Under uppväxten i Somalia fick Muna Idow aldrig lära sig simma. Det ändrade hon på när hon fick chansen i Sverige. I dag spelar hon undervattensrugby, jobbar som sim- och båtinstruktör och har startat UF-projektet Mermaid, där unga tjejer och kvinnor får lära sig simma.
Under uppväxten i Somalia fick Muna Idow aldrig lära sig simma. Det ändrade hon på när hon fick chansen i Sverige. I dag spelar hon undervattensrugby, jobbar som sim- och båtinstruktör och har startat UF-projektet Mermaid, där unga tjejer och kvinnor får lära sig simma. Bild: Tommy Holl

Simningen blev ytterligare ett steg mot friheten för Muna

När Muna Idow kom till Sverige för fem år sedan hade hon inte gått i skolan. Nu har hon redan läst in grundskolan och tagit studenten med betyg i samtliga ämnen.

ANNONS

22-åringen växte upp i Somalia och kom till Sverige 2015 med sin familj via fyra år i Kenya och tre år i Uganda. Pappan var affärsman, han fängslades när han inte ville acceptera ett politiskt uppdrag han blev erbjuden, men lyckades fly och senare också återförenas med sin familj. Muna studerade Koranen under uppväxten, men förutom det samt att en bekant till familjen lärde henne lite matematik, hade hon aldrig fått möjlighet att gå i skolan. För hennes del handlade det om att hjälpa sin mamma med sysslor i hemmet.

– Det är så det ser ut för de flesta unga tjejerna i mitt hemland, det är i första hand pojkar som går i skolan om det finns några pengar till det, säger Muna.

ANNONS

Livet i Göteborg erbjöd något helt annat.

– I dag gör jag i princip allt det som jag drömde om som barn i Afrika. Bara att jag har fått möjlighet att studera, det är en helt fantastisk möjlighet som jag verkligen har försökt ta vara på, säger hon.

Vill plugga vidare

Muna fick rådet att först och främst lära sig svenska, så hela hennes första läsår koncentrerade hon sig på det. Sedan läste hon in hela grundskolan i ett rasande tempo för att kunna komma in på samhällsprogrammet i Angered. Hon har slitit hårt och sökte även extrakurser som hon har lyckats genomföra. Stolt som få tog hon studenten i början av juni med betyg i samtliga ämnen.

– Jag vill plugga vidare, jag älskar skolan, det är fantastiskt att få möjligheten att lära sig så mycket.

Under Munas uppväxt var vatten en livsnödvändighet, men hon hade aldrig varit vid stranden och badat, än mindre fått lära sig att simma. I ett land och en stad omgiven av vatten ville hon ändra på det. När hon väl hade hittat en simhall i Frölunda som höll öppet enbart för kvinnor under vissa tider, tog hon sin syster i sällskap och gav sig iväg på ett stort äventyr.

ANNONS

– Jag var livrädd när vi kom in i simhallen, men kände mig samtidigt jättetaggad på att få uppleva känslan av att vara i vatten. Jag stod och kollade på hur folk gjorde, sedan grep jag tag i en simdyna som låg vid bassängkanten och gav mig av i bassängen. När jag kom tillbaka efter 25 meter stod min syster och gapade, det var en obegripligt häftig känsla. Efter ytterligare tre, fyra besök i simhallen simmade jag utan dyna, berättar hon.

Förälskad i vatten

Sedan dess är hon helt förälskad i vatten. Hon spelar undervattensrugby och jobbar extra som sim- och båtinstruktör i seglingsklubben GKSS projekt Vattenvana i sommar, det syftar till att unga som är nya i Sverige ska få en möjlighet att lära sig simma och segla. Ett perfekt uppdrag för Muna, som under sista läsåret valde till Ung Företagsamhet och startade Mermaid – en simskoleverksamhet som finns på fyra olika ställen i Göteborg och som i första hand vänder sig till unga tjejer och kvinnor som inte kan simma.

Muna Idow kom till Sverige för fem år sedan. På den tiden har hon läst in grundskolan, och nyligen tog hon studenten med betyg i alla ämnen.
Muna Idow kom till Sverige för fem år sedan. På den tiden har hon läst in grundskolan, och nyligen tog hon studenten med betyg i alla ämnen. Bild: Tommy Holl

– Det är väldigt, väldigt många nysvenskar som aldrig har fått lära sig det. Jag brinner för att ändra på det, säger Muna, som kom femma i SM-finalen i Ung Företagsamhet.

ANNONS

Hon fick också ett stipendium på 10 000 kronor av Advokatfirman Vinge samma dag som hon tog studenten.

– Det blev jag väldigt glad för. Jag vill läsa juridik i höst så det kunde inte bli bättre, säger Muna, som även ska göra ett riktigt företag av UF-projektet Mermaid.

-- Att kunna simma är frihet. Du får bättre självförtroende, integrationsmöjligheter, kondition och bättre kroppskontroll, samtidigt som det kan rädda liv.

När Muna kom till Sverige med sin familj bodde de elva personer tillsammans i en trea i Biskopsgården på Hisingen. Nyligen fick hon betydligt mer utrymme när hon fick flytta in hos sin bror.

– Jag är väldigt social och älskar att ha en massa människor omkring mig, men jag måste ändå säga att jag uppskattar mitt nya hem. Alla de andra kan jag träffa ändå.

Muna Idow

Ålder: 22 år.

Familj: Mamma, pappa och sju syskon i Sverige plus flera halvsyskon.

Bor: Biskopsgården.

Gör: Sommarjobbar på GKSS.

Lyssnar på: Rap med meningsfulla texter.

Tittar på: Serier, men är helst med familj och vänner.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS