Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
23-årige Simon Holmgren var bara 21 år när han blev en av landets yngsta begravningsentreprenörer.  ”Jag älskar mötet med människor och knyter lätt nya kontakter. Och eftersom jag själv har upplevt sorg, så kan jag relatera till hur andra mår”, säger han. Bild: Mathias Pernheim
23-årige Simon Holmgren var bara 21 år när han blev en av landets yngsta begravningsentreprenörer.  ”Jag älskar mötet med människor och knyter lätt nya kontakter. Och eftersom jag själv har upplevt sorg, så kan jag relatera till hur andra mår”, säger han. Bild: Mathias Pernheim

Simon, 23, är redo att möta de stora livsfrågorna

Simon Holmgren var 21 år när han blev begravningsentreprenör. Det gjorde honom till en av landets yngsta i sin bransch. Trots sin unga ålder vet han vad tung sorg innebär. För ett par år sedan miste han sin pappa.

Åldern var inget som fick Simon Holmgren att tveka inför valet av yrke. Han är i princip uppvuxen i Svenska kyrkan och van vid att möta människor i livets alla skeden. Döden är inget främmande. Inte heller sorg och förtvivlan. Där har han själv varit. När hans pappa gick bort för ett och ett halvt år sedan satte han livet på paus och sörjde. Erfarenheten av sorg är en tillgång i jobbet, konstaterar han. Men också intresset för människor.

– Jag älskar mötet med människor och knyter lätt nya kontakter. Det här arbetet är ju i första hand ett arbete med levande.

Mörk kostym och vit skjorta

Vi träffas på Simon Holmgrens kontor på Varbergsvägen i Kungsbacka. Han är klädd i mörk kostym och vit skjorta när han guidar runt i lokalerna. Han är lätt att ha att göra med och verkar vara av det okomplicerade slaget.

– Jag har lätt för att leva i nuet. Det gör livet enklare. Och jag har lätt för att skratta även i jobbet. Men det innebär inte att skratta åt döden, utan att glädjas över alla ljusglimtar. Jag är mig själv. Det vinner i längden.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

När han började sin yrkesbana var han en av de yngsta begravningsentreprenörerna i landet. Det har lett till ett och annat höjt ögonbryn.

– Det är inte så att jag har känt mig diskriminerad men ibland har jag upplevt det som att jag blivit ifrågasatt på grund av min ålder, att jag är för ung och inte har tillräckligt med erfarenhet. Men då vet de inte allt.

Det motiverar honom att visa att det inte behöver innebära en svaghet att vara ung.

– Man kan ha levt länge men ändå inte levt. Det beror på vad man gör med sitt liv.

Startade ihop med pappa

Han startade begravningsbyrån tillsammans med sin pappa som tidigare var präst i Svenska kyrkan. Några år innan de började arbeta tillsammans insjuknade pappan i cancer. Simon var då 16 år och ställdes inför sitt livs svåraste situation.

– Det påverkade allt. Det var en tuff tid. Med tiden vande jag mig vid det onormala och det blev en vardag. Pappa överlevde den gången och när han blev sjuk igen så trodde jag ju att han skulle klara det. Du vet hoppet, man inser vad som kan hända men samtidigt inte. Man försöker omvandla det som är jobbigt till något positivt.

Sörjde i flera månader

När de öppnade begravningsbyrån 2017 behandlades Simons pappa med bromsmediciner.

Men så i november samma år orkade inte hans kropp längre och cancern tog hans liv. Simon satte livet på paus och sörjde med familjen i flera månader.

– Jag önskar ingen att förlora sin pappa men det gäller att göra bästa möjliga av det man har. Sorgen är med mig hela tiden, men jag är tacksam för det min pappa gav mig i stället för att sörja det jag inte kommer att få, säger han och fortsätter.

– Eftersom jag har upplevt sorg så kan jag relatera till hur andra mår. Jag vet vad de jag möter på begravningsbyrån går igenom. På så sätt har min egen sorg blivit en styrka.

Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Simon är uppvuxen i Kungsbacka. Båda föräldrarna arbetade i kyrkan och Simon är yngst av tre syskon. Han fick tidigt lära sig att träffa vänner, träna. Och att ta vara på livets goda var lika viktigt som att plugga. Det viktiga är vad man gör med tiden. Att leva i nuet och vara tacksam över det man har. Det sitter i, säger han.

Hjärtat har alltid klappat i takt med Jesu ord. Efter gymnasiet läste han bibelstudier på Helsjöns folkhögskola i Horred.  Därefter jobbade han som väktare och som ledsagare. Han har också ägnat sig åt volontärarbete inom Svenska kyrkan. Att han redan i unga år ställts inför de stora livsfrågorna har gjort honom tryggare, tror han. Döden är han inte rädd för.

– För en del är det bara svart efter döden, men det tror inte jag. Jag tror på ett liv efter detta, det är hoppfullt. Därför sörjer jag pappa med hopp, för jag vet att vi kommer att ses igen.

Tänker ofta på sin far

Han funderar en stund och säger att han mött många som är rädda för döden och för att man inte ska hinna ta vara på tiden. Hans flickvän funderar i de banorna ibland.

– Då är jag en bra partner. Är man rädd för döden ska man träffa en begravningsentreprenör.

Han ler. På ena väggen hänger ett foto på Simon och hans pappa tillsammans. Pappan finns med i arbetet och Simon tänker ofta på honom när han möter människor för att hjälpa dem att på bästa möjliga sätt ta farväl av nära och kära.

– När jag kistlägger någon och allt är klart så tänker jag att om det här var pappa, hade jag varit nöjd då? Ja, tänker jag då och då vet jag att jag har gjort det bra.

Simon Holmgren

Ålder: 23 år.

Gör: Driver begravningsbyrå i Kungsbacka.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Mamma, en bror och en syster samt flickvän.

Intressen: Sång och musik. Sjunger i kör. Sjunger ibland själv på begravningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.