk talang.

–  Det fick mycket genomslag, och där är ju improvisationen och energin viktig. För även om vi får många färdigskrivna skämt och förslag så gäller det verkligen att vara på hugget och ha stark närvaro i situationen.

En rutinerad galavärd

Hon var också med i Rea-gänget (Roligt, elakt, aktuellt) som satte upp flera krogshower i Stockholm. Tack vare det fick hon börja leda QX-galan, och numera är hon en högst rutinerad galavärd, för bland annat Guldbaggen och tv-priset Kristallen.

Ska hon själv välja ut något guldkorn ur karriären så ligger rollen som Fröken Friman bra till. Tv-serien ”Fröken Frimans krig” handlade om kampen för kvinnlig rösträtt. Ämnet är Sissela varmt om hjärtat – hennes mamma Gunhild Kyle blev Nordens första professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet.

–  Jag följde hennes forskningsarbete. Så jag har känt mig nära den tidiga emancipatoriska perioden, den första kvinnorörelsen.

För Sissela blev arbetet med tv-serien nära kopplat till hennes mamma.

–  Mamma blev blind sedan men hon såg första säsongen. Och hon blev så berörd av den.

Nu när Sissela Kyle fyller 65 tänker hon mycket på sina föräldrar och på hur det var när hon var liten.

–  Jag tänker på hur oerhört annorlunda våra värderingar och vårt levnadssätt var. Min mamma och jag brukade säga: ”Det var verkligen inte bättre förr, möjligen är det lite sämre nu”. Sedan skrattade vi och åt ägg- och ansjovismacka. Jag saknar henne ofta.

Sissela Kyle

Ålder: Fyller 65 år den 17 mars.

Gör: Skådespelare, regissör, komiker och radiospanare. Före detta teaterchef för Parkteatern i Stockholm. Föreläser om kvinnohistoria.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Sambon Per Naroskin, två barn, ett barnbarn och två bonusbarnbarn via Per.

Om att fylla 65: ”Jag kommer att få rabatterade priser för tunnelbanan och SJ och kulturinstitutioner och det är ju bra.”

Så firar jag födelsedagen: ”Per och jag ska åka till Paris. Sedan kommer jag nog att ha en familjemiddag, där jag bjuder på champagne.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.