Shaojie följer sitt kall – och lever på hoppet

Shaojie Fan reste som 19-åring från Kina till Sverige för att följa sitt livskall. I dag är han instruktör på Shaolin Kulturcenter i Göteborg. Balans, både kroppsligt och mentalt är nyckelordet i hans mission att lära ut kinesisk kampsport.

ANNONS
|

Shaojie häller hett vatten i en porslinskanna, tömmer kannan och lägger i teblad, sedan nytt vatten i för att hälla detta genom en sil ner i en glaskanna. Proceduren upprepas flera gånger innan det ljusa teet hälls upp i små låga skålar. Ceremonin kan tyckas omständlig men där finns en tanke om medvetenhet, som också genomsyrar filosofin med träningen.

– Det handlar om närvaro och att förbereda kroppen inför smakerna. Det i sin tur påverkar hur vi upplever teet, förklarar Shaojie.

Han tränade Wushu redan under uppväxten i Henan och vid nio års ålder flyttade Shaojie till Shaolintemplet och då var det Gong Fu som gällde. Han sträcker fram en ny skål med te och reder ut de olika begreppen.

ANNONS

– Wushu, som betyder stoppa krig, är ett samlingsnamn för flera kinesiska kampsporter. Gong Fu är egentligen samma som Kung Fu, det är bara olika uttal.

Från början var det en släkting i Kina som fick honom intresserad av Gong Fu.

Efter många års hård träning började Shaojie som lärjunge att undervisa både inom och utanför Kina.

Så blev han inbjuden av sin farbror Shi Xing Xue att komma till Sverige och undervisa i Göteborg och blev 2015 huvudinstruktör för Shaolin Kulturcenter.

Ett djärvt språng kan tyckas. Att som 19-åring lämna allt för att åka till ett främmande land utan att veta vad som kommer att hända. Men för Shaojie var det viktig att följa sitt kall.

– Visst var det dubbla känslor. Dels lite ovisst, men samtidigt kändes det så spännande. Jag kunde inte svenska så bra. Men det var ju inga problem när det gällde undervisningen. Om jag visar något så förstår eleverna vad de ska göra. Jag behöver inte säga så mycket.


    Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson

Träningsformerna man lär ut på Shaolin Kulturcenter är vad man kallar den traditionella läran för att främja hälsa, skapa balans inom och mellan människor. Balans är ledordet.

ANNONS

– Tanke, insida och utsida hör samman. Det är en holistisk träning, där allt hänger ihop. Andning och medveten närvaro är viktiga komponenter, menar Shaojie.

Shaojie pratar om Yin och yang – begreppet som utgör den filosofiska grunden i kinesisk kampsport och är en naturlag som man kan använda sig av för att vinna över motståndaren.

– Det handlar om växling mellan attack och försvar, rörlighet och stillhet, hårdhet och mjukhet. Yin och yang är sina motsatser, men är alltid i förändring och bildar tillsammans en enhet.

Förutom Gong Fu, instruerar Shaojie även i Tai Ji och Sanshou. Två träningsformer som är av väldigt olika karaktär, då Tai Ji består av lugnare rörelser och Sanshou mer är snabb kinesisk kickboxning, liknande thaiboxning.

– Tai Ji är meditation i rörelse, där insidan är väldigt central, berättar Shaojie.

Åldersspannet på hans elever är från 7 år upp till 70-årsåldern.

– Det finns en träningsform för alla. Tai Ji kanske passar en del äldre och Gong Fu de yngre, men det är väldigt olika. Stela leder är heller inget hinder, tvärtom blir de mjukare av den här träningen. Många blir faktiskt överraskade av att det är så mjuka övningar.

ANNONS

När det gäller framtiden så vill Shaojie utveckla både träning och träningsområde till kanske flera städer. En stor del av drivkraften handlar alltjämt om att förmedla en bättre väg till hälsa och där finns mycket kvar att göra. Att separera kropp och sinne är fortfarande ett västerländskt sätt att tänka, menar han.

– Det är många som saknar balans idag, på grund av all stress vi har runt omkring. Vägen till hälsa går genom närvaro och att hitta balansen mellan sinne och kropp.

Fakta: Shaojie Fan

Ålder: 25 år.

Yrke: Instruktör Shaolin Kulturcenter.

Familj: Storebror, mamma och pappa i Kina.

Bor: Guldheden.

Intressen: Måla, promenader, fotografera, friluftsliv.

ANNONS